Те нямат място в сините контейнери за хартия и картон.

...
Те нямат място в сините контейнери за хартия и картон.
Коментари Харесай

Зелена светлина: Лечебната сила на книгите

Те нямат място в сините контейнери за хартия и картон. Хубавите книги живеят дълго и имат способността да лекуват - и душата, и тялото.

Изводите от подробни изследвания са безапелационни: по рафтовете на книжарниците, домашните и публичните библиотеки хората имат мощен съдружник в устрема си към здравословен метод на живот.

Разположени комфортно и отдадени на качествено четиво, друго от всекидневната и постоянно неприятна информация, феновете на книгите способстват за удължение на живота си.

Четенето намалява и напрежението, отпуска тялото и го настройва за сън, противодейства на заболявания като Алцхаймер, деменция и умствени разстройства, оказва помощ против меланхолия, пробужда щастието и построява обществени контакти.

В съпоставяне с други присъщи за всекидневието действия, четенето държи ненадейно благотворни позиции. Проучване измежду повече от три хиляди и петстотин европейци открива, че отделянето на хубава книга по три и половина часа и повече седмично понижава напрежението с 68 % по отношение на общоприетите стойности.

Слушането на музика, да вземем за пример, лишава 61 на 100 от напрежението, кафе или чай-паузата - с 54 %, а ходенето пешком - с 42 %.

Само 6 минути четене нмаляват сърдечния темп, лишават напрежението в мускулите и балансират мозъчната активност. Четенето улеснява връзките с другояче подценяваните мозъчни центрове на разпознаването, взаимовръзките и услужливта памет. Четенето подтиква и фантазиите, а какво по-голямо благополучие от преследването на фантазията и постигането й...

Списъкът с позитивното въздействие от хубавата книга е дълъг, а доказателствата - многочислени. Краткият удобен извод е един: настанете се комфортно и прелистете страниците с текст, от който тялото и душата ви се нуждаят същински.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР