Те са усмихнати, енергични и излъчват сила е енергия, които

...
Те са усмихнати, енергични и излъчват сила е енергия, които
Коментари Харесай

За мечтата на Ива и Искрен, които пребориха рака

Те са усмихнати, енергични и излъчват мощ е сила, които зарязават. Те са Искрен и Ива от фондация „ РеСтарт "  и имат фантазия - да основат първия по рода си у нас състезателен център за онкоболни, в който миналите през диагнозата ще могат в предпазена среда и под грижите на опитни експерти да се съсредоточат върху физическото и психическото си възобновяване

Двамата са минали през пъкъла на тежката диагноза „ рак ”, само че освен са победили заболяването, а желаят да бъдат ентусиазъм и да споделят своя опит и умения, с цел да оказват помощ на онкоболни.

„ РеСтарт “ е учредена от Ива Филипова - единствен дипломиран и сертифициран у нас личен фитнес треньор от CANFITPRO (Canadian Fitness Professionals) и C.E.T.I (Cancer Exercises Training Institute) като BCRBS (Breast Cancer Recovery BOSU Specialist). Към нея се причислява с цялата си мощ, сила и опит на преборил страшната болест – Искрен Зографски. А третият „ мускетар ” в начинанието ( както тримата на смешка се назовават посред си) e Стефания Колева, която с изключение на надарена актриса е и  квалифициран арт-терапевт.

Задачата, с която са се заели - да създадат център от ново потомство за лечения на душата и тялото, е сложна само че те са способни да реалокират планини – уверяваме ви!



По мотив 8 март фондация " РеСтарт " и спортно студио BODY+MIND подаряват по една фитнес подготовка на 31 дами с онкологични болести. В рамките на може да се възползвате от опцията да упражнявате със сертифициран експерт и да разберете повече за ролята на спорта като предварителна защита и помощно средство при лекуването на онкологичните болести.

„ Не пропускай опцията да се позабавляваш и да срещнеш други като теб ” - е поканата на Ива и Искрен, а ето какво описаха те за фондацията си и за огромната си фантазия за Момичетата от града.

Ива : В началото беше фантазия, по-късно стана план, в този момент към този момент е реалност. Създадохме я с желанието да създадем състезателен център, безвредно място, в което да могат хората с онкологични болести да спортуват и да се възвръщат без всевъзможни терзания.

Искрен : Създаването на сходни спортни центрове е повече от неотложно, само че за това би трябвало и смяна в мисленето, здравната и спортната просвета на хората в България. Все отново живеем в 21. век, належащо е всеки човек да има достъп до информация за създаване на здравословни спортни привички, с което и считаме да се заемем. Трудна работа, само че не е невъзможна.  

Каква е главната ви цел?

Ива : Създаването на състезателен център за изцяло възобновяване на хора с онкологични болести, чрез особено създадена стратегия за възобновяване с физически извършения, както и теоретична и практическа подготовка на още експерти за работа с хората с онкологични болести.

Какви са актуалните подходи в предварителната защита и лекуването на това заболяване?

Искрен : В последните години растежът на онкологичните болести се превърна в сериозна опасност за човечеството и в частност за популацията на Европа.

По данни на GLOBOCAN 2020 раковите болести са повода за почти 20 милиона диагностицирани и 10 милиона смъртни случая по света през 2020 година - 1/4 от заболелите са в международен мащаб и близо 2 милиона в Европа. Това постанова нов модел на предварителна защита, лекуване и качество на живот.

За това и България като част от Европейския съюз разписа и одобри антираковия проект. Все по-належаща е нуждата от използването на новаторски подходи по отношение на международните и европейски рекомендации за реализиране на по-голям обсег от популацията посредством скринингови стратегии и повишение на броя диагностицирани онкологични болести в ранен етап.

Какви са изгодите от физическа интензивност по време и след привършване на лекуването?

Ива : Ползите са многочислени, само че в случай че би трябвало да маркираме главните и най-важни  те са:  попречване на мускулната атрофия;  повишение успеваемостта на провежданото лечение; подсилване на имунната система; възстановяване на аеробния капацитет; увеличение обсега на придвижване както и намалява вероятността от рецидив, а в случай че въпреки всичко има подобен лечебния развой е в пъти по-лек и възобновяване е по-бързо.

Искрен : Към това е значимо да прибавим, че постоянните и вярно извършени лечения след лекуването под формата на тренировки понижават чувството за отмалялост и болки и оказват помощ за увеличение на костната компактност, която бива съществено наранена без значение от провежданата терапия, лъче- или химиотерапия. От персонален опит мога да кажа, че това е най-сигурният метод за връщане на самочувствието и чувството за надзор.

Като хора преборили страшната диагноза сте изцяло наясно от какво имат потребност пациентите, а какво ви даде на вас сили, по какъв начин преодоляхте заболяването?

Ива : Суета и спорт. Звучи необичайно, само че истината е, че всеки един човек малко или доста е суетлив и в това няма нищо неприятно, когато то е в границите на рационалното. Времето, в което живеем, е безмилостно забързано и това дава отрицателно отражение даже в грижите за самите нас. Последното десетилетие се наложи модата на бързия живот, бързо желаеме да забележим резултатите от визитите ни във фитнеса, бързо да обърнем внимание на външния тип и с цел да изглеждаме добре, бързо да обичаме, бързо да бързаме и в цялото това бързане сме принудени да прибегнем до използването на субстанции и способи, които за жалост се оказват пагубни за телата ни.

Искрен : Смисълът на суетата в нейните здравословни граници е да бъдем със себе си, да рестартираме връзката с нас самите, да не се оставяме на бързането и да създадем тези дребни ритуали в всекидневието си, които да ни оказват помощ за не бързаме. А другояче спортът нас ни направи „ машини ”!

През октомври - международния месец за битка с рака на гърдата - проведохте сполучлив благотворителен търг, разкажете за него.

Искрен:  С поддръжката на Столична община и дирекция „ Младежки действия и спорт ”, само че най-много с огромните сърца на родните ни спортисти успяхме да проведем и съберем не дребна сума от благотворителния търг, на който се разпродадоха предмети дарени от нашите спортни величия. За страдание, сумата е извънредно незадоволителна за създаването  на спортно-възстановителен център за хората с онкологични болести, само че с набраните средства ще можем най-малко малко да спомогнем възобновяване на други като нас.

Какво следва за фондация „ РеСтарт ”?

Ива : Продължаваме с цялостна мощ да търсим финансиране и помощ, както от страната, тъй като имаме вяра, че тя би трябвало да бъде главен участник в цялостния развой, по този начин и от всеки, който може да подаде ръка и помощ, финсова или друга в поддръжката на хората с онкологични болести. В момента тече новата на нова акция, в границите на която във връзка 8 март взехме решение да подарим на дамите с рак на млечната жлеза по една безвъзмездна подготовка.

От каква помощ и подпомагане имате потребност, с цел да вървите в посока създаване на центъра?

Искрен : Помещение преди всичко, финансиране, поддръжката на страна и общество, експерти в работа по европейски планове, доброволци и всеки, който има вяра, че може да съгради по-светло бъдеще за хората с онкологични болести.  Тук би трябвало да отбележим, че спортните занимания, с който подкрепяме възстановителния развой не са единствено за хора с онкологични болести и „ сървайвъри ”, само че и са целесъобразни за всеки един, който желае да превантира развиването на онкозаболяване.

 
Ед Шийран: Направих новия албум след тумора на брачната половинка ми
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР