Те настояха за промяна в учебниците и отразяване на историческата

...
Те настояха за промяна в учебниците и отразяване на историческата
Коментари Харесай

Българите в РСМ пред Радев: Не може историческото минало да е разменна монета в политически преговори

Те настояха за смяна в учебниците и отразяване на историческата истина
Представители на организации и сдружения на българите в Северна Македония се срещнаха с президента Румен Радев, с цел да изложат своята позиция, както и да изискат преди договарянията за участие на РСМ да се подсигуряват техните права.

„ Ние желаеме децата ни свободно да се самоопределят като българи. Искаме в РСМ да можем да участваме пълноценно и интегрирано в

в културния и публичен живот. Повече от българите тук желаеме да бъде предпазено нашето културно-историческо завещание, тъй като виждаме всеки ден по какъв начин се разрушава. Настояваме за изсветляване на историческата истина за нашите общи предшественици и да бъде отразена в образованието. Повече не можем да поносим, нашите деца да се връщат от учебно заведение разплакани, тъй като някой ги убеждава, че техните татковци и дядовци са фашисти, окупатори и били зложелател на народа в РСМ. Езикът на омразата повече не може да бъде търпян “, настояха те пред Радев.

Българите в РСМ обявиха още, че смяната на учебниците е фундаментът, върху който ще отразим нашите връзки и те да бъдат въз основата на респект като те не се третират като жители второ качество.

„ Очакваме ясна и безапелационна позиция преди РСМ да стартира договаряния с Европейски Съюз. Имаше доста информации и стартира у нас да се основава визия, че българското държавно управление е поело задължения и ще доведат до тези въпроси да бъдат отсрочени в преговорния развой. За нас това е рисковано. Дали България продължава поддържа нашите претенции за тъждество за смяна с битката с езика на ненавист, което би трябвало да стане преди началото на Европейски Съюз. Не може историческото минало да е разменна монета в политически договаряния “, подчертаха те. От своя страна Радев съобщи, че България желае РСМ в Европейски Съюз.

„ Държа вписването на македонските българи в Конституцията на РСМ да бъде наложително изискване за предоставяне на единодушие от България за начало на договарянията. Да се отбрани нашето културно-историческо завещание, би трябвало да се изкорени езикът на омразата. Вашите деца да не се срамят, че са българи. Това не е интервенция на България във вътрешните каузи на Македония. Напротив - това израз на угриженост за РСМ и нейния път към участие в Европейски Съюз. В никакъв случай аз не поддържам всевъзможни хрумвания за малцинства, не поддържам и сепаратистки течния, само че поддържам да бъдете пълноценни жители, да станете забележими в правния мир на страната “, сподели президентът на срещата си с представителите на българите в Северна Македония.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР