Те със сигурност са направени с повече любов към детайла

...
Те със сигурност са направени с повече любов към детайла
Коментари Харесай

Да изтъним мезето върху къс изкуство

Те сигурно са направени с повече обич към детайла и " дишат " с повече изкуство в сравнение с множеството табли за игра. И с мощно предимство над мебелите ширпотреба, с които сме заобиколени!

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко6.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

Когато види това дървесно творчество, човек си показва тарикат-дърт занаятчия, който преценява по какъв начин да ти " скрои капата " с дяволито присвито едно око... Грешка!

Петко Арбалиев от Панагюрище в действителност е безоблачен 32-годишен мъж, който се запалил по ювелирните дъски за рязане инцидентно, от една... фира.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/шайби женитба.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

На сватбата с жена му решили да създадат украсата от дървени шайби. Хартисали им 2 чувала с дървени шайби. И с цел да ги рециклират, а не да ги изхвърлят, Петко направил маса, като ги залял с епоксидна смола.
https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/маса грешка2.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " /> Масата от сватбените останки, от която потегля всичко.
" Бях гледал единствено клипчета в YouTube. Резултатът обаче бе добър ", скромничи през днешния ден майсторът.

След масата направил отново за брачната половинка си и първата подложка за вино от масив. Именно тогава опитал, че при специфичен срез, при самото срастване шарката, която се появява, е доста по хубава спрямо лицевата на дървото. И по този метод - посочил му YouTube - се създават разнообразни произведения.

" Не мога да се устоявам към момента от тази активност ", признава Петко.

През деня работи друго, а вечерите и уикендите са отдадени на виртуозните му осъществявания с дъските. И по този начин - към този момент от година и 2-3 месеца.



https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко1.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

Технологията се назовава енд грейн(end grain cutting board). Работна повърхост е така наречен щорц на дървото.

При елементарните дъски годишнте влакна се обръщат, изяснява Арбалиев. Затова с ножа ти действително режеш перпендикуларно на нишките и ги прерязваш. По този метод - както всеки от нас е открил, даже след първото потребление на кухненската дъска, тя към този момент не може да се възвърне и се виждат познатите следи от приложимост.

Другото неподходящо е, че ножът доста бързо затъпява...

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко2.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

" А при тези дъски, които аз върша, нарязвам дървото и го обръщам " нагоре ", като по този метод режем паралелно на нишките – ножът работи по този начин, че повърхността не се драска. Те са доста по устойчиви и са за интензивно рязане – от готвачи и месари ", показва майсторът.

Ако е правилно, че човек първо " яде с очите си ", храна за окото Петко обезпечава несметно:

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко3.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

Цялата шарка тук идва само от комбинациите от разнообразни дървесни типове, които са " посочили " най-хубавото от годишните си влакна. Използва такива с високи индикатори за неотстъпчивост - орех, дъб акация, явор, само че и екзотични като махагон. Което, естествено, би се отразило на цената... Смее се, че са вероятни и доста комплицирани плетеници, само че цената би отишла " в тв приемника "!

Не употребява никакви оцветители и бои – това което се вижда като шарка, е самият цвят на дървото, натъртва Петко. Дъската е единствено слепена и мината с ленено масло. Няма химикали – единствено лепило за срастване, което е сертифицирано на международно равнище, особено за допир с хранителни артикули.

Дъските са напълно натурални, показва.

Казва, че кобинациите са безчет (както се вижда и на снимките). Например, яворът е доста ярко дърво, махагонът е доста мрачно - като ги смесиш, се получава ужасно.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко4.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

" Една такава дъска, в случай че я поддържаме с масло един път месечно, може и да ни надживее ", с оправдана горделивост показва Арбалиев.

Как? С натурално ленено масло... По принцип, както на всеки от нас са казвали - може и с олио или зехтин, само че " те имат лек горчив усет и когато дъската се обрабва с тях, в случай че сервираме някакви сухи мезета да вземем за пример, попива от този усет ", предизвестява спецът. А може да почне и да гранясва.

Затова предлага лененото масло, вакса от карнауба или гъша мехлем, с които даже дъската става леко мазна - и водата се хлъзга по нея. Дъските му обаче не се сърдят и на пчелен восък.
Размерът има значение
Дъските на Петко са дебели по 30-40 мм, като това може да варира. Площта отново зависи от желанието на клиента, само че всеобщото е по 27х37 см.

" За мен това е оптималният размер за кухненска дъска ", споделя ни.

Сравнена с най-обикновената " конфекция " от магазина, в случай че е от относително твърдо дърво и при повърхност към 40х30 см, негова дъска тежи към 4 кг, даже 4 и половина.

А за какво не " стандартно " дърводелство - да си прави черчевета и шкафове спокойно и безшумно?

Факт е, че в България има единствено още двама-трима души, които се занимват с изработването на тези дъски. Като единият от " конкуренцията " е доста, доста сериозен и продава и в чужбина.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко5.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

" Става ти драго, като си изпратил продукта и човек ти звънне какъв брой е удовлетворен ", усмихва се Петко.

Даже някои го поядосвали с думите: аз на тая дъска няма да нарязвам.

" Което е доста неправилно! Тя е направена за интензивно рязане. "

Тъй като единствено най-отчаяните дарвинисти имат вяра, че съществува във Вселената нещо без основател - изникна въпросът кой е майсторът зад тази хубост. Ето го:

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/петко арбалиев.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 934 " />

И в миг на наслада с някои скъпи хора и предмети:

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/петко арбалиев2.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 934 " />

И логото, по което ще познаете неговия дребен, само че толкоз обаятелен бизнес.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/лого арбалиев.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

С майстора всеки може да се свърже посредством фейсбук страницата му инстаграм профила или на имейл.

А ето и още два " расови екземпляра ", излези отдолу под майсторските ръце на Петко Арбалиев.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко7.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/дъски петко8.JPG " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 466 " />

---

Този материал е основан по плана „ Малък бизнес, огромен триумф “ на Клуб Z. Ако имате забавни хрумвания за предприемчиви притежатели, разрастващи дребен и междинен бизнес у нас, можете да ни ги изпратите на имейл (в Subject/Тема напишете „ Малък бизнес, огромен триумф “).
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР