Те са били изнасилени от руски войници в Украйна и

...
Те са били изнасилени от руски войници в Украйна и
Коментари Харесай

Големият проблем на изнасилените украинки, които бягат в Полша


Те са били изнасилени от съветски бойци в Украйна и са избягали в Полша. Искат да помятат, само че се натъкват на най-строгия закон против абортите в Европа. Затова някои изнасилени украинки избират да останат в Украйна.

От началото на войната в Украйна деятелите в прилежаща Полша са затрупани от работа. Особено доста запитвания получават полските организации, които пазят правата на дамите, искащи да създадат аборт. По информация на немския " Зюддойче Цайтунг " (ЗЦ), през последните дни броят на даваните съвещания по тематиката се е нараснал съвсем десетократно. Напоследък, споделя пред ЗЦ Юстина Виджинска, която от 16 години работи в сходна организация.

В Полша абортът е неразрешен. Има единствено две изключения.
Редакцията предлага
В Украйна плануваното спиране на бременността е разрешено. В Полша обаче украинските дами се натъкват на най-строгия закон против абортите в цяла Европа. През 2020 година той беше затегнат в допълнение. Според последната корекция лекарите нямат право да прекъсват бременността даже когато плодът е повреден. Законът им разрешава да организират аборт единствено в два случая: в случай че животът на родилката е заплашен или в случай че забременяването е настъпило при обезчестяване. Но и при аборт след обезчестяване процедурата е извънредно комплицирана. " Ако в Полша жена, която е била изнасилена, желае да се подложи на процедура за спиране на бременността, тя би трябвало да показа в прокуратурата формален документ, който потвърждава акта на обезчестяване ", споделя Виджинска пред ЗЦ. Тя добавя, че полските лекари също упорстват да им бъде показано съответното увещание.

Две общински съветнички във Варшава от опозиционната " Гражданска платформа " са внесли публично питане в градската администрация за банкет на 380 дами от Буча, 120 от. Половината от тях се притесняват, че са забременели. След като обаче са научили какъв брой комплицирана е процедурата за абортиране в Полша, съвсем всички са предпочели да останат в Украйна. За случая писаха няколко полски медии. Украинските дами не разполагат с документи, които да потвърдят акта на обезчестяване. И за тях ще бъде мъчно да се подложат на аборт в Полша.

" Защо би трябвало да вършим разлика сред полските и украинските дами? ", пита в тази връзка активистката Виджинска. В полския парламент е импортирана петиция, подписана от 200 000 души, с искане за узаконяване на абортите до 12-та седмица от началото на бременността - без изтъкване на причина за това. Обсъждането и гласуването на настояването е планувано за юни, напомня ЗЦ.

Участничка във флашмоб в Италия в поддръжка на украинските дами

И набирането на хапче за спиране на бременността е незаконно

Впрочем, и набирането на лекарства за спиране на бременността в Полша е извънредно мъчно. Срещу Юстина Виджинска се води дело, защото е осигурила хапче против нежелана бременност на една жена, написа ЗЦ. Създадената от нея неправителствената организация Aborcyjni Dream Team се пробва да доставя тези лекарства от чужбина, да вземем за пример от Нидерландия. Световната здравна организация предлага медикаментозното спиране на бременността до 12-та седмица.

***
Вижте и тези видеа от нашия списък:
Хиляди украинци идват в Полша
***
Грях ли е абортът?
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР