Те/Той надвиха Гешев.Главният прокурор – българин и мъж, може и

...
Те/Той надвиха Гешев.Главният прокурор – българин и мъж, може и
Коментари Харесай

Той/Те надвиха Гешев. Въпросът е колко време ще му отнеме да си го признае

Те/Той надделяха Гешев.

Главният прокурор – българин и мъж, може и да не осъзнава, че тези, на които служеше правилно, са решили да го продадат по „ целенасоченост “, както му оповестява в оня запис благо „ аз съм просто вестоносец “ и членът на Висш съдебен съвет Йордан Стоев.

Изявленията на Гешев – в два понеделника (сигурно следват и още), са като лебедова ария в няколко елементи.

Самият той – почервенял, украсен със знакови проамерикански аксесоари, в някакво положение сред трескава еуфория, предпочитание за отплата и потискано съмнение, че е в засада и губи, сервира представлението си през вчерашния ден, като още веднъж се раздаде до дъно за публиката, съгласно актьорските си благоприятни условия.

А зад изобилното говорене за чест и достолепие, прозираше едно – тъжно разкриване на мафиотски нрави, връзки, зависимости и ръководство на страната на равнище политици-главен прокурор като незаконна конструкция. В която оставката на обвинител №1 се поръчва, а не минава през законови учредения и процедури (които са единствено фиктивни и авансово сценарно репетирани), вървят медиатори – членове на Висш съдебен съвет, а той желае гаранции за живота си и за този на фамилията си. Все едно действието не се развива (поне фасадно) в страна членка на Европейски Съюз, НАТО и така нататък, демократична и с искания, а примерно във кино лентата „ Бандите на Ню Йорк “ на Скорсезе.

Ето и някои забавни моменти от театрото на основния прокурор през спецификите на изразяването му. И какво демонстрираха те?

Най-комичното (трагикомичното в действителност, малко нещо като смях през зъби) е, че Гешев съществено се изживява като герой против нещо си… престъпността, неправдата, бранител на народа, “българският Фалконе “.  Стожер на морала.

Моралът ми е по-добър от морала ти
Сблъсък „ моралът ми е по-добър от морала “ ти в този подтекст – мерене сред него и псевдовъстаника Борислав (Боби) Сарафов и сие, сред него и останалите „ въшки “, „ политически отпадъци “ и така нататък, е шизофренно от една страна и дружно с това доста обидно за публиката. Да поговорим за морал, до момента в който размахваме записи, демонстрираме известия, насочваме закани и водим странни разговори, разкриващи тъмни зависимости… Така наподобява ситуацията доста кратко.

Главният прокурор умира да приказва за морал, изобщо обща податливост и измежду останалите участници в абсурда. За закони, правда, правила, правила обаче рядко става дума и някой се сеща. Но за морал – един доста релативистичен подобен, еластичен, скоклив - непрекъснато. Моралът, съгласно Гешев да вземем за пример, се свежда до елементарна формула – аз съм добър, интелигентен, велик и постоянно прав, а който е срещу мен, няма морал.

В този си облик, който самичък си измисля, повтаря и самоубеждава и има вяра в него, той е честен по най-различни точки.

- Гордее се, че е прокурор и работи в полза на нацията – това е на декларативно равнище, без факти;

- Много му важно на всички да е ясно – реализирано посредством неведнъж патетично повтаряне, че е прокурор, българин, мъж. Тази последователност не е безинтересна от психическа позиция. Никой не е поставял тези негови идентификации тъкмо под въпрос, само че очевидно той има потребност посредством повтаряне да ги утвърждава, евентуално поради някакви скрити свои подозрения и неуверености в тях;

- Говоренето за чест, достолепие, родно място, жанр, родина, геройство в съпротива на изменничество. Протовопоставянето от една страна е „ самичък левент на коня “ – от друга са враговете му и предатели, надлежно и врагове и предатели на родината, държавата;

- Злоупотребата с всякакви красиви и значими български думи и понятия е доста неприятна, в духа на изкривените смисли, които закупи „ Възраждане “ от ера на напредък и нещо вдъхновяващо в настоящето погазване на смисъла. Това се получава и при Гешев, изцяло вдаден в своята роля на безапелационно прав, храбър, себеотрицателен, изживяващ се дори като трагично-романтичен облик той използва необмислено понятията като ги обезсмисля. Но не стопира дотук и се хвърля и в цитати от Ботев и Раковски – за битка и тирани;

- Гешев прожектира своя си филм. Затова и многочасовото си изказване завърши с „ Бог да пази България! “;

- Образът на огромен герой против неправдите в личните му очи се добавя от подчертаването на няколко пъти по какъв начин той пази от връщане в тъмните 90 години или в обстановката преди 1989 година... Как става това в визиите му. Искат му оставката вместо:

Да се борят с демографската криза;
Икономическата криза;Безброй убити по пътищата;Борбата с проведената престъпност;Ако не е той, всичко пропада – е посланието още веднъж и още веднъж.
- Враговете му също така се пробват да го убият – във гърмежа, който по неговото определение е „ атентат “.

Тук борецът но сантиментален облик от 19-и век гладко минава в упорит политик – популист.
Пропукването на героичния облик
Следващото пропукване на този ореол на страдалец и воин, жертва на хибридни офанзиви и на гърмежи, които целят гибелта му – Гешев атакува, наскърбява, загатва, иронизира, заплашва, упреква. И изобщо вкарва целия боеприпас на образованието си в школата в Симеоново.

Опонентите му, разбирай враговете, са мишки, политически отпадък, черни овце, плъхове, помияри, въшки… (Забавно е, че някои от тях се припознаха и засегнаха като внесоха през днешния ден и ново искане във Висш съдебен съвет за махането му по етични причини).

Тук навлиза и различен любопитен детайл – някакво метафорично говорене с софтуерни термини, въпреки и използвани много неуместно:

„ Достоен екзит (ехit) “ – тоест Гешев си подава безшумно и добродушно оставката и му се обезпечава уместно място  като прокурор.

„ Натискане на enter “ – тоя нов идиом може да значи разнообразни неща - дават му оставката, той прави разкрития, пуска разни неща да се случват.

Има и дообяснително заявление от главния прокурор: Колкото и enter, дилейт (delete в произношението на Гешев), плюс-минус да натискат – изобщо не ме интересува... "  Но, несъмнено, „ объркали са индивида, объркали са политическия тайминг “. “
" Объркали са индивида "
Да, сюжетът не върви безпрепятствено, объркали са индивида – който си има морал, собствен необикновен, който се отъждествява с страната, мисли се за неин избавител и бранител, без него пропада. Освен че е уверен в своето морално предимство (да не би суперохладителят в Боровец да има и супер функционалност да създава морал), той има вяра и че е доста по-умен и по-хитър от враговете си, превъзхожда ги и интелектуално в тези кални „ етични “ борби.

Оттук и нелепата фраза, която Гешев повтори няколко пъти, очевидно наслаждавайки ѝ се:

" Господи, за какво ме наказваш с глупави врагове! "

Това е прелюдията към същинската втора част.
Записът – показно за мафиотски дискурс
Героят- почтен прокурор и българин, и мъж - да не забравяме, гладко и с лекост стартира да приказва като незаконен необут.

Гешев инцидентно се оказа притежател поне към този момент на един запис, който някой някъде му дал – една жена по-точно, която го намерила, и той решил, че би трябвало да освети тежките зависимости на лица, посочени с трите им имена в предходното ревю, които са предатели и които би трябвало да се срамят – съгласно неговите показа. Те се пробват да го опасяват, само че би трябвало да ги е позор - е по-точното дефиниране на обстановката, по описа на Гешев.

Мотивацията му: като основен прокурор в негово лице е застрашена страната, Конституцията и всичко, по тази причина той няма проблем да пуска записи. Те хем са дошли незнайно от кое място, открити, само че в същото време са добре структурирани откъм неговото присъединяване по всички правила на полицейското образование в Симеоново:  разпит, откриване на всички забъркани и степента на присъединяване им, и на виновността, и на разкаянието им. Самият Гешев изяснява, че е заблудил, че си подава оставката, с цел да разкрие целия скрит план против него, т.е. против държавността. А в такива изключителни случаи всичко е разрешено, отново съгласно неговия разказ.

Така привиква медиатора – вестоносец Йордан Стоев и го подлага на систематичен разпит с надграждане. Резултатът е прелюбопитен – обрисува стряскащ мафиотски дискурс сред основен прокурор, медиатор и те/той. Показно за задкулисието, което ръководи.

В плюс на Гешев е, че той е доста културен без цинизми във връзка с съпартийки и т.н, в съпоставяне с други записи с глас доста сходен на този на водача на ГЕРБ Бойко Борисов. Просто основният прокурор е режисьорът, по тази причина и си избира държанието.

Прякорите
Главно настоящо лице в сюжетната линия, нещо като огромния необут, е Банкята. 

- Кой стои зад това, пита Гешев. - Бойко ли?

- Да, Банкята – е отговорът.

Банкята подрежда за оставката, по какъв начин да стане и че би трябвало да се случи, с цел да не е той, който да стои в изолираност.

Още един прякор се промъква, въпреки и използван по-различно - Сорбоната.(Очевидно става дума за служебния правосъден министър Крум Зарков, който е учил в влиятелния университет в Париж). Явно колкото и да е парадоксално тук Сорбоната има пейоративна приложимост за разлика от Банкята - в жанр, в случай че не е Симеоново, не ми го хвали, някакви учили на открито, които имат искания. Преди това в ревюто си Гешев приказва с открита злост за законодателството на Крум Зарков, ориентирано към ограничение на пълномощията на основния прокурор и повече надзор.

Силата, от чието име идва вестоносецът, е посочена от време на време с Той, доста по-често обаче е Те, от време на време Ние. Говоренето е с местоимения – силата, която желае и подрежда на основния прокурор. Има говорене за напън, нас, ние, подмятания, тайнственост, недомлъвки.

Те/той пишат писма, в които съгласно Гешев, се приказва за закани против фамилията му. А основният прокурор желае гаранции от Банкята/Той/Те, че няма да закачат околните му и че не стоят зад гърмежа против колата му.

Гаранции има, има и сюжет с разпределени функции – по кое време, какво, по какъв начин да се подаде оставката – по пощальон по-добре, в сравнение с по мейл.

Гешев прави лист на обвинените против него – по имена, кой по какъв начин се държи, знаел ли е, мъчително ли му е, кой му дължи персонални услуги, кой го е предал – има и градуиране на измяната.

Вадят се съвсем древен апели: „ Иди си с мир “, цитати от клетия Мечо Пух. Искането е по целенасоченост – Гешев е комплициран там, когато е трябвало, в този момент е време да си тръгне „ с мир “, тъй като към този момент е непотребен, дори вреди, излиза наяве от диалога. А оня, който му желае оставката, в случай че не го жертва, изпада самичък в изолираност. Банкята споделил: " Аз седях в изолираност, бях натиснат. "

тук идваме до идната специфичност на говореното. Натиск, натискане, натиснат – са най-често използваните в разговора сродни думи. Както и гаранции.

Има и откровени закани, поднесени с типичния посреднически звук - добродушно и доброжелателно. На основния прокурор напълно по мафиотски се споделя, че го слушат. Както той по същия метод прави записи и ги пуска. Въобще " братя по оръжие ".

Има и няколко забележителни изречения:

„ Не сме ти поискали и лучкче “ – споделя вестоносецът, които въпреки всичко желае да е от тези мистични НИЕ, т.е. в стилистиката на ние си те избрахме, време е към този момент да се жертваш, време е да си изплатиш дълга.

Още един покъртителен откъс, този път от Гешев, като за пред камера, хайде за пред звукозаписно устройство – „ Целта е да се направи държавно управление и да продължат да крадат “.

Послеслов: Да живей целесъобразността!
- Гешев се усеща свикан, той има задача, той е воин, той е определен. Губи, само че не е подготвен да  признае, че са го изпързаляли. Сраснал се е изцяло с облика, който гради. Така че мъката му може да продължи дълго. И да повлече още жертви в тази борба на кланове в правосъдната система. Като ранено диво животно, което ще се бие до последно. И тук идва изненада  тази опозиция не е добре изчислена от кукловодите;

- Записът, колкото и да е противоречив по доста индикатори, е потребен – разкрива тъмната страна и тъмните сили, следващо равнище на взаимовръзки и зависимости и връзки на управническо равнище на страната, които са като в незаконна организация;

- Докато Гешев говореше по какъв начин Банкята го заплашва и натиска, по напълно същото време по-познатият и обществено допустим аватар на Банкята - водачът на ГЕРБ Бойко Борисов, празнуваше съдружно държавно управление, наречено по всякакви други способи, с сякаш непримиримите си съперници от ПП-ДБ. По целенасоченост още веднъж.

Гешев загуби. Въпросът е какъв брой време, записи и имунитети ще му отнеме да си го признае. И по какъв начин ще се издължи най-после. А около този сюжет ще има и други изгубили на политическия терен - там нещата обаче ще станат ясни напълно скоро, на локалните избори. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР