Те се вграждат в покривите и осигуряват чиста и стабилна

...
Те се вграждат в покривите и осигуряват чиста и стабилна
Коментари Харесай

Соларни керемиди захранват училище в Кения

Те се вграждат в покривите и обезпечават чиста и постоянна сила

PV керемиди обезпечават надеждно електричество за селско учебно заведение в Кения (снимка: Strauss Energy, Facebook)

По-надеждна и евтина опция на обичайното електрозахранване употребяват някои учебни заведения в селските региони на Кения, които постоянно страдат от спиране на тока. Решението за тях са слънчевите керемиди.

В гимназията „ Гайтери “ в област Муранг, където учат 275 деца, този съвременен източник на електричество оказва помощ на учениците да се оправят по-добре с уроците, защото към този момент могат да учат и вечерно време, а също така разрешават на учебното заведение да организира компютърни занимания.

Соларните керемиди, произвеждане на Strauss Energy, са проектирани за така наречен сградно-интегрирани фотоволтаици. Те се вграждат в покривите и обезпечават чиста сила, без това да изисква спомагателни структури върху покривите, написа GreenTech.bg.

Съхранението посредством батерии в учебното заведение пък подсигурява, че там ще има електричество даже в облачни дни и през нощта. Благодарение на слънчевите керемиди, гимназията „ Гайтери “ заплаща за ток единствено към 1500 кенийски шилинга, или към 14,50 $ на месец. Това е таксата за достъп до електрическа енергия от мрежата.
още по тематиката
Сега към този момент в учебното заведение има и компютърни уроци, споделя преподавателят Джаксън Камау Кирагу. „ Имаме 18 компютъра, само че електричеството беше предизвикателство, преди да се намесят слънчевите керемиди “, споделя той.

Технологията е много скъпа за домовете – една плочка коства сред 20 и 250 $, съгласно размера, само че за публични здания това си коства – за лечебни заведения, учебни заведения, общински и държавни здания, споделя шефката на Strauss Energy Черити Ванджику.

Компанията изследва способи за понижаване на разноските за слънчевите керемиди, като в същото време покачва успеваемостта, и възнамерява да построи цех, който да създава по 10 000 слънчеви керемиди всеки ден.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР