Театър "Римски терми" във Варна ще събере почитателите на сценичните

Театър "Римски терми" във Варна ще събере почитателите на сценичните ...

Римските терми отново събират театрали.


Театър "Римски терми" във Варна ще събере почитателите на сценичните изкуства под открито небе за 16-и пореден път след първия спектакъл през 1977 г. От 12 юли до 13 август варненци и гостите на града могат да посетят отбрани спектакли от местната артистична продукция през годината, благодарение на организаторите от община Варна, Регионалния исторически музей, Театрално-музикалния продуцентски център и Държавния куклен театър, информира Виолета Тончева.
Даниела Димова, директорка на ТМПЦ Варна, изтъкна на пресконференция, че от общо 23 събития, 6 са на кукления, 7 на драматичния и 10 на Варненския оперен театър. Ана Александрова, зам.-директор на ДКТ, представи най-новата постановка "Уестърн" (25 юли, 7 август), като подчерта, че и останалите техни спектакли са с разпознаваемия почерк на Теди Москов - "Професия лъжец" (18 юли, 10 август) и "Възгледите на един пън" (1 август).
Димова направи преглед на участието на Варненския драматичен театър в Театър "Римски терми" с "Комичната илюзия" на младия режисьор Васил Дуев (14 юли) и постановките на Костадин Бандутов - комедията на Рей Куни "Бащи, лъжи и още нещо" със Свилен Стоянов в главната роля (13 август) и вечния мюзикъл за деца и възрастни от Недялко Йорданов по музика на Хайгашод Агасян "Приключения опасни с герои сладкогласни" (31 юли, 9 август). Само този мюзикъл е с начален час 19, докато всички останали представления започват в 21 ч. Даниела Димова разкри очакванията си за премиерата на "Изборът на Марта" от Жорди Галсеран, прочит на режисьора Георги Михалков (6, 11 август).
Веселина Михалкова - артистичен директор на Варненския драматичен театър, говори за премиерата на "Магьосническо езеро", сценична редакция на Стоян Радев Ге. К. по превода на "Чайка" от Чехов от краеведа Немил-Недраг (псевдоним на Христо Герчев), издаден от собственик на книжарница във Варна в началото на миналия век. Предпремиерните представления (10, 11, 12 август, сцена "Филиал") не влизат в афиша на "Римски терми".
Бяха очертани и оригиналните концепции на концерт-спектаклите, повечето премиерни. Това са "Музиката на Италия" с режисьор Сребрина Соколова и специалното участие на Стефан Рядков (19 юли, 4 август), "Музика Антика" с режисьор Петко Бонев, диригент Цветан Крумов, вокален ансамбъл "Bella Voce" и хор "Св. Обретенов" (23 юли), "Моята страстна латино любов" с режисьор Сребрина Соколова и специалното участие на Пламен Георгиев и танцори от "Sunny Dance Studio" по хореография на Станислава Томова (24 юли), "Магията на киното, епизод 2" - популярни филмови мелодии и мултимедийна презентация, с оперните певици Марилла Гьонги, Филипа Руженова, Галина Великова, Миглена Страдалска и Елеонора Христова (29 юли).

 

Източник: duma.bg