Те не са само досадни смутители на съня в горещите

...
Те не са само досадни смутители на съня в горещите
Коментари Харесай

Колко опасни могат да бъдат комарите?

Те не са единствено досадни смутители на съня в горещите летни нощи: някои типове комари са преносители и на рискови заразни заболявания, измежду които и маларията. Ето някои от по-разпространените:

Висцерална лайшманиоза

С невъоръжено око човек надали би могъл да разпознае тези дребни пясъчни мухи. Наричат се флеботоми, само че са по-познати като папатаци. Могат елементарно да се объркат с комари и са извънредно рискови, тъй като са преносители на инфекциозната болест висцерална лайшманиоза. Срещат се най-вече в южните страни - към Средиземноморието и тропиците, само че в последно време се виждат и в Германия. Преносители на заболяването са единствено оплодените кръвосмучещи женски, мъжките не съставляват заплаха. Съществуват към 30 разновидности на паразита, само че единствено 10 от тях водят до заболяване при хората.

Ако не се лекува в точния момент изходът може да бъде съдбовен. Първите признаци се появят след седмици или даже месеци. Началната симптоматика протича с тресчица, главоболие и отичане на лимфните възли . Заразеният човек се усеща изтощен и слаб и бързо губи тегло. Лайшманиозата поразява разнообразни елементи на тялото, по които се образуват кожни язви. В идващия стадий паразитът атакува вътрешните органи, като черен дроб и далак, да вземем за пример.

В света около 12 милиона души страдат от лайшманиоза. Болестта е лечима, само че към момента няма ефикасна ваксина против болестта.

Вирусна тресчица Синдбис

Някои типове нощни комари са преносители на патогена на по този начин наречената тресчица Синдбис . Вирусът е присъщ главно за африканските райони, само че учените съумяват да го разпознават и в някои европейски страни. При заразяване с заболяването първите признаци са сходни на тези при грипни положения, като в някои случаи температурата на тялото може да надвиши 40 градуса. По-нататък са присъщи недоволства, свързани с инфектиране и отичане на ставите - основно на ръцете, пръстите и глезените, по които могат да се появят и обриви.-->

Неправилното лекуване би могло да докара до хронични болки в ставите . Това в множеството случаи е необичайност, защото човешката имунна система сполучливо се оправя с вируса и признаците отшумяват след няколко седмици. Срещу треската Синдбис също не е открита ваксина.
 комари Thinkstockphotos
Жълта тресчица

Тигровият комар, както и някои други негови “събратя ”, са причинители на болестта жълта тресчица, позната още като “американска чума ”. Опасността да се болестите с вируса съществува в 34 африкански страни и 13 страни от Южна и Централна Америка.

Учените разграничават три метода за предаване на заболяването . В джунглите и тропическите гори е по-вероятно хората да бъдат инфектирани инцидентно - там маймуните са главният пропагандатор на вируса. Ако някой бъде инфектиран, може без да желае да отнесе патогена в градска среда. Така се реализира вторият метод на преместване на инфекцията - в гъстонаселените райони вирусът се предава от човек на човек и заради тази причина е известен още като извършител на “градска жълта тресчица ”. Третата опция за възпаление е обвързвана с периферните региони сред горите и саваните, които са местообитание на комари, маймуни и даже хора. Там вирусът се предава от животно на човек и назад.

Както при треската Синдбис, и тук на първо време пораждат грипоподобни признаци , съпроводени с температура и повръщане. Ако жълтата тресчица не се лекува, може да докара до менингит или до съществено увреждане на вътрешните органи. Добрата вест е, че всеки може да се имунизира против жълта тресчица, като имунизацията предлага отбрана за цялостен живот. 
 комари Thinkstockphotos
Треска Денга

Тигровите комари са преносители и на вирусната треска Денга. В своята татковина Тайланд тигровите комари предизвикват доста здравословни проблеми на хората. Освен това вирусът е публикуван и в по-голямата част от Югоизточна Азия - от Афганистан до Северна Австралия, в южните елементи на Африка, както и в Централна и Южна Америка и някои южни щати на Съединени американски щати. При възпаление признаците варират от мускулни и ставни болки до главоболие и температура . Имунитет против Денга не се построява, по тази причина едно наново заразяване и преболедуване може да докара до по-тежки последствия.

Всяка година 96 милиона души се заразяват с тресчица Денга - най-разпространяваната от комари болест. Има създадени ваксини, само че те се слагат с известни ограничавания, тъй като даже и те могат да провокират съдбовна реакция на тялото. Например, в присъщите за вируса райони, само деца над 9-годишна възраст биват ваксинирани, както и такива, които един път към този момент са били инфектирани. СЗО предлага потреблението на имунизацията единствено в страни, в които повече от 70% от жителите имат антитела против Денга.

Треска Зика

Тигровият комар е виновен и за идващото заболяване - вируса Зика. Разпространява се в тропическите региони на Африка, в Южна и Централна Америка, както и във Флорида и Тексас. Някои области в Югоизточна Азия, измежду които Тайланд, Виетнам и Филипините, също са наранени. Инфектирането с вируса неведнъж остава неусетно, защото не всеки демонстрира присъщите признаци - едвам 1 от всеки 5 души.

Болестта протича най-вече с обрив, конюнктивит, болки в ставите и висока температура. Опасност съществува най-много за бременни дами в първата третина от бременността, защото вирусът може да докара до трайни тежки мозъчно-черепни увреждания на плода. Учените към момента работят върху създаването на ваксина.

Западнонилска тресчица

Този вирус е изключително рисков за възрастни хора или за лица с отслабена имунна система, защото може да аргументи менингит и миокардит . Произлиза от африканския и азиатския райони, само че учените откриват негови следи и в Южна Франция, Съединени американски щати и Канада. В последните години

Западнонилската тресчица аргументи гибелта на няколко души в Италия, Гърция и страни от Югоизточна Европа. Симптомите са същите, както и при други болести, популяризирани от комари: студени талази и висока температура, главоболие и виене на свят, кожни проблеми. И в този случай за момента не съществуват задоволително средства за предварителна защита на вируса.

Малария

Маларията е най-известното тропическо заболяване, пренасяно от комари. Около 40 процента от хората в света живеят в региони, изложени на риск от малария. Болестта е съпроводена от признаци като болки в главата и крайниците, изпотяване и студени тръпки, температура и диария . Може да докара до сериозно увреждане на нервната система.

Всяка година към един милион души умират от малария. Вирусът се популяризира от женските комари, обитаващи топлите райони на света. Въпреки че проучванията са в разгара си, към този момент към момента няма открита надеждна ваксина. Затова общата рекомендация на експертите е: използвайте спрейове против комари! Комарниците също са добра мярка против насекомите, както и носенето на светли облекла, които да покриват цялото тяло. 100-процентова отбрана в множеството случаи не съществува, в случай че не е имунизация против съответен патоген, което, уви, за заболяванията, излъчени от комари, към този момент остава фантазия.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР