Театрален фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър

...
Театрален фестивал, посветен на актьора, режисьор и театрален педагог Димитър
Коментари Харесай

Да си спомним за актьора Димитър Еленов

Театрален фестивал, отдаден на артиста, режисьор и сценичен възпитател Димитър Еленов (1947-2020), ще се организира от 29 юни до 1 юли на сцената на Кино " Кабана " до НДК.

Фестивалът е проведен от Столичната община и има за цел да продължи неговата над 40-годишна задача.

Димитър Еленов е играл в театрите в Пазарджик, Бургас, Варна, в спектакъл " София ", " Сълза и смях ", Сатирата, " Българска войска ", Народния спектакъл " Иван Вазов ". Бил е основен живописен началник на Драматичния спектакъл " Адриана Будевска " в Бургас (1994-1996). Създател и основен живописен началник на Първия общински спектакъл отвън столицата " Несебър ", който от 2020 година носи неговото име. Режисьор в Албанския народен спектакъл в Скопие (2003-2008). Сценарист, режисьор и продуцент на документалния филм " Красин ", отдаден на българския артист Красин Йорданов. Създател на поредност студии за деца. Педагогическата му кариера стартира през 1977 година със основаването на студия към Бургаския спектакъл. По покана на Александър Морфов, през 2002-20004 година основава студия, която осъществя мегаспектакъла по пиесата " Кукувицата " на Елин Рахнев, с присъединяване на 40 деца и професионалните артисти Ванча Дойчева, Ваня Щерева, Христо Гърбов и Николай Урумов. През 2011 година по самодейност на Ню Бояна филм и под егидата на Столичната община основава студия ДЕФИСТО, чиито спектакли са включени в репертоара на Сатиричния спектакъл " Алеко Константинов " и на " Сфумато ". Като режисьор слага над 50 заглавия, измежду които " Шест лица търсят създател " от Луиджи Пирандело, " Приятели " от Абе Кобо, " Лебедова ария " от Антон Чехов, " Трамвай предпочитание " от Тенеси Уилямс, " Догодина по същото време " от Бърнард Слейд, " Фрагменти ", " Тигър " и " Любоф " от Мери Шийзгъл, " Фенове " от Елин Рахнев, " Последната лента на Крап " на Бекет и други

Сред неговите възпитаници са Светлана Янчева, Деляна Хаджиянкова, Розита Михайлова, Рени Врангова, Димитър Рачков, Красин Йорданов, Виолета Марковска, Йоанна Темелкова, Златко Гулеков, драматурга Емил Илиев и други

Събитието е фокусирано и върху хора в неравностойно състояние, фамилии на бежанци и други уязвими групи.
Ще бъде обезпечен превод на украински език, както и жестомимичен превод.

" Фестивалът не е детски, а за деца и техните фамилии. Входът е свободен. Надявам се той да стане резистентен и следващата година да се организира на няколко подиуми и освен в центъра на София ", сподели още Розита Еленова.

От kmeta.bg оферират да си спомним за популярния артист, виждайки го през погледа на негови възпитаници – едни от първите!

Светлана Янчева

Моят преподавател Димитър Еленов ми сподели - Извади сърцето си и го дай! На сцената, на публиката, на хората!
Не, не съм чула тъкмо тези думи да изрече пред мен устата му. Но това правеше той, по този начин практикуваше живота си, работата си и на това се опита и ме научи.
Благодаря, Димитър Еленов!
Това събитие, което организираме с една безгранична, неординерна обич е в негова памет, даже не мога да изговоря тази дума – всичко за него е в негова чест! И съм повече от щастлива да съм част от го, развой, който въодушевява, зарежда други младежи, полудели по изкуството, каквито бяхме ние, когато той се изпречи на пътя ни и ни даде посока!

Деляна Хаджиянкова

Децата би трябвало да се възпитават през изкуството. Това, може да не ги направи огромни гении, само че ще ги направи положителни и надарени хора. И най - значимото е, че ще ги отдалечи от рискови избори. Това съм научила от моя преподавател Димитър Еленов. И се веселя, че съм част от уредниците и участниците в първия уъркшоп в негова памет.
Защото под неговото менторство ние растяхме щастливи хора.

Розита Еленова

Димитър е създател с доста основно Т. Порода, която не се среща. Хваща те, обръща живота и душата ти с хастара, а ти се чувстваш свободен, благополучен и се срещаш най-накрая с същинското си аз. И като че ли сега, в който го видиш – знаеш, че ще е разтърсващо, знаеш, че няма да е леко и елементарно, само че го следваш с замайване на магия, която си чакал цялостен живот, и знаеш че това е пътят, и си въодушевен и с крила.
Това желаеме в този момент – ние уредниците на това събитие с идея – да дадем крила, на хора, които ги търсят или ги имат и единствено им би трябвало кураж, с цел да ги покажат на света, да станат забележими и да хвърча. Там където ще са свободни – светът на изкуството. Ние ще им подарим три красиви дни, а те ще създадат останалите си прелестни и изпълнени със смисъл.
Така както един огромен Творец извърши нашия живот със смисъл, учейки ни да употребяваме крилете си.

А ето и колегиален опит за портрет на Димитър Еленов от Стефан Германов

Димитър Еленов бе и си остана индивидът, който си построи своя камбанария, от която може да се учи непрестанно и да учи другите и най-важното да обича, изключително децата.
Димитър Еленов беше подобен.
Правеше разлика сред играта и лъжата – значима тематика в живота ни.
Стоик – не се предаваше, носеше своята отговорност, имаше позиция.
Като участник в придвижването на живота, знаеше по какъв начин да се движи – не пречеше, само че и не се даваше. Не се популяризираше, посредством телевизия, медии и така нататък
Пътешествник в духа на живота, подготвен да сътворява.
Той беше извоювал свободата си! Случайно ли е, че в деня на светите първовърховни апостоли Петър и Павел ще приказваме за Димитър Еленов и ние инициатирите на този арт фест - стартираме този духове празник с неговото име!
Война за правдата и хубостта.
Стремеж към съвършенството, въпреки недостижимо и макар това…… той живееше с тъкмо този стремеж- да се усъвършенстваш непрестанно ….
Носеше центъра в себе си и когато види групово несъответствие(колективна безотговорност), той излизаше отвън себе си. Не смяташе специалността за лесна работа, а много сложна, на което учеше и питомците си.
Човекът – мярка, със своите недостатъци, несъмнено.
Споделяше думите на Сервантес: „ Истината е фантом, свободата е всичко. “

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР