Те си го причиниха сами и сега търсят изход от

...
Те си го причиниха сами и сега търсят изход от
Коментари Харесай

Сагата Брекзит - Великобритания вече загуби

Те си го предизвикаха сами и в този момент търсят излаз от хаоса преди наближаващия Брекзит. Но по всичко проличава, че британците нямат нови хрумвания и се въртят в кръг. Което напълно не е мотив за зложелателство, написа в Б. Ригерт в коментар за Дойче веле.

Четири дълги дни британците държаха в напрежение Европейски Съюз с пазарлъците си в последната минута преди поредицата от гласувания в Народното събрание в Лондон. И всички тези гласувания се трансфораха в тежки провали за министър-председателката Тереза Мей. Но и след тях нищо не се е трансформирало: съгласно сегашната правна уредба, Обединеното кралство ще напусне Европейски Съюз на 29 март - след 14 дни - със или без съглашение с Европейски Съюз.

Решението на Народното събрание в Уестминстър има единствено целесъобразен темперамент. И драмата продължава. През идващите седмици Тереза Мей желае да бъде извършено ново трето гласоподаване на нейния бракоразводен контракт - с нежната вяра, че цайтнотът и объркването ще пропукат фронта на съперниците в личната ѝ партия и измежду съдружните сътрудници. След това тя би трябвало да се изиска пролонгация от 27-те държавни и държавни ръководители на общността. Член 50-и от европейските контракти планува такава опция, с цел да може в границите на 3 месеца да бъде предотвратен бракоразвод без съглашение.

Брекзит в безкрайна вероятност

Ако Тереза Мей се провали още веднъж и замине за Брюксел без нова оферта, тя ще би трябвало да изиска отсрочване с 1-2 години. Така британците ще получат опция на мира и без да са притиснати от времето да обмислят въпроса доста добре и да решат какво тъкмо желаят и по какъв начин могат да го реализиран. Такъв е и съветът, който ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск даде на британците.

Мнозина в Брюксел са сюрпризирани от блокадното държание на английските депутати и изгубеното от тях чувство за действителност. Но Европейски Съюз към момента приема нещата умерено и демонстрира самообладание. Останалите 27 страни-членки отхвърлят всевъзможни усъвършенствания в съглашението за овакантяване на Европейски Съюз с рядко виждано измежду тях единогласие. Резултатът от всичко това може да се окаже следният: Англия да остане още две години в общността и даже да взе участие още един път в европейски избори, да излъчи еврокомисар и да продължи да прави вноски в европейския бюджет.

Мнозина в Европейски Съюз в това време се оплакват, че общността си има и други проблеми, с изключение на инатливите британци. И не са във екстаз от това, че драмата " Брекзит " заплашва да се трансформира в приказка до безкрайност. Засега обаче всички други изходи са барикадирани: английският парламент отхвърли опцията за нов референдум, а към този момент никой не приказва за отдръпване на молбата за овакантяване на Европейски Съюз.

Загуба на авторитет и доверие

Тереза Мей не е трансформирала тактиката си - тя се надява, че оставащото малко време да фактическото овакантяване на Европейски Съюз ще ускорява натиска над депутатите, чиято суматоха най-после може да ги накара да одобряват нейното съглашение с Европейски Съюз. Не е изключено да бъде извършено и четвърто гласоподаване часове преди настъпването на 29 март. При целия този безпорядък английският парламент би трябвало да си даде сметка за следното нещо: в случай че желае да избегне корав Брекзит, би трябвало доста бързо да промени закона за напускането на Европейски Съюз. В противоположен случай всичко ще завърши на 29 март.

Главният европейски договарящ Мишел Барние към този момент също приканва да се резервира хладнокръвие и да се изчака търпеливо решението на британците. Той знае доста добре, че Брекзитът няма да е от изгода за никого - всички ще бъдат губещи. А Обединеното кралство към този момент загуби - и авторитет, и доверие. /dw.com
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР