Те ръководят погребални церемонии, притичват се на помощ на болни,

...
Те ръководят погребални церемонии, притичват се на помощ на болни,
Коментари Харесай

Свещениците в Италия плащат тежка цена в борбата с COVID-19

Те управляват погребални церемонии, притичват се на помощ на заболели, а множеството от тях са възрастни: свещениците заплащат тежък дан в битката с ковид в Италия, страната, която е доста наранена от световната пандемия.

"Свещеникът е постоянно покрай хората. За положително или за неприятно, това е неговата причина за битие ", споделя монсеньор Джулио Делавите, основен секретар на Бергамската епархия в Северна Италия.

Ломбардийският град и неговата провинция са най-тежко наранени от пандемията, която порази доста тежко Италия. И свещениците, в по-голямата си част възрастни хора, не са пощадени от нея.

От 67 инфектирани и умряли италиански свещеници от началото на пандемията, над двайсет, измежду които един свещеник, са умряли в Бергамската епархия, съгласно данни, оповестени в сряда във вестника на италианската епископална конференция "Авенире ".

Свещениците са изключително изложени на риск от болест, тъй като те се грижат за болните, управляват погребения в наличието на най-близките на умрелите.

Въпреки рисковете дон Джузепе Локатели, духовник от енорията Албино, не желае да се откаже от извършване на отговорностите си. "Трябва да призная, че свещениците са на втора линия. Лекарите и медицинските сестри са на първа линия с рисковете, които те поемат всеки ден. Ние рискуваме по-малко ", споделя той.

"Нашите свещеници умират, тъй като не пресмятат рисковете ", отбелязва от своя страна монсеньор Делавите.

Отец Джузепе Берардели, духовник от Касниго, покрай Бергамо, беше един от тях: "Тъй като не знаеше, че вирусът е толкоз рисков, той продължи да си прави работата, обикаляше по къщите за погребения и когато се болести, не спря неотложно активността си ", споделя 49-годишният Джанбатиста Гуарини, продавач в магазинче за тютюневи произведения в този град, намиращ се североизточно от Бергамо. Джузепе Берардели умря на 72 години в нощта на 15 против 16 март в болничното заведение в Ловере.

Отец Локатели споделя, че отишъл да даде последна благословия на мъж на смъртното му легло. "Отидох, тъй като ставаше дума за особена обстановка. Там бяха единствено жена му и сина му в инвалидна количка. Те бяха напълно сами ", споделя той.

"Свещениците се разболяват и умират като другите хора, дори може би и повече от другите, макар че в този момент е доста мъчно да се вършат сходен жанр статистически съпоставки ", написа "Авенире " в равносметката си от сряда.

NOVINI.BG ви дава опция да следите настоящите данни за смъртоносния ковид в действително време:

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР