Те трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициитеПравителствата трябва

Те трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициитеПравителствата трябва ...

Правителствата да се ангажират с 5G мрежите.


Те трябва да създадат среда за насърчаване на инвестициите

Правителствата трябва да насърчат инвестициите в 5G мрежи и услуги, заяви Росен Желязков (снимка: ITU / Szigmond Laszlo, предоставена от МТИТС)

Изграждането на 5G свързаност изисква огромни инвестиции от страна на телекомуникационни оператори, а това може да доведе до високи цени на предоставяните услуги, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков по време на Министерска кръгла маса за ролята на високоскоростните цифрови мрежи в Будапеща в рамките на ITU Telecom World 2019. За да се избегне това, е необходима намесата на правителствата, смята той.

Министърът предложи държавите да се ангажират с изграждане на високоскоростни комуникационни мрежи в отдалечени и слабо населени райони, които не представляват интерес за бизнеса. По този начин операторите ще се насочат само към осигуряване на връзка от основното трасе до домовете и офисите, което би намалило финансовата тежест, каза Росен Желязков.

Важен елемент на разходите е стойността на радиочестотния спектър. „Разбира се, разпределението на честотите и определянето на цените за него е суверенно право на всяка държава, но вярвам, че това е област, която трябва да бъде разгледана в усилията за насърчаване на 5G мрежи и услуги”, посочи Желязков.
още по темата
Министърът бе категоричен, че бизнесът и гражданите трябва да бъдат убедени в сигурността на използваните услуги и затова правителствата трябва да установят надеждни правила за киберсигурност.

„Важно направление е усъвършенстването на цифровите умения и образованието. Това е социален елемент, без пряко въздействие върху 5G бизнеса. В същото време тази дейност е основна за дигиталното общество”, изтъкна още Росен Желязков.

Източник: technews.bg