Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи на 7 август 2018 г.,

...
Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще представи на 7 август 2018 г.,
Коментари Харесай

„Джоконда“ за първи път в 71-годишната история на Варненската опера

Театрално-музикален продуцентски център-Варна ще показа на 7 август 2018 година, операта „ Джоконда ” от Алмикаре Понкиели. Спектакълът е част от афиша на Опера в Летния спектакъл и една от шестте министър председатели в тазгодишното, девето издание на влиятелния конгрес.

„ Джоконда “ е включена и в програмата на Международния музикален фестивал „ Варненско лято “  2о18. Операта се слага за първи път в 71-годишната история на Варненската опера.

„ Джоконда “ е превъзходно произведение, което аз за първи път слагам. Възхитен съм от музиката на Понкиели. Осъзнавам, че той фактически е бил огромен занаятчия, от който са се учили всички композитори от идващите генерации, даже Верди е заимствал от него “ споделя режисьорът Кузман Попов, който е и сценограф на постановката.

„ Заглавието е огромно предизвикателство, певческите функции са извънредно сложни , само че ние разполагаме със  солистичен състав, който може да извърши това заглавие. Джоконда ще пресъздаде изтъкнатото българско сопрано Габриела Георгиева и това ще бъде нейният български дебют, защото до момента тя е пяла Джоконда единствено в чужбина. Принц Грималди ще бъде Валерий Георгиев, в шпионина Барнаба се превъплъщават баритоните Венцеслав Анастасов и Пламен Димитров, Сляпата е Бойка Василева, в инквизитора Алвизо ще забележим басите Евгений Станимиров и Деян Вачков, a мецосопраните Даниела Дякова и Михаела Берова ще пеят Лаура. " Солисти на балета са  Павел Кирчев, Галина Велчева, Илияна Божкова, Мартин Чикалов. Диригент – Георги Паликаров.

Автор на либретото е Ариго Бойто по драмата „ Анжело ” от Виктор Юго. Първото осъществяване на творбата е през 1876 година, в Ла Скала, Милано.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР