Те паднаха на финала от Франция, но празнуваха като шампиони

...
Те паднаха на финала от Франция, но празнуваха като шампиони
Коментари Харесай

Хърватия, Хърватия!

Те паднаха на финала от Франция, само че честваха като първенци - с най-голямото улично празненство от независимостта насам. Много хървати, живеещи в чужбина, се бяха върнали особено за празника. Репортаж на Сречко Матич:

Часове след края на мача Любомир Калевски към момента е на балкона на писателския клуб в Загреб и следи протичащото се по улиците. Хърватинът, който от години живее в Южна Германия, се любува на ликуващите маси на един от централните площади в Загреб и мъчно съумява да сдържи страстите си. "Това е неповторимо прекарване ", споделя той.

Любомир Калевски се е прибрал в родината особено за финалния мач. Както и доста други хървати, имигрирали в Съединени американски щати, Канада, Австрия или в други страни. Те просто не са можели да си показват да пропуснат тази вълнуваща вечер в Загреб. Любомир Калевски е пътувал 12 часа към родния град и още в нощта против понеделник трябвало да тръгне наопаки, защото в понеделник е на работа в Германия.

Сънародниците му в Хърватия обаче ще пропуснат работата в понеделник: още преди финала хърватският министър председател се обърна с молба към работодателите да освободят чиновниците и служащите си за деня след мача.

Футболът - обединител на нацията

В тази топла лятна нощ центърът на Загреб е изпълнен с ликуващи хора. Десетки хиляди дефилират по улиците, облечени в карирани червено-бели тениски, развявайки хърватски флагове, скандирайки "Хърватия, Хърватия " или пеейки патриотични песни.

През последните няколко седмици хърватите бяха инфектирани от триумфите на футболистите от националния тим, които назовават просто "огнените ". Изисканите пасове на Лука Модрич и зрелищните спасявания на вратаря Даниел Субашич като че ли накараха всички да не помнят за малко политическите проблеми на страната: безработицата, недоволството от политиката, всеобщата емиграция и корупцията. Дори и правосъдният развой против Лука Модрич наподобява неактуален - най-малко за няколко седмици.

"Футболните национали ни демонстрираха по какъв начин би трябвало да се борим ", разяснява Любомир Калевски и добавя: "Нашият проблем се състои в това, че не намираме сили да си изберем същински ръководители. Може би тъй като сме пасивни. Вероятно и поради това толкоз доста хора напущат страната. "

Радост и равнодушие

Междувременно към този момент е среднощ. В Загреб множеството към този момент са се отдръпнали да празнуат в близкия парк - с жива музика, доста празнично въодушевление и реки от бира. Напълно непознати хора се прегръщат и подвигат тостове. Няколко азиатски туристи следят еуфорията и на собствен ред също се осмеляват страхливо да извикат "Хърватия, Хърватия ".

Доброто въодушевление е заразително. Това са най-големите улични веселби в Хърватия от независимостта насам. Никой не бърза да се прибира вкъщи. Загреб чества - бурно и нехайно.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР