Те представляват развитие на съществуващите мобилни стандартиОколо 80% от IoT

...
Те представляват развитие на съществуващите мобилни стандартиОколо 80% от IoT
Коментари Харесай

Анализатори откроиха перспективните IoT технологии

Те съставляват развиване на съществуващите мобилни стандарти

Около 80% от IoT устройствата ще бъдат свързани посредством шлюзове въз основата на местни и лични мрежи, работещи в нелицензирания набор (снимка: CCO Public Domain)

За безжично свързване на IoT съоръжение могат да се употребяват разнообразни радиотехнологии и стандарти за връзка . Кои са най-перспективните от тях – на този въпрос дава отговор проучване на компанията J’son & Partners Consulting .

Според специалистите, към 80% от устройствата за „ интернет на нещата ” ще бъдат свързани посредством шлюзове въз основата на местни и лични мрежи в радиочестотни ленти, употребявани по банален метод (в нелицензирания спектър). В същото време самите шлюзове могат да бъдат свързани посредством съществуващи мобилни мрежи или теснолентови IoT безжични мрежи.

Въпреки че теснолентовите безжични IoT мрежи не се смятат за най-масовия сегмент, те би трябвало да се употребяват за свързване на IoT устройствата в доста промишлености за необятен набор от приложения, които ще бъдат сложни или невъзможни за потребление с други типове безжични връзки.
още по тематиката
Теснолентовите безжични IoT информационни мрежи в радиочестотните ленти от лицензирания набор са показани от няколко стандарта, измежду които най-често се срещат NB-IoT и LTE-M на 3GPP консорциума.

Всъщност, тези технологии не са независими стандарти, а съставляват развиване на съществуващите мобилни стандарти, които са били модифицирани, с цел да отговорят на потребностите за свързване на устройства с ниска мощ – по принцип IoT устройствата работят на акумулатори и имат лимитирани условия за честотна лента.

В същото време има повече от дузина разнообразни отворени и затворени стандарти на теснолентови безжични IoT информационни мрежи в радиочестотните ленти, употребявани по банален метод (в нелицензирания спектър), само че LoRaWAN и SigFox са най-популярните в света.

Тъй като се създават усъвършенствани технологии (теснолентови LoRaWAN, NB-IoT и други, в дълготраен проект – 5G), телекомуникационните оператори ще се опитат да уловят нови ниши, предлагайки освен информационна услуга като такава, само че и изцяло решение, включително услуги за систематична интеграция и обслужване на IoT платформи. Тази наклонност към този момент се демонстрира, съгласно разбора.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР