Те работят по 4 дни в седмицата – как се

...
Те работят по 4 дни в седмицата – как се
Коментари Харесай

Те работят по 4 дни в седмицата – как се случва?


Те работят по 4 дни в седмицата – по какъв начин се случва? Държавите по света, минали към четиридневна работна седмица. Привържениците на четиридневната работна седмица показват, че тя покачва продуктивността и удовлетворението измежду чиновниците.

Португалия се трансформира в следващата страна, оповестила, че ще опитва с четиридневна работна седмица. С това тя последва образеца на други страни, като Белгия, Англия и Япония.

Дискусиите към четиридневната работна седмица бяха възобновени по време на пандемията от ковид. Идеята е елементарна – чиновниците ще работят по четири дни в седмицата, като получават същото възнаграждение и придобивки, с които разполагат и преди.

Компаниите, от своя страна, понижават натоварването върху тях, като лимитират броя на срещите.

Привържениците на четиридневната работна седмица показват, че тя покачва продуктивността и удовлетворението измежду чиновниците. Профсъюзите из Европа приканиха държавните управления да преминат към сходен режим на работа.

Кои страни към този момент започнаха този ход и какво се случва в тях?

Това е първата страна, публично въвела четиридневна работна седмица. Тази опция ще бъде дадена на всички чиновници посредством приемането на закон в края на предходната година. Те ще могат да избират – да работят четири или пет дни в седмицата.

Това обаче не значи, че в Белгия ще се работи по-малко. Часовете просто ще бъдат разпределени в останалите дни.

Белгийският министър председател Александър де Кро сподели, че се надява с това да направи трудовия пазар по-гъвкав, както и че четиридневната работна седмица ще улесни хората да съчетаят фамилния си живот с кариерата си.

„ Целта е да дадем повече независимост на хората и фирмите да провеждат работното си време “, сподели той.

Само 71% от белгийците на възраст сред 20 и 64 години са заети сега, което е по-малко от междинните за еврозоната 73% и с 10 прочие п. по-ниско по отношение на прилежащите страни Нидерландия и Германия, по последни данни от Евростат.

Правителството на Белгия си е сложило за цел до 2030 година да увеличи заетостта до 80% към 2030 година Четиридневната работна седмица в страната обаче няма да важи за всички. Тя няма да засегне трудещите се на повърхностен работен ден.

След триумфа на сходни стратегии в други европейски страни, Португалия се причисли към листата на възприелите четиридневната работна седмица. От началото на юни общо 39 компании вземат присъединяване в самодейността в партньорство с неправителствената организация 4 Day Week Global.

Компаниите следват модела „ 100:80:100 “, според който чиновниците получават 100% от заплатата си за 80% от работното им време срещу ангажираност за 100% работливост.

Работната седмица в Португалия е третата най-продължителна измежду страните от Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР), като 72% от чиновниците се трудят повече от 40 часа седмично.

Компаниите, които участваха в шестмесечния експериментален интервал на четиридневна работна седмица, възнамеряват да създадат по-кратката седмица непрекъсната, откакто опитът се оказа „ извънредно сполучлив “, написа Euronews.

Програмата във Англия започва преди година, като имаше за цел да откри въздействието на по-малкото работни часове върху продуктивността и персоналния живот на чиновниците.

Общо 61 компании с над 3 300 чиновници взеха присъединяване в програмата, която се води от специалисти от университетите Кембридж и Оксфорд, както и Бостън Колидж.

Голяма част от участвалите компании (92%) взеха решение да създадат програмата непрекъсната. Подобно на португалския план, и тук се работи по модела „ 100:80:100 “.

Подобни стратегии ще започват в най-скоро време и в Съединени американски щати, Ирландия, Канада, Австралия и Нова Зеландия, споделя шефът на 4 Day Week UK Campaign Джо Райли.

От Шотландия и Уелс също ще се включват в набиращото известност придвижване. Правителството в Шотландия се чака да разгласи началото на програмата през 2023 година, а от Уелс оповестиха през май, че също обмислят сходна самодейност.

Очаква се чиновниците в Шотландия да понижат работните си часове с 20%, само че това няма да повлияе на заплащането и придобивките им.

Още през предишния декември испанското държавно управление се съгласи да започва пилотна стратегия за четиридневна работна седмица. Според нея, дребните и междинни компании ще понижат заетостта на чиновниците си с най-малко половин ден в седмицата, без да се постанова орязване на заплатите.

Програмата ще търси способи за нарастване на продуктивността, като фирмите, които се включат в самодейността, ще могат да употребяват пари от особено основан дръжавен фонд.

За да се вземат участие в програмата, фирмите ще би трябвало да преминат през двегодишен тестов интервал, като подобренията в продуктивността се чакат още след първата година. В самодейността ще могат да се включват единствено чиновници на цялостен работен ден.

Между 2015 и 2019 година работната седмица в страната беше понижена от обичайните 40 на 35-36 часа. Общо 2 500 души се включиха в тестовата фаза на плана.

Резултатите от самодейността бяха толкоз положителни, че през днешния ден близо 90% от работещото население в Исландия се труди по-малко от 40 часа на седмица. Понижението на напрежението при чиновниците води до усъвършенстван баланс сред работата и персоналния живот.

Четиридневната работна седмица беше тествана в Швеция още през 2015 година, само че даде смесени резултати. Служителите трябваше да работят по шест часа дневно вместо по осем, без това да се отрази на заплащането им. Идеята не беше посрещната добре, като не откри нужното финансиране.

Тестово тя беше тествана в ортопедията на Университетската болница, където 80 медицински сестри и лекари минаха на шестчасов работен ден. За да се допълните работно им време, бяха наети спомагателни чиновници. Въпреки позитивните мнения от чиновниците, програмата не беше възобновена.

Някои компании, като производителя на коли Toyota, обаче резервира пониженото работно време.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР