Те не паднаха сами. И не му ги избиха насилствено.

...
Те не паднаха сами. И не му ги избиха насилствено.
Коментари Харесай

Извадените зъби на Витков

Те не паднаха сами. И не му ги избиха принудително. Напротив, отвори устенцата си непринудено пред чичковците с клещите. Винаги е непринудено. В договорката с Дявола това е първото изискване. Сам да го поискаш.
Извадените зъби на Светльо Витков са символичното проваляне на поколението ни 35 – 45 годишните. Уж бяхме бунтари. Бяхме се заклели да не сме като чичковците. Те не са просто някакви си зъби, те бяха зъбите, с които Витков хапеше Системата. КОЙ му ги извади. Няма загадъчен в края, тъй като е констатация – КОЙ е шефът на Системата, по този начин му е името. Това е взето от един американски филм с Дъстин Хофман, игра на думи. Протестърите го използваха във връзка с Пеевски, Цацаров, Доган и сие, само че тия имена са краткотрайни, до момента в който КОЙ май се пробва да е безконечен. Сега КОЙ си държи зъбите на Витков в Музея на мирния преход като един от последните експонати на своя успех. КОЙ и мазните чичаци се подхилкват предостатъчно, преливат от просташки майтап – кво ми се праите на бунтари, като сте същите. И ти, Витков, не си по-различен от нас.
А имаше време, когато Витков беше знамето на едно потомство, въпреки да не съм му бил почитател. Вулгаризмите в текстовете им (бел. ред. - на " Хиподил " ) бяха единствено за характерна младежка приложимост, само че зад тях се криеше идеологията на протеста. Витков имаше обществена роля, въплъщаваше убеждението ни, че още не всичко е завършило и сред гадините и нас следва същинска борба. Между гадините и нас имаше светлинни години разстояние и хора като Витков изказваха несъгласието ни с мазнярите високо на глас. Бяхме уверени, че революцията следва и всички чичковци ще бъдат законно наказани и пратени в Белене да чукат чакълчета с дребни чукчета. И всичките им благосъстояния ще бъдат върнати назад на тези, от които бяха откраднати. Витков продаде концепцията си за пет стотинки ръждави и от бунтовник биде трансфорат в пудел. По-грозна версия на оня паляк Сидеров. Витков бе питомен. Вече не лае, не хапе, не се зъби. Няма с какво, зъбите са в музея.
Витков сподели по какъв начин се прави. Образцово. Създаде ноу-хау на поколението ни. Хау-ноу, нау-хоу... Хоу-хоу. Смея се на глас като положителния дъртак. Витков, какво стана с протеста? Копеле, кво стана? Сам ли им се подложи на костюмарите или те принудиха с доста тласъци и мотивации? Ще те изтъквам: " Хей ръчички, хей ги три, само че едната е с пари. Май че желае да ни купи, по-добре е да я счупим. " Витков, ти в този момент костюмар ли си? Това тайното ти предпочитание ли беше? Да се изгавриш със самия себе си, да си се подиграеш. Кофти ли ти е? На мен би ми било доста зле на твое място. Блякс. Това няма да съм аз, а някой различен, намърдал се в кожата ми. Ония антифрустрационни извършения, че си щял да разбиваш Системата от вътрешната страна – заеби, вярваш ли си? Ами те и Трифонов, и Бареков излязоха със същия номер, ти като тях ли си? Или желаете да бъдете новото статукво?
Флойд за тебе ли са го написали:
And did they get you to trade
Your heroes for ghosts?
...
Cold comfort for change?
And did you exchange
A walk on part in the war
For a leading role in a cage?
Сега в клетката имаш ли водеща роля или и там е просто оскърбление? Или може би си се запитал докога с тези детски пубертетски истории, не е ли време да станеш сериозен човек... " Толкова косми, толкоз нафта има в музея на космонавта ". Излетя ли в Космоса? Дадоха ли ти нафта? Не ми отговаряй. Всеки е свободен да прави всичко. Но влезеш ли в играта на чичаците, развиването ти стопира. Физически закон.
Купената чест. Колко коства? Пет лв., кво му плащаш. Ако е била продадена една чест, тя значи не е съществувала. Но явлението не е изолирано, другояче не бих му обръщал толкоз внимание. Явлението е всеобщо измежду българските по този начин наречени създатели. Те се преценяват с конюнктурата, служат на мощните на деня, подмазват се, издават си книжлетата в корпоративните издателства и в случай че макар душевното огъване са съумели да запазят парченце гений, стават известни. Донякъде. Нашумяват за къс интервал от време, след това биват забравени. Докато мнозина по-талантливи писатели си остават национално незнайни, неотдавна във Варна се срещнах с няколко в действителност положителни писатели, които обаче няма да чуете да приказват в национални медии. Добри са и някои от създателите на издателство Ерго – те пишат по-добре от тези в утринните блокове, само че не получават нужната реклама, нужния маркетинг и се помиряват рано или късно със ориста си. Или обръщат палачинката и минават на другия бряг. При корпорациите. Отварят си устенцата да им извадят зъбките и почват да основават беззъба литература. В беззъбо време.
Предателства е имало и ще има. Честността е субстанцията, която в 2017 към този момент оскъдя доста. Липсата на почтеност е заболяването ни през днешния ден. Творецът няма различен капитал с изключение на честността. Без него е гол и необут. Ако го е продал за жълти стотинки, е останал без нищо. Без капитал, безпаричен и беден. Направил е подмяна на един капитал за различен. Но едното е същинско, а другото е единствено благодеяние. Едното го прави човек, другото му лишава човещината. Някой ден личната му съвест ще го изобличи.
Автор: Николай Фенерски
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР