Те са лекари, адвокати или предприемачи, но всички споделят едно

...
Те са лекари, адвокати или предприемачи, но всички споделят едно
Коментари Харесай

Защо протестира средната класа в Йордания

Те са лекари, юристи или бизнесмени, само че всички споделят едно и също безпокойствие за банковата си сметка в края на месеца. В Йордания една многочислена и изтощена междинна класа бе в сърцевината на скорошните демонстрации против скъпия живот.

В продължение на една седмица няколко хиляди нейни представители излизаха по улиците при спускането на нощта, настоявайки, преди всичко, за отвод от проектозакон за налога върху прихода. " В други страни сходни протестни придвижвания наподобяват банални, само че в Йордания да се противопоставиш намерено на властта се счита за акт на смелост ", твърди Рахме Джафар, която не е пропуснала нито една проява.

Притежателка на тапия по търговия, младата 24-годишна жена работи в неправителствена организация, само че е принудена да се труди в допълнение, с цел да претърпява. Тя се надява скоро да се придвижи в непретенциозен и към момента напълно необзаведен апартамент в простолюден квартал в северната част на Аман, откакто се омъжи.

Тя няма да провежда огромен празник, какъвто е обичаят в Йордания. " Но няма значение, не желаем да започваме взаимния си живот задлъжнели ", споделя тя.

Нейният избраник, 23-годишният Мохамед Хасан, е готвач. Заплатата, която му носи неговата работа на 12-часов трудов ден в ресторант, също не е задоволителна, с цел да свърже двата края на месеца. " През уикендите давам уроци по гмуркане и катерене ". " Младите имат големи благоприятни условия, само че ни смазват, убиват фантазиите ни и ни принуждават да емигрираме ", недоволства той.

Всякаква работа

Маджд Джабали също има доста фантазии и упоритости, преди компанията на татко му да банкрутира през 2012 година Младият мъж, в този момент на 29 година, е заставен тогава да приключи следването си по туризъм в семестъра за приемане на тапия и да стартира незабавно да работи, с цел да задоволява потребностите на фамилията. " Работил съм всевъзможни неща и от няколко години съм водач за задгранични туристи. Но отвън сезона има малко работа ", признава той.

Въпреки това той към момента се счита за благополучен, че работи, до момента в който безработицата публично е засегнала повече от 18 % от популацията в една страна, където 70 % от хората са под 30-годишна възраст. Автомобилът, който в този момент е наел, му разрешава да работи за платформа за резервация на коли с водач по 14 часа дневно. " Като не броим парите за наема, всяка вечер в джоба ми остават към 15 динара (18 евро) ", изяснява той. Доста дребна сума за живот в най-скъпата столица на арабския свят съгласно изследване на ежедневника " Икономист ".

Около 60-годишният Мохамед Халил Тахбуб също няма средства. Дружеството му за недвижими парцели, което основава през 1992 година, към този момент е сянка на това, което е било преди. " Секторът на недвижимите парцели през последните години претърпя стремглава криза. От 2014 година към този момент на процедура не съм продал нищо ", споделя той за " Франс прес ", показвайки един от жилищата си за обмен.

" Вече нищо "

В блока на Тахбуб, предопределен за семейства с ниски приходи, издигнат през 2016 година, единствено два жилището от 10 са си намерили купувачи, " макар че ги предлагаме на понижени цени ". " Хората обаче към този момент нищо нямат в джобовете си, а банките не дават заеми. Когато жителят към този момент не съумява да купува продуктите от първа нужда, по какъв начин може да се надява да си купи апартамент? ", възмущава се той.

Докато Световната банка планува " слаба вероятност за напредък " тази година в Йордания, мъжът с помътнени сини очи наподобява наскърбен. Въпреки че на него му се удава да не живее в бедност като доста от своите съграждани, Тахбуб удостоверява, че обществото му към този момент няма облага. " Късаме по малко от насъбрания в продължение на цялостен един живот капитал, само че това не може да продължава постоянно ", акцентира той.

Това е повода, споделя той, да не се поколебае да взе участие в двете стачки, проведени този месец от синдикатите. Под натиска на улицата министър председателят бе заставен да подаде оставка, а наследникът му разгласи, че се отхвърля от породилия разногласия данъчен проектозакон. Йорданците обаче чакат да видят новото държавно управление в деяние.

Майсун ал Хурейсат, към 30-годишна архитектка, също взе участие в стачките. " Не е обикновено налозите да бъдат вдигани толкоз без никаква или съвсем никаква отплата " в образованието и опазването на здравето, споделя тази майка на две деца. Тя основава лична компания преди година, която има компликации да проработи най-много поради несъразмерните по думите ѝ налози. " Когато създадохме семейство със брачна половинка ми, имахме всевъзможни фантазии, в този момент всичко е отсрочено за по-късно ", споделя тя. /БТА

Всичко, което би трябвало да знаете за: Близък изток (3300)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР