Те поне ще се срещнат. Американският президент Доналд Тръмп и

...
Те поне ще се срещнат. Американският президент Доналд Тръмп и
Коментари Харесай

Путин-Тръмп: Среща, която може да оформи света

Те най-малко ще се срещнат. Американският президент Доналд Тръмп и съветският президент Владимир Путин кръжат един край различен, заинтригувани един от различен още откогато някогашният магнат за недвижими парцели започва кандидатурата си за Белия дом. Тази седмица те ще се срещнат лице в лице в една от най-очакваните срещи сред двама държавни глави от години, която е богата на политически, геостратегически и персонални сюжетни линии, написа Стивън Колинсън от CNN.
На срещата на върха на Г-20 в Германия Тръмп ще поздрави мъжа, за който американските разследващи организации имат вяра, че е замислил посредством разузнаването скрит план, който да наруши миналогодишните избори и да му помогне да поеме властта. През последните четири години Тръмп екстравагантно хвали Путин, обругаван от по-голямата част от Вашингтон като зложелател на САЩ; Отбеляза, че съветският водач е " доста прелестен " за него и отхвърля личните си предходни изказвания, че двамата са се срещали преди. Путин, някогашен офицер от Комитет за Държавна сигурност (на СССР), който сложи в центъра на своята външна политика опита да удостовери още веднъж съветското въздействие за сметка на Запада, разказа Тръмп като " ослепителен и надарен ", само че предизвести, че Америка е в ръцете на политическата " шизофрения " поради изказванията, че Тръмп е споделял най-тайна информация с съветски представители.
Извънредните условия и политическите последствия от диалозите им в Хамбург ще подсигуряват, че срещата им по-късно тази седмица и всяка среща пред камерите в по-малко официални моменти от Г-20 ще бъдат в детайли проучени. Но има още едно в допълнение измерение на срещата, просто тъй като включва Путин и Тръмп. Двамата мъже са добре известни с това, че употребяват наперена, мощна и нападателна мъжка горделивост при обществени изяви, с цел да сплашат съперниците си и да проектират имидж на силата, като осъзнават основната роля на езика на тялото при основаването на политически роман. " (Очаквам) олимпийско равнище на мъжкарско театралничене сред двамата водачи, защото и двамата схващат смисъла на символиката и възприемането да си корав ", сподели Дерек Чолет, някогашен старши чиновник по националната сигурност в администрацията на Обама, който в този момент е в немския Фонд Маршал.
Тръмп е под мощен политически напън да повдигне въпроса за хипотетичната интервенция на Русия в изборите през 2016 година Той също по този начин би трябвало да заобикаля всяко неподготвено взаимоотношение с Путин, което би могло по някакъв метод да бъде в интерес на изказванията на съперниците му, че той по някакъв метод е под въздействието на съветския водач в миг, когато специфичен съвет изследва дали има някакви секрети съглашения сред съветниците му и съветските длъжностни лица преди изборите. Путин към този момент е употребявал това по какъв начин обещано събитие се възприема от обществеността, с цел да изрази недоволството си от американските президенти. През 2013 година да вземем за пример напрежението сред него и тогавашния президент Обама беше явно, защото и двамата седяха с каменни лица пред пресата на фотография по време на среща в Северна Ирландия. Обама по-късно разяснява, че Путин от време на време се е държал " като отегчено хлапе в задната част на класната стая ".
Дори и без изборния въпрос, срещата сред Тръмп и Путин е от основно значение за бъдещето на Европа и Близкия изток. Въпросът за глобите на Съединени американски щати против Русия за нахлуването й в Крим, бъдещето на Сирия след идното рухване на „ Ислямска страна “ (ИД) и по какъв начин да се предотвратят конфликти сред американските и съветските сили, настоящи в страната, и желанието на Съединени американски щати да поддържат съдружниците в НАТО зависят от салдото.
Кой има преимущество?
В прочут смисъл, Тръмп влиза в срещата в неизгодно състояние. Позициите му у дома са отслабени, влизайки от една самоналожена от него политическа престрелка в друга и оставяйки лимитирано пространство за маневриране във външната политика. Путин, който не се тревожи за инспекциите и балансите на властта, ограничаващи Тръмп, се е утвърдил като съществена международна мощ, експертно изигравайки слабата си позиция, с цел да удостовери въздействието на Русия в Европа и Близкия Изток, експлоатирайки различията в трансатлантически връзки. Всяка обществена толерантност сред двамата водачи ще грабне заглавията.
Но договарянията имат решаваща стратегическа цел, защото те се организират в миг, когато връзките сред Русия и Съединените щати са в най-опасното им положение след Студената война. И двамата имат задължението да се опитат да спрат тревожна траектория, която сложи техните страни на страната на противоположни участници в гражданската война в Сирия, в несъгласие заради разширението на НАТО и разполагането на бойци, кораби и самолети в рискова непосредственост в Европа и Балтийско море, с капацитет за неправилна преценка и ескалация на ежедневните закани. " Инерцията в връзките сред двете огромни нуклеарни сили в света в този момент е толкоз отрицателна, че в действителност е време да се спре каквото и да е, което наподобява като по-нататъшно ескалиране или утежняване ", споделя Матю Рожански, шеф на Института Кенън в Центъра Удроу Уилсън. " Това е в действителност допустимо единствено на президентско равнище ", добави той.
По-добри връзки с Русия – вероятни ли са?
Политическата суматоха, която заобикаля срещата, значи, че е малко евентуално да има забележителен прогрес - даже в случай че Белият дом се пробва да омаловажи спектакъла. " Това няма да се разграничава от нашите полемики, с която и да е друга страна ", сподели съветникът по националната сигурност Хърбърт Макмастър на брифинг за кореспонденти предходната седмица. Това изказване е несъвместимо с най-интригуващия аспект на срещата - остава неразбираемо дали Тръмп споделя консенсуса в личния си екип за национална сигурност във Вашингтон, че Русия е съперник. Тръмп все по-често отхвърля концепцията, че неговите съветници са договаряли скрито с Русия за " измислицата ", сътворена от демократите и " подправените вести " на медиите, провокирали паника след провалянето на Хилари Клинтън през ноември.
Тръмп неведнъж приканва за усъвършенствани връзки с Русия. Той не е първият президент, който прави това: Джордж У. Буш и Барак Обама встъпиха в служба като се надяваха да създадат същото, само че откриха, че конкурентните национални ползи смазват очакванията им за основаване на персонални връзки с съветските им сътрудници. Тръмп също по този начин персонално похвали Путин няколко пъти с изказванието, че е по-добър водач от Обама. " Бих желал да се погодя с Русия ", сподели Тръмп по време на конференция през февруари.
Намеса в изборите?
За американските наблюдаващи огромният въпрос е дали Тръмп ще употребява срещата, с цел да се оплаче от интервенция в изборите. Невъзможността да се направи това ще бъде политически губеща вкъщи, защото критиците ще го обвинят в отвод от отговорността си да резервира целостта на американската народна власт. Но и Макмастър, и най-хубавият стопански консултант на Тръмп, Гари Кох, извъртяха предходната седмица отговора. " Няма съответна стратегия. Това в действителност ще бъде каквото желае да приказва президента “, сподели Макмастър. Отказът на Белия дом да даде детайлности за формата на срещата отразява нейната политическа тактичност. " Ние не знаем дали ще бъде дълга двустранна среща или по-кратко отдръпване в коридорите на този стадий. Тези детайлности не са избрани, тъй че частично форматът на тази среща ще диктува какво разискват и по какъв начин го разискват ", сподели Томас Босерт, консултант по вътрешната сигурност в Белия дом пред " Тази седмица " на ABC в неделя. Още даже не е ясно дали Тръмп и Путин ще се появят дружно пред камерите. Белият дом може да желае да избегне типовете неприятно разбиране на такова нещо, откакто президентът беше показан да се хили с съветския външен министър Сергей Лавров и посланика Сергей Кисляк на среща в Овалния кабинет през май.
Американският ангажимент към НАТО
Но залогът е по-голям от политическото прикриване на Тръмп. Американските съдружници също ще участват съществено в диалозите и Тръмп може да избере да ги успокои по метод, който би могъл да помогне и за личното му политическо състояние, преди да се срещне с Путин, като направи твърдо заявление за поддръжка на западния алианс, до момента в който е в Полша преди Г-20. Тръмп разтревожи европейските водачи, като пропусна да удостовери член 5, правилото на взаимна самозащита на НАТО, когато беше в Европа през май. Въпреки че направи това на по-късна конференция в Белия дом, съмненията за претекстовете му към момента са налице.
Но мощното пронатовско изказване може да даде на Путин ясно да разбере, че Америка на Тръмп не може да бъде командвана след епизода за интервенция в изборите. " Президентът разполага с нужните средства и подготвеност да възпре президента Путин от това държание ", съобщи някогашният асистент държавен секретар на Съединени американски щати Джейми Рубин. " Затова и този диалог за НАТО е толкоз значим. Ако президентът Путин не има вяра, че Доналд Тръмп и неговите съдружници от НАТО са в синхрон и са съгласни и ще се борят дружно за взаимните си цели... той няма да бъде възпиран ", сподели Рубин пред Брук Болдуин в петък по CNN. Но и откакто и двете страни са блокирани от ескалиращо военно напрежение в Европа и са в противоречие по Украйна, е от решаващо значение те да спрат утежняването на напрежението. " Жизненоважно е ", сподели Рожански, " те резервират способността да се срещат на тяхното равнище в бъдеще, с цел да преодоляват политическите и техническите трудности, които двете държавни управления неизбежно ще срещнат на работни равнища "./БГНЕС
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР