Те се броят на пръстите на едната ръка: местата по

...
Те се броят на пръстите на едната ръка: местата по
Коментари Харесай

Държавата, където няма коронавирус

Те се броят на пръстите на едната ръка: местата по света, до които рисковият ковид още не е достигнал. Сред тях се подрежда и тихоокеанската островна страна Палау . споделя:

Палау е островна страна с население от 18 хиляди души и една от дребното останали на Земята територии, незасегнати от болестта - дружно със Самоа, Туркменистан, Северна Корея и базите на Антарктида.

Паниката идва преди болестта

Най-близките съседи на Палау са на стотици километри, а Тихият океан, заобикалящ от всички страни островната група, изпълнява ролята на щит срещу вируса . Океанът и рестриктивните мерки за пътешестване към момента задържат Ковид-19 надалеч от крайбрежията на Тонга, Соломоновите и Маршаловите острови, Микронезия и други. Но отдалечеността от континентите не подсигурява, че рисковият коронавирус няма да стигне и до такава степен. Северните Мариански острови към този момент потвърдиха първите случаи на инфектирани.

Въпреки че коронавирусът още не е стигнал до такава степен, в Палау се следят гледки, сходни с тези в Европа. “Можеш да усетиш растящото напрежение и тревогата до момента в който пазаруваш ”, споделя жителка на острова. В Корор, най-големия град на Палау, паническото запасяване с артикули към този момент е в ход, а в супермаркетите има недостиг на маски, дезинфектанти и алкохол . Междувременно към този момент има и няколко съмнителни случая на заразяване с ковид, като един човек дори е под карантина, до момента в който излязат резултатите от проучванията му. 

Запасите могат да свършат

Отдалечеността на тихоокеанските острови към този момент защищава някои от тях от инфекции, само че основава други проблеми. Островите разчитат главно на артикули, които идват с кораби и самолети. В изискванията на пандемия това значи, че запасите им скоро могат да свършат. “Юнайтед Еърлайнс ” до неотдавна е летяла шест пъти седмично до прилежащия Гуам. На острова към този момент има 50 доказани случаи на болни, а полетите са лимитирани до един седмично.
 Палау iStock/Getty Images
Подготовка за неизбежното

Лекарите в Палау чакат идването на проби от Тайван. Същевременно държавното управление строи пет изолационни стаи, в които могат да бъдат настанени до 14 пациенти. Усещането е, че островът се приготвя за неизбежното. Ако Ковид-19 дойде на острова, удар ще понесат по едно и също време опазването на здравето и икономиката. Малката страна разчита на туризма.

Ронди Рони, който провежда огромни туристически събития, споделя, че е мощно угрижен. “Имам заеми и сметки, които са отворени ”, признава той пред организация Франспрес.  “Надявам се държавното управление да направи нещо и за нашата стопанска система, с цел да ѝ помогне да се възвърне ”, прибавя той.
 Палау iStock/Getty Images
Глобалната пандемия се отразява и на най-отдалечените елементи на света. Явно никой не е застрахован против вируса.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР