Те са чуждестранни студенти от различни страни в Германия. Събират

...
Те са чуждестранни студенти от различни страни в Германия. Събират
Коментари Харесай

Германски дипломат: Интеграцията е важна в битката с тероризма

Те са задгранични студенти от разнообразни страни в Германия. Събират се постоянно да учат дружно в общежитие, което по-късно ще притегли публицисти от целия свят. Защото точно там са обсъждани проектите за атентатите в Съединени американски щати.

А имената на трима от тях ще бъдат на първите страници на пресата - основният уредник Мохамед Ата, Зияд Джара и Марван Юсеф – трима от водачите убийци.

15 от 19-те похители от атентати са от Саудитска Арабия. Oбщото сред всички тях е, че произлизат от богати и всемирски фамилии, дали им късмет да получат обучение отвън родните си страни.

Поуките през днешния ден

Интеграцията има доста значимо място в политиките по сигурността 20 години след 11 септември, като изясняването на средата, от която идва даден човек, е от извънредно значение, с цел да се предотврати възможна радикализация. Това акцентира пред bTV опитният немски посланик доктор Андреас Райнике, който е шеф на Германо-ориенталския институт в Берлин.

По думите му и до през днешния ден службите не съумяват на 100% да разкриват готвените дейности на терористите, само че въпреки всичко през последните две десетилетия е научено доста.

Той засегна и тематиката за талибаните, като изрази мнение, че някогашни сътрудници на западните сили и публицисти би трябвало да бъдат подслонени, а за останалите, бягащи от спора, би трябвало да се търси решение в прилежащите на Афганистан страни.

Интервю на Натали Пашева:

- Работил сте в Консулството на Германия в Ню Йорк. Къде Ви откриха ужасяващите картини от града, в който сте прекарали 4 години от живота си?

Научих новината за протичащото се на 11.09 на едно особено място – в Йерусалим. Тогава бях началник на почетното консулство на Германия в Рамала. Бях в „ Америка Колони хотел “ в Йерусалим, когато научих новината. Това беше толкоз изключително, тъй като бях на една междинна позиция сред израелско-палестинския спор и можех да преживея реакцията на протичащото се и от двете страни.

- Какво преживяхте?

Преживяването беше един огромен смут, боязън и терзания, както на всички места от израелска, по този начин и от палестинска страна. Чуваха се и гласове от някои арабски страни, които не показаха незабавно несъгласието си със протичащото се, само че крайната обстановка се трансформира бързо във повсеместен смут.

- Няколко дни по-късно германците още веднъж научиха шокиращи вести. Основният уредник и един от водачите убийци – Мохамед Ата, е живял и учил в Германия години наред. Както и други мъже, взели участие в организацията и осъществяването на атентата. Как реагираха германците на тези разкрития?

Шокът, че планирането на атентата се е случило в Хамбург, беше огромен, накара доста хора да се замислят. В началото имаше полицейско следствие, което беше водено от американци и германци. Но никой не можеше да повярва, че всичко е почнало тук, това отвори една огромна полемика.

- Защо управляващите не са усетили, че в Германия тече подготовка на толкоз огромно закононарушение?

Много е мъчно авансово да се открият сходни планове, това не се е трансформирало и до през днешния ден. Трудно е да бъдат разследвани и открити бъдещи терористични офанзиви. В днешно време това се случва с работата на службите за следствие, което значително е повода да бъдат предотвратени сходни планове, само че не постоянно следствията водят до триумф.

Поради тази причина тези мъже не са били в полезрението на полицията и евентуално са се държали напълно умишлено по този начин, че да не бъдат видяни и да могат да осъществят проекта си.

- Oще по-опасен ли е през днешния ден процесът на възможна радикализация от преди 20 години предвид на напредъка на технологиите и обществените мрежи?

Не бих споделил, че това е по този начин, тъй като ние научихме доста. Но в тази ситуация ние не знаем къде тези мъже са се радикализирали. Но този развой може да се случи на всички места. Това може да се случи в интернет, в центъра на града, в избрани джамии. Това може да се случи в Германия и във всяка друга страна.

Ние, несъмнено, извлякохме поучения от този случай. Например, ние променихме част от наказателните закони. Обикновено единствено осъществяването на акта е наказуемо, само че не и подготовката му. В случая с терористичните атентати е по-различно. С вкарването на нов закон в наказателния кодекс, точно параграф 89а, който смята за наказуема и подготовката за терористични дейности. Като да вземем за пример пребиваването в разнообразни обучителни лагери за тероризъм.

- Kaкво научихме 20 години след терористичните офанзиви в Щатите?

Извлякохме две поучения. Засилихме полицейската ни интензивност. Това беше един доста дълъг развой в нашия Бундестаг, тъй като постоянно се стига до въпроса за свободата от една страна и контрола – от друга. В последна сметка се стигна до приемане на ограниченията, които към този момент загатнах.

Задаваме си и въпроса, по какъв начин бихме могли да подобрим средата към нас, интеграцията на хора, който избират да дойдат в Германия. И това е един огромен въпрос.

Тук би трябвало да бъдат разграничени три групи. Това са студентите като Мохамед Ата и неговите съидейници, които са пристигнали в Германия, с цел да следват. Втората група са хора, пристигнали тук, с цел да работят. И третата са политическите бежанци.

Към студентите ние имаме, несъмнено, огромен интерес. Ние също учим от задграничните студенти в Германия, както и те от нас. Това е значимо за интернационалния продан. Но при групата на студентите е значимо да се стараем в процеса на одобряването им, доколкото това е допустимо, да научим и от каква среда идват.

Темата за квалифицирана работна ръка в Германия също е настояща, тук също е значимо като сортираме тези фрагменти за идването им в страната да отдаваме по-голямо значение на процеса за интеграцията им.

Третата точка са политическите бежанци, това е една нелека обстановка и процесът за предоставяне на решение за политическо леговище би трябвало да е бърз, с цел да може тези хора да се интегрират допустимо най-бързо.

- С оглед протичащото се в Афганистан и възможната бежанска вълна към Европа стават ли сходни полемики още веднъж съществена тематика в страната?

Мисля, че ние в Германия, а и в Европа се обединихме зад тезата, че хора, които са помагали на нашите задачи през това 20-годишно наличие на европейски и американски войски в Афганистан, би трябвало да приберем при нас, тъй като те са в заплаха.

Това се отнася и за други групи като да вземем за пример публицисти, които също са в заплаха.

За други бежански талази опитваме да намерим подпомагане в лицето на прилежащи на Афганистан страни. Преди няколко дни външният министър на Германия Хайко Маас посети прилежащи страни в района, с цел да реши какви благоприятни условия се крият там, с цел да останат бежанците в района. Това, несъмнено, е най-хубавата опция, тъй като този район е покрай родината на бежанците. Това е най-хубавият вид, само че към момента сме в развой на договаряния.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР