Те не след дълго ще убият мъжа и неколкократно ще

...
Те не след дълго ще убият мъжа и неколкократно ще
Коментари Харесай

Брутално оръжие: Изнасилванията в Украйна

Те не след дълго ще убият мъжа и неколкократно ще изнасилят дамата. Но преди този момент двамата съветски бойци се пробват да ги сплашат. После нахлуват в къщата на украинското семейство в едно село край Киев. Това се случва няколко седмици след началото на съветската нападателна война против Украйна.

Изнасилената жена и синът ѝ съумяват да избягат. И стигат до Германия. Днес даже не знаят дали домът им в украинското село към момента съществува или е бил опустошен от съветските войски.

Сексуализираното принуждение като оръжие

От началото на войната насам пораства броят да случаите, в които се приказва за сексуално насилие срещу цивилни украинци - жени, мъже и деца. Насилие, извършено от съветската войска. До януари 2023-а година украинската прокуратура е стартирала 155 следствия на такива закононарушения.

Прамила Пратън, специфичната пълномощничка на Организация на обединените нации за битка против половото насилие по време на спорове, споделя, че това е единствено върхът на айсберга. Защото при сексуализираните насилия жертвите постоянно не подават недоволство. Типичен е тъкмо упоменатият случай, който през днешния ден се намира в ръцете на немското правораздаване.

Юристите от правозащитната организация Европейски център за конституционни и човешки права (ЕЦКЧП) са подали тъжба до немската прокуратура, подкрепена и от украинска група за правна помощ. В жалбата се упорства за наказателно гонене на четирима съветски военни, двама от които са високопоставени офицери. Украинските управляващи към този момент съдят един от бойците, въпреки и в негово неявяване.

Защо се намесва и Германия?

" Основателен въпрос ", споделя Андреас Шюлер от ЕЦКЧП. Той обяснява, че в украинското законодателство има някои бели полета - по този начин да вземем за пример не може да се търси отговорност от висшестоящите за действия, осъществени от техни подчинени. " Началниците не могат да бъдат изправяни на съд по обвинявания в нарушавания на интернационалното право, осъществени от техни подчинени. Те не носят отговорност, даже когато са знаели за действията или е трябвало да знаят за тях, а не са ги предотвратили ", споделя Шюлер в изявление за Дъждовни води.

Т.е. украинското правораздаване може да преследва двамата бойци, които съгласно обвиняването са направили ликвидиране и обезчестяване. Но техните командири мъчно ще бъдат привлечени под отговорност. А Международният углавен съд, който води следствия и в Украйна, вероятно също ще се концентрира върху няколко съответни случая, които възпроизвеждат повтарящ се модел. Както знаете, този съд неотдавна издаде заповед за арестуването на съветския президент Владимир Путин и на един член от неговия кабинет, които обвинява в похищение на украински деца от окупираните от Русия територии.

Между елементарните бойци и тези, които носят основната отговорност, съществува една " сива зона “, в която се подвизават командири от междинните и по-високите звена, хипотетични причинители на закононарушения. Тъкмо в тази сива зона се намесват прокурорските органи на трети страни. " Те се стремят да издействат заповеди за арест, тъй че, в случай че въпросните лица бъдат арестувани, да им се организира правосъден развой в Германия или в друга страна ", изяснява Шюлер.

Дали изнасилената жена ще види в съда злодеите?

Германия в това време се е трансформирала в пионер в областта на интернационалното наказателно право, счита Александър Шварц от " Амнести интернешънъл ". В процесите против сирийския деспот Башар Асад и с присъдите поради геноцида против язидите Германия глоби юридически тежки закононарушения, които по принцип би трябвало да се гледат от интернационален съд. По отношение на закононарушенията, осъществявани в Украйна, немското правораздаване даже се намесва още по време на самия спор и организира свое редом следствие.

" Това е голям прогрес. Ние от дълго време твърдим, че бъдещето на интернационалното наказателно право е в ръцете на националните съдилища ", споделя Шварц. " Има страни, включително Германия, които разполагат с толкоз ефикасни механизми за наказателно гонене, че стават даже по-ефективни от интернационалните съдилища. "

Така убийството и изнасилването в това украинско село в този момент ще влязат като наказателно дело в немски съд. От пострадалите се желае много смелост, с цел да се върнат още един път към претърпените жестокости, до момента в който ги описват пред съда. Да не приказваме, че потърпевшите украинци ще би трябвало да го вършат в Германия, в непозната страна, на непознат език. Въпреки всичко това изнасилената жена желае този развой. Тя и юристите ѝ се надяват да основат казус. " За нас е доста значимо още през цялото време да сложим без заобикалки въпроса за сексуализираното насилие с вярата, че това ще накара следствените органи да вземат по лупа този тип действия ", споделя Андреас Шюлер. Той напомня, че в предишното доста постоянно тази мъчителна тематика е била изтласквана на назад във времето.

Дали изнасилената жена някой ден в действителност ще види в съда злодеите, които са ѝ предизвикали тези премеждия? Малко евентуално - поне до момента в който въпросните лица са в Русия. Но интернационалното наказателно право изисква и огромно самообладание, а и за този вид закононарушения няма отминалост. " Човек не знае накъде ще поеме светът. Може би причинителите някой ден ще тръгнат да пътешестват ", споделя Шюлер. " Мислим дълготрайно и занапред приготвяме почвата. "

Вижте и това видео на Дъждовни води: 

" Болка за цялостен живот ": Украинка, изнасилена от съветски боец

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР