Те са баща и син. Единият е светило в неврохирургията,

...
Те са баща и син. Единият е светило в неврохирургията,
Коментари Харесай

Когато медицината ти е в кръвта: Баща и син неврохирурзи за призванието да спасяваш животи


Те са татко и наследник. Единият е " величие " в неврохирургията, с голям брой награди и с над 40 години стаж в специалността, а другият е " Млад доктор на годината " за 2018-та.

Проф. доктор Христо Цеков е шеф на Клиниката по неврохирургия към болница „ Токуда “. Завършва медицина през 1972 година в София. Взима две специалности: " Обща хирургия " и " Неврохирургия ". Специализира в Русия, Германия и Австрия.

Носител е и на " Специална премия на пациентите за 2020 година ", известна още като Националните медицински " Оскари ".

Своите обич и отдаденост към специалността предава и на своя наследник – доктор Асен Цеков, който е второ потомство неврохирург. Д-р Цеков- младши има над 70 участия на научни конгреси както у нас, по този начин и на открито.

Специализира в региона на спиналната хирургия и детската неврохирургия. Инициатор е на редица благотворителни дела.

За призванието да спасяваш животи и за най-голямата премия – признанието на пациентите, професор Цеков и доктор Цеков-младши в „ 120 минути “.

На въпроса какви са проблемите на българското опазване на здравето, проф. доктор Христо Цеков съобщи, че няма вероятност, няма проект, постоянно се работи на парче, стихийно.

„ Коронавирус рецесията беше най-показателното - никой не знаеше какво да се прави и по кое време да се прави, за какво да се прави. Натъпкваха се болните в лечебни заведения, в отделения, обслужваха ги хирурзи. Не доближава личен състав, само че за какво не доближава личен състав. Моят роден град е Мездра, постоянно вървя в региона. От Плевен до Видин няма неврохирург на работа, нито един. Можете да си визиите какъв брой хора умират от произшествия и други болести, на които може да се помогне. Няма кой да ги съветва, няма кой да им помогне “.

Д-р Цеков-младши сподели, че би отишъл да работи там, само че липсва инсталация и условия.

„ И даже да си необикновен лекар, когато нямаш изискванията, база, отново няма по какъв начин да се случат нещата “, означи той.

Проф. Цеков добави, че неврохирург не може да работи без инсталация и личен състав.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за и!

Бъдете с нас и във и!
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР