Те не са модели, нито певици или пък момичета от

...
Те не са модели, нито певици или пък момичета от
Коментари Харесай

Сестрите, които се отказаха от световните титли в шаха, за да се борят за правата на жените

Те не са модели, нито певици или пък девойки от вида " Ким Кардашиян ", само че са в основата на най-популярния пост в украинския сегмент на " Facebook ". В края на предходната година сестрите Ана и Мария Музичук привлякоха вниманието, като оповестиха, че няма да се състезават на международното по блиц и интензивен шах в Саудитска Арабия, в което бяха измежду любимците.

Ана Музичук съобщи в профила си, че няма да разреши да се усеща като " второстепенно създание ". Резултатът? Тя загуби международните си трофеи на блиц и интензивен шах, извоювани година по-рано, както и опцията да вземе до към 150 хиляди евро. Заедно със сестра ѝ обаче получиха окуражителни и приветствени послания от целия свят.

А постът, с който 27-годишната състезателка разгласи решението си, към този момент има близо 170 хиляди лайкове, хиляди мнения и беше споделен над 77 хиляди пъти, което е връх за Украйна по данните на Watcher.

" След няколко дни ще изгубя двете международни трофеи - една след друга. Само тъй като взех решение да не отида в Саудитска Арабия, да не играя по нечии правила, да не нося абая (широка, дълга до земята роба), да не бъда придружавана, когато излизам на открито, и да не се усещам като второстепенно създание ", написа на 23 декември Ана Музичук. Тя сподели, че преди година е била най-щастливият човек в шаха при спечелването на двете трофеи, само че в този момент е в действителност тъжна.

Украинките показаха, че жертват шампионата, с цел да защитят правилата си. " Най-разочароващото нещо е, че съвсем на никого не му пука. А за тези, на които им пука - ние ще се върнем ", приключи обявата им.



Ана Музичук съобщи преди дни в изявление за испанския " Мундо ", че главната причина да не отиде на международното е била да насочи вниманието към отбраната на правата на дамите. " Смятам, че единствено аз би трябвало да предпочитам по какъв начин да се обличам ", сподели украинката.

Преди време по-малката сестра - Мария, отхвърли да отиде и на международното в Иран. Тогава обаче Ана Музичук се състезава. " Иран беше първият ми опит в страна с сходни закони към дамите. След като бях там, си дадох сметка какъв брой зле се усещах в това състояние. Нямам отношение към политиката и не желая да давам оценка дали в Иран или в Саудитска Арабия е по-зле. Просто към този момент ми беше задоволително ", изясни третата в международната класация пред " Мундо ".

Всъщност, в последна сметка състезателките на международното по блиц и по интензивен шах в Саудитска Арабия не бяха задължени да носят абая. " Това е позитивна стъпка, само че както се видя от обществените мрежи, състезателките въпреки всичко е трябвало да се покриват при излизането на залата за игра или при обиколка на града (Рияд). Рано е да кажем, че ситуацията в Саудитска Арабия е задоволително. "

В последните месеци на 2017 година страната даде знак, че стартира промени в отношението към дамите. В края на септември саудитският крал Салман издаде декрет, допускащ на дамите да карат коли. После пристигна и информацията, че през 2018 година дамите ще бъдат позволени като фенове на футболните игрища.

Положението с семействата на огромните шампионати в шаха обаче остава проблематично. През декември състезатели от Израел и Катар не бяха позволени до международното в Рияд. Международната федерация разгласи, че през 2019 и 2020 година шампионата ще се организира в Иран, което може да донесе нови ограничавания.
To organize a chess tournament in a country where basic human rights aren`t valued is horrible. Chess is a game where all different sorts of people can come together, not a game in which people are divided because of their religion or country of origin.https://t.co/SZUfZ5s8SP
— Hikaru Nakamura (@GMHikaru) November 9, 2017

Един от първите, които се оповестиха против избора на домакини, беше американският гросмайстор Хикару Накамура. " Да организираш шахматен шампионат в страна, в която главните човешки права не са ценени, е извънредно. Шахът е игра, в която изцяло разнообразни хора могат да се съберат дружно, а не е игра, която да разделя хората поради религията или произхода им ", написа Накамура в " Туитър " преди два месеца.

Ана Музичук уточни, че решението ѝ коства скъпо и не упреква останалите гросмайстори, избрали различен път. " Смятам, че нашият избор ще бъде обезщетен. Да не отидеш на международното е въпрос на достолепие, на отбрана на правото на избор и почитание към нас самите . Ако на следващия ден със сестра ми подпишем спонсорски контракт с някоя огромна компания, която прави оценка и следва тези полезности, може би нашите сътрудници ще си дадат сметка, че да защитаваш своите правила си коства в дълготраен проект. Очаквам да се случи нещо сходно ", сподели 27-годишната украинка.
This is what a true #hero looks like. Chess player Anna Muzychuk bravely said that she won`t go to Saudi Arabia due to its gender inequality pic.twitter.com/WYkIuZTXOK
— Emily (@_emily_1000) January 4, 2018

И добави: " Във всеки случай като елитни спортисти би трябвало да даваме образец ". Тя уточни, че черпи ентусиазъм от сънародника си Сергей Бубка, който е олимпийски първенец от Сеул `88 и има 35 ремонти на международния връх в овчарския скок.

Ана и Мария Музичук към този момент дадоха образец. Вероятно съвкупността от позицията им на любимци в международното състезание и вълненията към тематиката за правата на дамите в международен мащаб, дружно с развиването на акцията #MeToo ( " И на мен " ), осигуриха голям отзив за решението на двете сестри. Украинките получиха хиляди окуражителни послания в обществените мрежи и бяха оповестени за героини.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР