Те са Ставрос Ставру и Ива Груева. Ставрос е доктор

...
Те са Ставрос Ставру и Ива Груева. Ставрос е доктор
Коментари Харесай

Пукльовците - ПРОМЯНАТА е в това да ни пука

Те са Ставрос Ставру и Ива Груева. Ставрос е лекар по Информатика, съветник, обучител, създател на книги. Създател на истински техники и игри за разработка на програмен продукт и ръководство на процеси. Ива е художник - илюстрира детска литература, като най-вече обича да рисува за български детски книги. Работи като актьор и дизайнер на свободна процедура и е дипломат на комикс културата в България.

Какво са „ Пукльовците “?

„ Пукльовците “ са цифрови просветителни игри, които оказват помощ на децата да се научат да работят в екип. Те се играят в учебно заведение и са основани на образователния материал по математика и български език от 1-ви до 4-ти клас. Заедно с героите в играта децата вземат решение разнообразни екологични проблеми – като замърсяване на водата и въздуха, разделно събиране на боклуци, изсичане на горите. По този метод децата се учат да им „ пука “ за другите и за света към тях. Оттам идва и името на играта.

Защо основават „ Пукльовците “?

Когато синът на Ставрос става първокласник, Ставрос вижда, че момчето се вглъбява от ден на ден в технологиите и се изолира от света. Трудно му е да комуникира с останалите и да работи в екип с тях. Бащата изследва и схваща, че доста други деца също нямат тези значими обществени умения. За страдание и просветителната система мъчно им оказва помощ да ги развият. Това стимулира Ставрос да направи подарък на целия клас на сина си – игра, която да подтиква децата да работят дружно. Така се ражда прототипът на „ Пукльовците “. Ставрос кани Ива да сътвори дизайна и илюстрациите на играта. По-късно двамата стартират работа с академични преподаватели по педагогика и обучение, с цел да основат цялостната методика на играта.

Как работят „ Пукльовците “?

Процесът на самото учене се реализира, до момента в който учениците играят в тимове в клас и вземат решение задания по математика и български език с друго равнище на трудност. За да решат дадена задача, на децата им се постанова да си сътрудничат и да обменят информация. Забавляват се до момента в който учат и с готовност демонстрират това, което са научили в клас. Накрая означават по какъв начин са се чувствали по време на играта. Учителят следи целия развой и резултатите и по-късно беседва с учениците. По този метод той има опция да приобщи по-пасивните и по-различни възпитаници, да разисква случаите на експанзия, да учи децата да не се упрекват при загуба и да не се прекъсват. За да няма пристрастяване, игрите са разрешени за не повече от 20 минути на седмица и то единствено в учебна среда.

„ Пукльовците “ са извънредно налични и към този момент се играят в редица държавни и частни учебни заведения. Целта на Ставрос и Ива е да доближат до учебни заведения в цялата страна, а също по този начин и да излязат отвън България. Но това, за което мечтаят е най-много да трансфорат децата в едни същински Пукльовци – хора, на които им пука и които обединени задно ще основат един по-добър свят.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР