Те се обявяват против разводите, еднополовите бракове и надигащия се

...
Те се обявяват против разводите, еднополовите бракове и надигащия се
Коментари Харесай

Джизъс срещу "джендъра" - пред кого отстъпи Борисов за конвенцията

Те се афишират срещу разводите, еднополовите бракове и " надигащия се империализъм на Западните сили, чиито държавни управления не желаят нищо по-малко от това да колонизират идеологически фамилията ".

Те заявяват, че " няма да се подчинят на никоя земна мощ ", до момента в който истината за брака не бъде обезпечена " от нашите закони и зачитана по нашите земи ".

Сред тях има хора, учили в университет, който ясно заявява задачата си: " Ние не сме стандартен университет с лекции, степени и дипломи. Ние използваме Библията като практическо управление за живота...Не сме тук да спорим и да водим диспути за практическото използване на библейските правила във всекидневието на хората ".

От тези среди излязоха през последните два месеца някои от най-гласовитите и дейни съперници на така наречен Истанбулска спогодба. И освен.

Разследване на " Дневник " откри, че интернационален документ, който цели да построи гръбнака на законодателство и предварителна защита против насилието на дами, се оказа сплотяваща идея за националисти (включително сътрудниците в ръководещата коалиция), " правозащитни " организации, свързани с десни консерватори в Съединени американски щати, крайни евангелисти, както и свързани с съветската хибридна машина " патриоти " и Българска социалистическа партия.

В забележителна степен техните старания съумяха да основат негативно публично мнение (или най-малкото всеобщо тиражирана визия за такова мнение) по тематиката, главно с изваждане на няколко цитата от конвенцията отвън подтекста. " Джендър " стана обидна дума и обект на подбив.

Но до момента в който обичайните християнски църкви и мюфтийството застанаха с имената си против конвенцията, а Централният израилтянски съвет и Организация на евреите в България " Шалом " я поддържаха, българи от най-консервативните протестантски среди оглавиха обществената битка с документа без да се легитимират като такива и да употребяват религиозни причини. Те не заявяват хомофобската си позиция или това, че са срещу разводите и абортите.

Кои са хората

пред които се оказа отстъпи най-голямата партия в Народното събрание и министър председателят Бойко Борисов?

Михаела Джоргова е ръководител на Гражданско съдружие " Асоциация Общество и Ценности " (АОЦ), което през декември първо надигна глас против конвенцията. На 19 декември Асоциацията популяризира Отвореното писмо за отменяне ратификацията и подписка, подкрепена от 52 организации, като огромната част от тях са свързани с протестантски деноминации или католическата черква.

Джоргова е канена на съвсем всеки телевизионнен спор, с цел да приказва против Конвенцията. В присъединяване си на 21 януари в предаването " Референдум " на Българска национална телевизия тя нито един път не обявява своята принадлежност към вяра или черква. Присъствието ѝ с още двама съперници на конвенцията пред огромната публика на публичната телевизия има неотложен резултат - несъгласните с утвърждението скачат с над 11 пункта по отношение на 36.9% от интервюираните в представителното изследване на " Алфа Рисърч ", което се прави по време на предаването.

 Джизъс против
© bnt.bg

Името на Михаела Джоргова може да бъде намерено в разнообразни заявления, подписвани от паството на апостолическите църкви за взимане на страна в църковните битки сред " именития " пастор-апостол Георги Бакалов създател на " Апостолска реформирана черква " и " Прелом " и други борещи се за мястото му проповедници. Бакалов водеше в България шведския свещеник Улф Екман (преди няколко години Екман стана католик) за всеобщи " изцеления " по стадионите. Джоргова е подкрепяла Бакалов през 2012г.

Църквата " Прелом " се управлява от свещеник Калоян Курдоманов, само че в Управителния й съвет е била брачната половинка на Бакалов – Уанда Мари Бакалов, съгласно данни от системата за фирмена информация " Дакси ".

Друг някогашен член на " Прелом " - Стоян Георгиев също има дейна роля в друга самодейност " Седмица на брака " на АОЦ. Джоргова е координатор за България в Европейската гражданска самодейност " Мама, баща и деца ", чиято цел е в европейското законодателство да се дефинира бракът " като съюз сред мъж и жена, а фамилията да се основава на брак и/или поколение. "

" Пред " Дневник " Джоргова разяснява, че в АОЦ има протестанти, православни, католици и атеисти които са обединени от общи полезности. Тя даде образец с акцията против легализацията на проституцията, в която са партнирали с други организации, в това число " Български център за джендър проучвания ", които сега са " за " конвенцията.

Църковните битки с Георги Бакалов евентуално са довели до основаването на черква " Вдъхновение ", преди към година. От видеоклипове с проповеди, качени на уеб страницата на църквата се вижда, че Стоян Георгиев и Калоян Курдоманов към този момент са пастори в тази черква, а Александър Джоргов (съпругът на Михаела Джоргова) също се изявява.

Логиката по която се появяват апостолическите църкви е, че всеки който разгласи за деятел на Исус Христос може да основе нова черква. В България регистрацията се прави в Софийски градски съд.

На канала на църквата в Youtube има видео със " удостоверение " за силата на вярата на Михаела Джоргова.


През 2009 година, тя е пускала прессъобщения от името на Християнски център " Прелом ", в това число в мястото на уеб страницата на " Дневник ", отделено за читателски отзиви и наличие, което не се редактира от публицистите. " Прелом " съществува и през днешния ден и е част от записано изповедание " Апостолска реформирана черква ".

Съпругът ѝ Александър Джоргов също е бил свещеник в " Прелом ". В профила си във " Facebook " той е показал, че е учил в американския Burning Bush University (името " Горящият шубрак " идва от описа в Стария завет за срещата сред Господ и Мойсей - бел.ред.). Това е образователното заведение, което цитирахме първоначално с декларацията " ние не сме ви елементарен университет ".

За фамилната принадлежност към " Прелом " Джоргова сподели, че " информацията " е остаряла.

Отново във " Facebook " брачният партньор й показва и позицията си във връзка концепцията за наложително образование на дребни деца по този начин: " Първият образователен ден в София. Успех на учениците. А за родителите: това са вашите деца, с всички права и отговорности произлизащи от това. Дори и страната да се пробва да ги вземе " под крилото " си от 4 или 5 годишна възраст. Те не са нейни и тя няма право да управлява тяхното бъдеще... "

 Джизъс против

Александър Джоргов споделя и изявления на американеца Джозеф Матера, който на личния си уебсайт се показва по този начин: " Международно прочут създател, тълковник на културата и активист/теолог, чиято задача е да въздейства на водачите, които въздействат на народите. Известен с метода си към актуалните събития през призмата на Светото писание, посредством използването на библйските истини и посредством предложение на отбрана от днешната постмодерна просвета ".
От 2012 година " Асоциация Общество и Ценности " е член на интернационалната организация - Световен Конгрес на Семействата (World Congress of Families) и е координатор на интернационалната самодейност " Седмица на брака " за България. Асоциацията е координатор за България на " европейската гражданска самодейност " - " Мама, баща и деца ". World Congress of Families е американска неправителствена коалиция, която поддържа полезностите на християнската десница в целия свят. Световен Конгрес на Семействата (СКС) е самодейност стартирана от Алън Карлсън и е план на неправителствената организация Център за фамилията, религията и обществото " Хауърд ".

Конгресът води акции и лобира на интернационално равнище против ЛГБТ равноправието и еднополовите бракове, порнографията и абортите, и е " за " това, че обществото би трябвало да бъде издигнато върху " доброволния съюз на мъж и жена, встъпили в доживотния завет на брака ". Смята се, че " Конгресът " е изиграл роля в антигей законите в Русия и декриминализацията на фамилното принуждение. Заради това е в листата на организациите, " разпространяващи ненавист " на Southern Poverty Law Center - една от авторитетните правозащитни структури в Съединени американски щати.

Джоргова отхвърля АОЦ да е обвързвана с World Congress of Families и да е получавала финансиране от тях. Тя сподели, че АОЦ е платила членски импорт единствено за една година преди време и нямат взаимоотношения по-късно. Джоргова отхвърли и асоциацията да се финансира от чужбина, а се издържала единствено от дарения.

Знакът на WCF обаче стои на челно място в интернет уеб страницата на АОЦ, а линк към формалния уебсайт на " конгреса " има на страницата, представяща задачата на българската организация.

 Джизъс против

От АОЦ акцентират като своя заслуга в България, че са съумели да спрат легализирането на проституцията през 2007-а и 2015 година, отпадането на фактическото общуване от плана за Семеен кодекс (2008-2009), нелегализиране на евтаназията (2011), прекъсване на легализирането на сурогатното майчинство (2011-2012), прекъсването на Закона за детето (2011-2012) и отпадането на наложителното предучилищно обучение от 4 година възраст (2012-2013).

Как публицистиката се трансформира в агитация

АОЦ популяризира тези на извънредно консервативни среди в Съединени американски щати. На 6 януари на уеб страницата на асоциацията е оповестен просторен текст под заглавие " Последствията от обществения пол в Калифорния: Момиченце се прибира от учебно заведение със боязън да не се трансформира в момче " с уводни думи " Какви са следствията от редефинирането на пола и какво ще последва в детските градини и учебните заведения с гласуването на политики и конвенции като Истанбулската? ". Статията няма създател и единствено на дъното има отпратка към обява в хърватско издание.

Едва там се вижда, че създателят е Джой Пулман, редактор във авторитетното консервативно онлайн списание The Federalist и създател на книгата " Образователната инвазия: Как националните просветителни стандарти се борят с родителите за контрола над американските деца ".

В момента Джой Пулман работи за Института " Хартланд " (The Heartland Institute), който е прочут с битката си против свързването на климатичните промени с човешката активност или на тютюнопушенето с увеличението на болесттите. Образователната политика на института лобира за увеличение броя на учебни заведения, които се финансират от данъкоплатците, само че се ръководят частно и отвън учебната система в региона. Сред опитите за най-кратко изложение на този феномен е форма на " приватизиране на публичен актив ", само че финансиран от управляващите.

Именно в The Federalist е оригиналът на публикацията, позоваваща се на роман пред друга медиа на майка от калифорнийска организация за отбрана на " обичайното семейство ". Тя била смутена от това, че в детската градина разказвали на децата за това, че в света към тях има и хора, които откриват у себе си друга полова еднаквост. " Искам момичето ми да чува от мен като родител какво значи половата ѝ еднаквост за нея и за фамилията ни, а не от книга, която може да е противоречива ", споделя майката.

Но Джой Пулман премълчава, че в репортажа на CBS това е единствено една от гледните точки и че другите преподаватели са защитили колежката си в общото им изпитание децата да водят естествен диалог за разнообразието. Друга от майките споделила, че резултатът от случилото се върху сина ѝ бил доста позитивен: " Безценно беше да видя, че той няма безусловно никакви предубеждения към тялото си. Дете ми просто е било там, чуло е другите истории и не ги е свързало с нищо рисково и не е поставял под въпрос тялото си. "

Акцентът на историята е, че родителите поискали да ги уведомяват, когато ще се разискват сходни тематики. Но на опитите на някои от тях въобще да забранят диалога, учителка на деца от седми клас отвръща, че " е извънредно рисково да се поема към забраняването на книги, на описи от книги или към " селективна литература " за четене в клас или отвън учебно заведение ". От учебната ревизия в региона обяснили, че употребяваните пред децата книжки са съответствали на възрастта им и че за разлика от половото образование, диалозите за полова еднаквост не изискват авансово известяван на родителите.

Нищо от това не участва в публикацията на Джой Пулман - надлежно и в препечатания вид от Асоциация " Общество и полезности " на български език.

 Михаела Джоргова в предаването на Българска национална телевизия
© bnt.bg

Михаела Джоргова в предаването на Българска национална телевизия " Вяра и общество ".

Подписка " срещу " надалеч преди държавното управление да е споделило " да "

Но за сметка на това под публикацията има апел: " България следва да гласоподава узаконяването на " обществен пол " с идното гласоподаване на Истанбулската спогодба от парламента*. Tова ще докара до редефиниране на пола у нас, с всички отрицателни последствия произлизащи от това. Подпиши и популяризира петицията! Децата ни го заслужават! "

Към средата на февруари 2018 година онлайн петицията е подписана от малко над 10 000 души.

Любопитното е, че тя е основана в интернет на 21 септември 2017 година - надалеч преди въобще да се заприказва всеобщо за одобрение на Истанбулската спогодба. Правителственото решение документът на Съвета на Европа да бъде импортиран в Народното събрание е от 3 януари 2018 година, а действителното внасяне стана на 12 януари.

(Доста по-неуспешна е акцията на АОЦ " НЕ на Хелоуин! ДА на Будителите! ", подета на 16 октомври 2017 година с обяснението, че " празникът " Хелоуин НЯМА МЯСТО в българските учебни заведения и детски градини, тъй като излага на съществени опасности децата и е изцяло лишен от нравствени полезности ".)

Разказваме всички тези елементи, тъй като е значимо кои са хората, които слушаме отпред на офанзивата против конвенцията и за подтекста, в който това се случва. За да се стигне до такава степен, че министър председателят да съобщи, че идващия път когато се разисква даже няма да се назовава Истанбулска, тъй като и Истанбул основава проблем.

 Президентът на IOF Браян Браун на конгреса на Световния съвет на фамилиите (WCF) в Будапеща през май 2017г. В Унгария еднополовите връзки са приети като цивилен съюз, само че не и като брак.
© profam.org

Президентът на IOF Браян Браун на конгреса на Световния съвет на фамилиите (WCF) в Будапеща през май 2017г. В Унгария еднополовите връзки са приети като цивилен съюз, само че не и като брак.

Рестартът на World Congress of Families

През декември 2016 година World Congress of Families бе на процедура преформатирана в нова конструкция - International Organization for the Family, описа изданието BuzzFeed. Манифестът на новата Международна организация за фамилията е така наречен Декларация от Кейптаун, подписана от представители на над 20 страни. От нея е цитатът, че " няма да се подчиняваме на никоя земна власт ".

" Това на процедура е рестартиране на съществуващата от над 20 години World Congress of Families - федерация на обществено консервативни организации от целия свят. Въпреки интернационалното присъединяване на конгресите ѝ, тя си беше една мрежа на структури със слаби връзки между тях, само че сплотяващи деятели, съперници на абортите и ЛГБТ ", изяснява BuzzFeed.

Зад обновяването стои Браян Браун от Националната организация за брака в Съединени американски щати и наподобява появяването на International Organization for the Family е резултат на диалози, траяли с години, целящи основаването на интернационална лобистка конструкция. В Кейптаун са участвали представители на организации както от страни, където гей браковете са легализирани, по този начин и от такива с драконови закони против хомосексуалните общности.

Сред тях, да вземем за пример, е била нигерйиката Тереса Окафор, която води акция да бъдат оповестени за закононарушение не просто еднополовите връзки или общуване, само че и общественото демонстриране на усеща сред хомосексуални. Нейният план за закон предвиждаше за се криминализира участието в гей клубове или сдружения и с помощта на него през днешния ден в Нигерия сходна активност се санкционира с 10 години затвор.

Британката Андрей Уилямс, друга от подписалите Декларацията от Кейптаун, призоваваше през 2013 година съперниците на ЛГБТ общността да приказват за това, че има връзка сред хомосексуалността и педофилията.

 Унгарският министър председател на конгреса на Световния съвет на фамилиите (WCF) в Будапеща през май 2017г., проведен взаимно с унгарското министерство на човешките запаси. През 2018 година годишният конгрес на организацията ще е в Молдова.
© profam.org

Унгарският министър председател на конгреса на Световния съвет на фамилиите (WCF) в Будапеща през май 2017г., проведен взаимно с унгарското министерство на човешките запаси. През 2018 година годишният конгрес на организацията ще е в Молдова.

Така по абсурден метод патриотите и Вътрешна македонска революционна организация и крайните протестанти се оказаха в един лагер срещу Истанбулската спогодба. Ирония на ориста е, че преди към 20 години деятели на Вътрешна македонска революционна организация се опитваха да провалят сбирките и се бореха против църквите на свещеник Георги Бакалов, които смениха доста имена, измежду които Обединена Божия черква, " Църква Живот в Слава " и други.

Хроника на една нервност

Ключовият миг в нагнетяване на публичната нервност против конвенцията е прессъобщение на Вътрешна македонска революционна организация от 27 декември 2017 година със заглавие " Вътрешна македонска революционна организация: Международни лобита натискат България да узаконим " третия пол ". Ето по какъв начин се развиха събитията:

11 май 2011 година - в Истанбул е подписана Конвенция на Съвета на Европа за предварителна защита и битка с насилието над дами и домашното принуждение

12 март 2012 година - Турция първа ратифицира конвенцията, към февруари 2018г. от 45 подписали ратификация са приели 24, документът влиза в действие при утвърждението от най-малко 10 страни.

24 януари 2016 година - България подписва конвенцията

30 август 2017 година - " Алианс за отбрана от принуждение, учредено на пола ", сплотяващ 11 организации, приканва конвенцията бързо да бъде утвърдена

21 септември 2017 година - В интернет се появява подписка против Истанбулската спогодба, т.е. повече от три месеца преди тематиката да попадне в дневния ред на държавното управление

21 ноември 2017 година - Зам.-министър на правораздаването Десислава Ахладова декларира в Брюксел, че България е на прага на одобрение на конвенцията и са готови обвързваните с това нормативни промени в законодателството

19 декември 2017г. - " Асоциация Общество и полезности " популяризира Отвореното писмо за отменяне ратификацията и подписка, подкрепена към средата на февруари от 52 организации

27 декември 2017 - ВМРО-БНД дава старт на акцията против конвенцията, за която българите още не са чували; В известието се съдържат редица тези и изречения, които по-късно се подемат и повтарят непрестанно от съперниците на документа

3 януари 2018 година - Правителството взема решение да внесе конвенцията в Народното събрание за одобрение

4 януари 2018 година - Българска социалистическа партия се афишира срещу ратификацията и желае държавното управление да отдръпна документа

4 януари 2018 година - Първото мнение в поддръжка идва от Фондация П.У.Л.С.

9 януари 2018 година - Първото мнение срещу конвенцията е на Обединени Евангелистки Църкви в България

12 януари 2018 година - Конвенцията е импортирана в Народното събрание

19 януари 2018 година - Нилс Мужниекс, комисар към Съвета на Европа, изпраща писмо до ръководителя на Народното събрание с апел конвенцията да бъде утвърдена и угриженост за " някои недоразумения, които се популяризират в българското общество при разискването " на документа

21 януари 2018 година - Светия Синод се афишира срещу утвърждението на Истанбулската спогодба

22 януари 2018 година - отворените писма срещу конвенцията стартират да се множат; едно от тях е от Дискусионен клуб " Свободна България " и над 30 организации, изброени в края на писмото (всъщност става дума за пъстра примес от Християнски център " Прелом ", Университетска болница " Св. Марина " във Варна и Георги Чунчуков - преподавател и общественик)

23 януари 2018 година - Епископската конференция на Католическата черква в България показва в мнение сериозна " паника " и не поддържа предлагането за одобрение

23 януари 2018 година - спор в Аулата на Софийския университет за конвенцията се трансформира в естрада за гневни нападки против документа, вземат участие ръководителят на Народното събрание Цвета Карастоянова, обмбудсманът Мая Манолова, английският дипломат Ема Хопкинс и Мария Хесус Конде, представител на УНИЦЕФ за България.

 Джизъс против
© Надежда Чипева

24 януари 2018 година - Главното мюфтийство се афишира срещу утвърждението на конвенцията

24 януари 2014 година - Организацията на евреите в България " Шалом " и Централният израилтянски нравствен съвет се афишират " за " одобрение на Истанбулската спогодба

24 януари 2018 година - Две комисии на Народното събрание не дават ход на утвърждението на конвенцията

9 февруари 2018 година - Десетки лекари - някои от тях са професори и известни експерти и ръководители на клиники в огромни лечебни заведения - се подписват под писмо срещу конвенцията, в текста апропо се споделя, че " преди време Хитлер бе показал за основна своя идеология расата, Ленин и Сталин - класата, а в този момент Съветът на Европа се пробва да наложи избираеми обществени параметри на половата еднаквост, в прорез с традициите и културата на другите европейски общества ".

14 февруари 2018 година - в телевизионно изявление министър председателят Бойко Борисов афишира, че ще отдръпна конвенцията, тъй като нямало консенсус, " Щом са уплашени - махаме я, дебатът почва изначало, няма да се занимаваме с нея ".

Всичко, което би трябвало да знаете за: Истанбулската спогодба (38)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР