Те са в голяма степен културни, но най-вече са породени

...
Те са в голяма степен културни, но най-вече са породени
Коментари Харесай

Репресии няма да накарат каталунците да се чувстват испанци

Те са в огромна степен културни, само че най-много са подбудени от едностранчивата политика на политическия хайлайф в Мадрид по отношение на Каталуния, споделя политологът Димитър Аврамов в изявление за Дир.бг

- Какво в действителност се случи на 1 октомври 2017 година в Каталуния? Предишният референдум за самостоятелност, извършен през 2014 година и наименуван "консултация ", също не докара до нищо...

- Испания има конституция и закони, които ясно споделят по какъв начин се организират референдуми и Каталунският референдум в действителност е противозаконен. В същото време, позоваването от страна на държавното управление в Мадрид на закона е слаба политическа позиция. Причината е, че испанският политически и парламентарен хайлайф носи директна отговорност за актуалната рецесия в Каталуния и в испанската държавност, поради решението на Конституционния съд в Мадрид през 2010 година да “ореже” и ограничи контрактувания с консенсус и гласуван в Народното събрание план за разширение на Каталунската автономност в границите на Испания.

Испания отхвърля да признае Каталуния за нация със личен език и просвета и да преформулира визията си за Испания като страна, формирана от разнообразни националности. Това основава проблеми.

- Бихте ли анализирали в исторически проект сагата сред Мадрид и Каталуния?

- Голяма част от каталунците постоянно са се чувствали като жители на Испания поради нещастно за тях стичане на историческите условия. Регионът е бил репресиран по време на фашисткия режим на ген. Франко. Историята на Каталуния и отношението на Испания към провинцията в исторически подтекст основава предпоставки за сегашния спор, само че най-важният акт, който го генерира е решението на испанския Конституционен съд от 2010 година То ескалира претенциите на Каталуния за самостоятелност и безусловно подмени един сдържан политически хайлайф в Каталуния, с коренен подобен.

- Желанието за разединение на Каталуния – въпрос на отстояване на съзнание ли е или натежават икономическите причини? Известно е, че 21 % от налозите, които влизат в хазната на Испания, са от Каталуния…

- В огромна степен е демонстрация на визията на каталунците, че те са обособена нация, със личен език, история и просвета. Постигнатият през 2005 година консенсус в испанския праламент предвиждаше правото на каталунците да употребяват свободно каталунския език, да имат свои съдилища и в този смисъл своя правосъдна система и независима данъчна политика.

Суспендирането на тези дадени от Народното събрание на Испания пълномощия, от Конситуционния съд, действително отблъсква болшинството каталунци от испанската страна и основава настроения в поддръжка на независимостта даже измежду хора, които в никакъв случай не са заставали зад тази идея.

Причините за днешното омерзение на каталунците от Испания са сложни, не са единствено стопански. Те са в огромна степен културни, само че най-много са подбудени от едностранчивата политика на политическия хайлайф в Мадрид по отношение на Каталуния.

- Как би се отразило отцепването на Каталуния на стопанската система на Испания ?

- Едва ли ще се стигне до разединение в този момент, само че в случай че се стигне, най-малко първоначално Каталуния ще има повече стопански проблеми, в сравнение с Испания - най-малко в първите няколко години. След това обаче дълготрайният губещ изрично ще бъде испанската дължава.

- Ще има ли проблеми пред участието в Европейски Съюз на възможна самостоятелна Каталуния ?

- Казусът на оповестяването и признаването на каталунска страна е доста комплициран. В този смисъл въпросът за участие в Европейски Съюз е второстепенен. За момента Европейски Съюз не поддържа референдума за независимиост. Европейският политически хайлайф не толерира основаването на самостоятелна каталунска страна.

- Как ще се отрази вероятно отцепление на сигурността в Европа ?

- Никак. Европейски Съюз надали ще одобри основаването на самостоятелна Каталуния, която не е член на НАТО. Не имам вяра да бъде позволено Каталуния да бъде самостоятелна страна, още повече такава, която не е част от структурите на Западния свят.

- Вашите прогнози за развиването на събитията ?

- Предстои да забележим дали каталунският политически хайлайф ще разгласи самостоятелност в локалния парламент. Ако това се случи, Испания може да суспендира краткотрайно актуалната каталунска автономност или даже да я ликвидира. Това ще върне Каталуния 50 години обратно като политическо време.

Вероятно ще има арести на всички водещи политически фигури свързани с придвижването за самостоятелност и с извършения референдум.

Испания няма никакво желание да търси компромис с каталунците, да договаря с тях и да толерира каквито и да било диалози даже за разширение на каталунската автономност.

Правителството в Мадрид работи силово и се базира на конституцията на Испания, на същата тази конституция, която каталунците към този момент считат за непозната. Мадрид може да наложи силово решение, посредством репресии, в това число законови такива. Това обаче няма да накара каталунците да се усещат испанци.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР