Те са влюбени в радиостанцията си от деца, работят с

...
Те са влюбени в радиостанцията си от деца, работят с
Коментари Харесай

Наш депутат в радиовръзка с Ганди

Те са влюбени в радиостанцията си от деца, работят с нея от къщи и от всички екзотични места по света, където ги води тяхното занимание. Стигали са до най-далечни и недостъпни точки на света, с цел да ловят сигнали. Стигали са и през Луната до противоположната страна на Земята, и до полюсите - с цел да чуят какво вършат други забавни хора на Антарктида, на Северния полюс или там, докъдето може да стигне сигналът. Това са радиолюбителите. Заниманието им е на първо място занимание, но за част от тях то се е трансформирало в спорт.

Карлово е едно от местата в България, където броят на мъжете, които владеят морза и телефонията, са най-вече - поради остарялата школа от 60-те и интереса на по-млади, които сами разкрили това премеждие в наши дни. От значение е и комфортното местонахождение на града в центъра България. Затова, с поддръжката на локалната власт, в Карлово се организира осмото подред интернационално късовълново съревнование LZ HF FIELD DAY, проведено от карловския клуб „ Болкан контест груп “, Българската федерация на радиолюбители и пловдивския клуб „ Милара Интернешънъл “. Община Карлово подкрепя финансово и логистично проявата, а кметът Емил Кабаиванов награди спечелилите. Състезанието събра 45 радиолюбители от седем страни.

LZ HF FIELD DAY е съревнование, възобновено от радиолюбители запалянковци преди 9 години. А първото било преди съвсем 40 лета, споделя Николай Енчев от карловския клуб „ Болкан контест груп “. След измененията през деветдесетте този тип надпревари бяха прекъснати и чак през 2010 година към 35 радиолюбители от страната се събраха в Габровския Балкан на съревнование. Тогава няколко от радиолюбителите с по-добри финансови благоприятни условия взеха решение да спонсорират бъдещо съревнование с интернационално присъединяване. Такива надпревари се организираха в региона на „ Пирин голф и спа “ в Банско, край РИУ „ Правец “ и няколко години подред - в парк „ Лаута “ в Пловдив.

Преди дни на карловското съревнование бившето военно летище Марино поле оживя по необикновен метод. На 50-100 метра един от различен имаше човек с масичка и инсталация пред себе си или работеща кола със затворени порти, а в нея - човек с радиостанция. Радиолюбителите бяха завладяли поляната под безмилостното слънце.

Веселин Котаров, IT експерт от София, работеше навън без чадър. Не знам с кого се свързах, за задачите на надпреварата сме анонимни, чак когато приключим, се схваща кой с кого се свързва, съобщи той. Очаквам да направя колкото може повече връзки, за четири часа - към 300, добави Веселин.

Борис Сапунджиев от Габрово едвам отвори вратата на колата си - работеше вътре на климатик. Не, не в този момент. Ще ми падне темпото. Когато приключим, тогава ще приказвам, сподели нетърпеливо той и продължи да приема и предава сигнали.

В фамилията на радиолюбителите от дете е известният политик Румен Гечев. В Карлово обаче депутатът не съумя да влезе в играта. Неотложни задължения го забавили в София. Нямало по кое време да си приготви софтуера и да взе участие в техническата конференция преди надпреварата.

Ала когато видях моя състудент от МЕИ от Карлово Георги Воденичаров (б.а. - дин от най-изявените радиолюбители) на радиостанцията на Марино поле, едвам се сдържах да не го потупам по рамото. И да му кажа: „ Гошо, стани да поработя малко и аз “. Ала най-малко мога да вземам участие в тази чудесна среща, призна Румен Гечев.

Той почнал да се занимава с радиотелеграфия в родния си Червен бряг в радиоклуба. На първото съревнование за пионери станал републикански първенец. Дълги години бил капитан на националния тим. Спечелил първия златен орден на България по радиотелеграфия през 1973 година. След това се класирал неведнъж първи в европейски надпревари, станал четирикратен международен първенец на къси талази.

Имам в София хубава радиостанция, в двора съм си направил антенно поле и не преставам да се срещам и беседвам с другари и на морза, и на телефонията. Радиолюбители са много известни хора по света. Например кралят на Йордания Хюсеин беше доста деен. Имах опция да върша радиовръзка с него, с Раджив Ганди, който бе министър-председател на Индия, с един от министър председателите на Тайланд, споделя Румен Гечев.

От най-интересните му радиовръзки били с Юлия и Дончо Папазови, когато обикаляли света с яхта.

От националния радиоклуб ги бяхме подготвили да вършат радиовръзки на любителски честоти. Бяхме им инсталирали радиолюбителска станция на яхтата. В тези години това не беше толкоз елементарно. Подсигурихме им мрежа от радиолюбители от целия свят, които поддържаха с тях връзка по време на рисковото им пътешестване, спомня си Гечев.

Особено приятни му били радиовръзките с българската експедиция на Антарктида през 80-те и 90-те години. Сутрин се чувало доста добре и до момента в който си пиел кафето, разговарял с тях.

Ще се прибера в Измир и ще напиша доста хубави публикации за това съревнование, даде обещание журналистът Мустафа Аказ, който има лична осведомителна организация. Аз пристигам в Карлово от 25 години, тук е моят другар Николай Енчев, който познавам още от първото си идване. С него и с други радиолюбители от Карлово организираме надпревари на доста места по света, сподели той.

Хоби на 5 милиона

Радиолюбителството е занимание, което упражняват над 5 милиона лицензирани радиолюбители по света. А има и доста, които към момента не са положили изпит, с цел да получат лиценз и да имат право на лична персонална радиостанция. Повече от 50 години пребивавам с това занимание и ползата към него не понижава. В някои от надпреварите взимат присъединяване над 10 000 радиолюбители от над 170 страни и територии в света, декларира Николай Енчев.

Александро Манкаш най-бърз

Младият Александро Манкаш от североизточната част на Румъния се оказа най-бързият радиолюбител в карловското съревнование.

За трети път съм в България. И макар мощното слънце съм щастлив, че съумях да се оправя. За четири часа направих 288 радиовръзки. Работих на масичка под чадър, без боязън от змии и пчели. Срещнах другари от предходни надпревари, само че към този момент имам и нови от България, от Северна Македония, Сърбия. Работя в региона на телекомуникациите. За занимание избирам радиостанцията. За мен това е нещо като опиат, в този момент съм на 25 години, само че бях на 10, когато получих лиценз за радиолюбител, показа младежът.

Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР