Те са проучвали частна фирма за сигурност, действаща в Централноафриканската

...
Те са проучвали частна фирма за сигурност, действаща в Централноафриканската
Коментари Харесай

Последни Разкрития: Ето Защо Разстреляха Руските Журналисти В Централноафриканската Република

Те са проучвали частна компания за сигурност, настояща в Централноафриканската република (ЦАР) и обвързвана с предприемач, непосредствен до съветския президент Владимир Путин.

Според локални и съветски представители, репортерите са убити при засада тази седмица край град Сибю в ЦАР.

Създадената от Ходорковски организация уточни във Facebook, че тримата мъже са изхвърчали на 27 юли за ЦАР, " с цел да снимат фрагменти от дейностите на частната военна компания " Вагнер " в африканската страна, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Компанията е учредена от някогашния офицер от съветското военно разузнаване Дмитрий Уткин и от юни 2014 година взе участие в боевете в Източна Украйна на страната на проруските сепаратисти, съгласно информации в медии и на украинските служби. " Вагнер " работи и в Сирия редом с съветската войска, която се намеси през септември 2015 година в поддръжка на режима на Башар Асад. Официално такава компания не съществува, защото частните военни компании са неразрешени в Русия, означи Агенция Франс Прес.

Служители в ЦАР споделиха, че репортерите са били отвлечени от десетина мъже, които носели тюрбани и говорели само на арабски.

Телата на публицистите ще бъдат докарани в Русия в околните дни, съобщи говорителката на съветското външно министерство Мария Захарова, представена от ТАСС.

" Посолството, отчитайки изключителната обстановка, откри спонсори, които оказват помощ за финансиране на превозването на трите тела в Русия ", сподели тя по телевизия " Росия 24 ".

" Това ще стане в околните дни, точната дата ще бъде обявена на роднините. Мисля, че през днешния ден с тях ще се свърже нашето посолство и ще бъдат уговорени детайлностите по превозването ", съобщи Захарова.

Руските медии поместиха информации за убитите.

47-годишният Александър Расторгуев с право е считан за един от най-значителните и радикални режисьори в съветското кино, снимал по-специално филм за чеченската война в Русия, написа " Комерсант ".

Орхан Джемал (51 г.) - наследник на Гейдар Джемал, ръководителя на религиозно-обществената организация Ислямски комитет на Русия, бе прочут публицист, работил е в доста " горещи точки " из Северен Кавказ, Афганистан, Ирак, Ливан, Либия, Сирия и Грузия.

Кирил Радченко, също работил в " горещи точки ", а предходната година снимал доста материал в Сирия. Той е млад, само че към този момент прочут оператор и фотограф.

Руският боен сътрудник Игор Димитриев акцентира пред онлайн изданието на " Взгляд ", че " Франция е усетила безпокойствие " при появяването на " бели бойци, хипотетично руснаци " в ЦАР. От няколко месеца наличието на Русия в ЦАР е все по-забележимо, уточни през вчерашния ден Франс прес. В началото на 2018 година Москва изпрати военни инструктори в Банги. Освен това Русия доставя оръжие на локалната войска и подсигурява сигурността на президента Фостен-Аршанж Туадера, чийто консултант по сигурността е руснак.

Бившата метрополия на ЦАР - Франция, не е най-солидният състезател в тази страна, продължава " Взгляд ", като загатва за бизнес ползи на Китай и Южна Африка в района, богат на нефт и уран.

" Всичко се върти към потребните изкопаеми - радиоактивни материали, злато, диаманти. По принцип се счита, че там има и нефт ", прецизира африканистът Фитуни. Според изданието максимален интерес от изследване на петролните ресурси в ЦАР имат Съединени американски щати.

" Трудно е да се каже на кого в действителност е могла да мине път групата на Джемал. В последна сметка дано не загърбваме и версията за грабеж ", заключава " Взгляд ".

Европейски Съюз разгласи преди два дни, че удължава периода на своята задача за военно образование в Централноафриканската република до 19 септември 2020 година Мисията стартира през юли 2016 година с желанието да помогне за развиването и модернизацията на въоръжените сили на ЦАР, с цел да бъде нормализирана обстановката в страната. Бюджетът на задачата за идващите две години е 25,4 милиона евро.
Източник: bradva.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР