Те са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници

...
Те са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници
Коментари Харесай

По-стари от пирамидите - тайните на ирландските гробници

Те са по-древни от пирамидите. Нови разкопки в ирландски гробници разкриват непредвидени обстоятелства за господство, благосъстояние и... блудничество, оповестява Дойче веле.

Гробници от времето на неолита, засипани с пръст и образуващи големи земни могили, по чийто външни очертания са подредени камъни. В Ирландия има стотици такива уреди, някои от които са строени през четвъртото хилядолетие преди Христа, т.е. доста по-рано от египетските пирамиди.

Сред най-забележителните е гробницата Нюгрейндж северно от Дъблин, издигната сред 3200 и 3000-а година прочие н.е. Това значи, че оборудването е към 500 години по-старо от световноизвестния Стоунхендж. Гробницата има диаметър 90 метра и също е оповестена за част от международното културно и историческо завещание. Дългият 20 метра кулоар, водещ до централната камера на оборудването, е по този начин планиран, че по време на зимното слънцестоене първите лъчи на изгряващото слънце огряват свода и олтара на гробницата.

Учените спорят кой е построил монументалното оборудване. Коренното население на Ирландия се е състояло от ловци и събирачи. Преди към 6 хиляди години обаче по тези земи отнякъде се появила нова общественост - селяни-земеделци, които донесли със себе си и напълно друга йерархична социална конструкция. Вероятно не е било належащо доста дълго време, до момента в който новодошлите изцяло претопили коренното население.

Те крият секрети за власт и блудничество

При изследването на разнообразни гробници учените с изненада открили, че доста от заровените в тях имали между тях тясна роднинска връзка. Екип под управлението на Даниел Брадли от " Тринити Колидж " в Дъблин се захванал да направи генетично проучване. За задачата били взети проби от 44 човешки остатъци от гробницата в Нюгрейндж и още няколко, намиращи се на към 150 километра от нея в северозападната част на острова.

Резултатите от проучването, оповестени в профилираното издание " Нейчър ", приказват ясно за съществуването на династия, за която кръвосмешението е било нещо напълно обикновено. Според Лара Касиди от изследователския екип, тази династия е просъществувала минимум 500 години. Нейни гробници има пръснати из целия остров, прибавя тя. За благосъстоянието на фамилията владетели можем да съдим освен по пищността на гробниците: проучвания с изотопи на човешки остатъци в тях потвърждават, че приживе заровените в тези уреди са консумирали доста над нормалните количества месо и скотски артикули.

Генетичните проби на млад мъж, заровен в гробницата Нюгрейндж, демонстрират, че неговите родители са били родственици от първа степен, т.е. или брат и сестра, или родител и дете.

За да се резервира властта вътре в фамилията

Подобни кръвосмешения са нетипични за множеството ръководещи династии. Само за някои култури, да вземем за пример при египетските фараони и кралете на инките, се знае, че близки кръвни роднини са създавали между тях и потомство. По този метод те са си подсигурили запазването на властта вътре в фамилията.

Макар че е съвсем невероятно устни предания да просъществуват повече от четири хилядолетия, в едно остаряло ирландско поверие от 11-и век откриваме паралели с откритието от Нюгрейндж. В това поверие се споделя по какъв начин основателят на кралската гробница в Доут бил обезпечил дневния безоблачен кръговрат посредством блудничество със своята сестра.

Кръвосмешението води до тежки увреждания

Забраната и даже табуизирането на кръвосмешението в редица култури има чисто медицински или генетични аргументи: в случай че близки родственици основат дете, съществува доста огромна възможност то да се роди с тежки генетични увреждания.

Така да вземем за пример откривателите от " Тринити Колидж " са разкрили, че при заровен млад мъж в гробницата Пулнаброн в Западна Ирландия става въпрос за хромозомната особеност тризомия 21 (три идентични хромозоми). Тъй като тази гробница е на към 5 500 години, това е най-ранното доказателство за човек, развил Синдрома на Даун, повода за което е тризомия 21.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР