Те се вграждат в покривите и осигуряват чиста и стабилна

Те се вграждат в покривите и осигуряват чиста и стабилна ...

Соларни керемиди захранват училище в Кения.


Те се вграждат в покривите и осигуряват чиста и стабилна енергия

PV керемиди осигуряват надеждно електричество за селско училище в Кения (снимка: Strauss Energy, Facebook)

По-надеждна и евтина алтернатива на традиционното електрозахранване използват някои училища в селските райони на Кения, които често страдат от прекъсване на тока. Решението за тях са соларните керемиди.

В гимназията „Гайтери“ в област Муранг, където учат 275 деца, този модерен източник на електричество помага на учениците да се справят по-добре с уроците, тъй като вече могат да учат и вечерно време, а освен това позволяват на училището да провежда компютърни занимания.

Соларните керемиди, производство на Strauss Energy, са проектирани за т. нар. сградно-интегрирани фотоволтаици. Те се вграждат в покривите и осигуряват чиста енергия, без това да изисква допълнителни конструкции върху покривите, пише GreenTech.bg.

Съхранението чрез акумулатори в училището пък гарантира, че там ще има електричество дори в облачни дни и през нощта. Благодарение на соларните керемиди, гимназията „Гайтери“ плаща за ток само около 1500 кенийски шилинга, или около 14,50 долара на месец. Това е таксата за достъп до електроенергия от мрежата.
още по темата
Сега вече в училището има и компютърни уроци, казва преподавателят Джаксън Камау Кирагу. „Имаме 18 компютъра, но електричеството беше предизвикателство, преди да се намесят соларните керемиди“, казва той.

Технологията е доста скъпа за домовете – една плочка струва между 20 и 250 долара, според размера, но за обществени сгради това си струва – за болници, училища, общински и държавни сгради, казва шефката на Strauss Energy Черити Ванджику.

Компанията проучва начини за намаляване на разходите за соларните керемиди, като същевременно повишава ефективността, и планира да изгради завод, който да произвежда по 10 000 соларни керемиди всеки ден.

Източник: technews.bg