Те минаха от другата страна на горичката, а там стоеше

...
Те минаха от другата страна на горичката, а там стоеше
Коментари Харесай

Какви жилища се търсят: мозък и тежък труд

Те минаха от другата страна на горичката, а там стоеше къщичката на Йори - приветлива, чудесна!
- Ето я! сподели Прасчо.
- И вътре е по този начин добре, както и извън ", сподели гордо Пух.
...
" Виждаш ли, Пух? Виждаш ли, Прасчо? Първо Мозък и После - Тежък Труд. Така се строи къща ", гордо сподели Йори.

Алън А. Милн, " Мечо Пух ".

Както споделя обичаният детски книжовен воин, би трябвало тежък труд, само че преди този момент - разум, с цел да се сдобиеш с същински комфортен дом, привлекателен и от вътрешната страна, и извън, освен това на място, където " в действителност е доста по-добре " - в литературното произведение става дума за полянката, която е на завет, а не от онази страна на горичката, откъдето вятърът би могъл да я издуха.

Първо мозък

Според специалистите, до които " Дневник " се допита, българските кандидат-купувачи към този момент дават отговор на първото изискване, дефинирано от героя на Милн.

Клиентите умеят да отсяват качественото от некачественото и са малко бизнесмените, които биха си разрешили некачествено строителство, разяснява арх. Марин Бакалов от " Мактер консулт " ЕООД. По думите му, преди да подхващат покупка, хората ревизират опциите на строителя, на бизнесмена, наблюдават кой е проектирал постройката. " Преди да купят от вас желаят да видят какво друго са създали и с какво качество са го предали, желаят всички параметри да бъдат записани в договорите ", сподели той. Според Георги Павлов, изпълнителен шеф на " Адрес ", купувачите слагат преди всичко броя на стаите, а не квадратурата. В моментите на стопански напредък търсенето се преориентира от двустайни към тристайни жилища, както е в този момент, до момента в който в рецесията е противоположното.

Мнението му се споделя и от Младен Митов от " Явлена ". " В момента хората си вършат преценка какво жилище им прави работа и делът на тристайните се усилва от ден на ден и повече. Пример за това са младите фамилии, които възнамеряват дете и когато си купуват жилище, те желаят стаята за задачата да е в наличност ". Двустайните жилища се купуват по-скоро от сами хора или двойки. Все отново всичко зависи от финансовите благоприятни условия, само че делът на двустайните по отношение на тристайните понижава. Преодолян е и уклонът да се купуват едностайни жилища с концепцията, че може при потребност по-лесно да се продадат на студенти.

Строителите също споделят, че сега главно се търсят тристайни жилища за лични, а когато покупката е с капиталова цел двете стаи са за предпочитане. Това е и поради разбирането, че в предстоящ миг те по-лесно може да бъдат продадени.
Където е в действителност доста по-добре

Локацията е един от водещите критерии при избор на дом, сподели Георги Павлов от " Адрес ". За купувачите е значимо кварталът да дава отговор на персоналната им визия за авторитет. Това не безусловно би трябвало да е нещо първокласно, а просто човек да вижда себе си на съответното място. Така два прилежащи квартала могат да се окажат с друг статут, освен това без да има транспортна разлика. Ясно е, че хората, които желаят да живеят в една част на града, са разнообразни от тези, които желаят да живеят в друга част на града, добавя арх. Бакалов.

Важно е по какъв начин наподобява самото жилище, постройката като цяло, общите елементи какви са, какво има към нея, в какво положение е градинката наоколо и други, продължи Павлов от " Адрес ".


© Надежда Чипева, Капитал

Според специалистите обаче съществуването на метро наоколо до жилището се надценява, а в реалност не е важен фактор за покупка. " Може да има спирка наоколо, само че в случай че жилището не е в положително положение, няма да се купи ", разяснява Младен Митов, пазарен анализатор в " Явлена ", съгласно който тежестта на метрото в преценката е не повече от 5-10%. Така да вземем за пример доста младежи, които не са от София, само че си намират работа в фирмите в бизнес парка в " Младост ", търсят жилища единствено там, само че не тъй като има метро, а тъй като е покрай работата им.

Според наблюденията на " Адрес " смисъла на метрото преразпределя полезността на парцелите вътре в самите квартали. Например в " Люлин " печелят тези микрорайони, които са покрай линията.

И вътре е по този начин добре, както и извън

При избора на жилище за кандидат-купувачите е значимо по какъв начин наподобява то, постройката като цяло, общите елементи какви са, какво има към нея, в какво положение е градинката наоколо и други, сподели Митов.

Повишаване на енергийната успеваемост на постройките, " битка " за кубатура вместо площ са новите трендове в жилищното предприемачество, означи шефът на строително-инвестиционния холдинг " Планекс " Пламен Андреев на годишната конференция " Инвестиции и строителство на жилищни здания ", проведена от " Градът.бг " през май.

Клиентите търсят по-добра среда на живот, единомислещи са строителите. " Модерният ползвател ", по думите им, е с по-високи условия както към визията на постройката, по този начин и към функционалността на жилищното пространство, разпределението, усъвършенстването на чистата жилищна повърхност, положителната осветеност, климатичен комфорт и шумоизолация, асансьорите, общите елементи. Има необикновен конфликт сред търсене и предложение, защото усетът на модерния клиент се разминава с наличните първокласни парцели на остарялата генерация. Ако за поколението на днешните пенсионери визията за първокласен парцел в влиятелен регион е остаряла кооперация към Докторската градина в София, за младото потомство е по-важно постройката да е нова, архитектурата й да е съвременна и да има професионална поддръжка на общите елементи и прилежащите зелени зони, добавя ръководещият сътрудник в Unique Estates Весела Илиева.

Освен това хората със свободни пари търсят качествени жилища в положителни квартали, тъй като биха получили и елементарно съфинансиране от банките, разяснява пред " Дневник " Младен Митов от " Явлена ".

Купувачите все по-често желаят да контактуват с проектанта, с цел да доразвият плана си съгласно техните стремежи и да им даде дом, в който да се усещат добре, означи арх. Бакалов. Инвеститорът работи за клиентите си - малко на брой в 21 в. желаят да поставят зеле в кацата си, един има две коли, различен не желае гараж, един желае кухнята му безусловно да е обособена, тъй като обича да прекарва времето си там, различен желае по-широка спалня, тъй като я употребява и за кабинет.


© Красимир Юскеселиев

Променят се и настройките за ревюто - до момента в който преди се е ценяло южното и източното ревю, в този момент хората избират прозорците на спалнята да гледат на север - през лятото е по-прохладно и без климатик, а през зимата по този начин или другояче се отоплява.

Тежък Труд. Така се строи къща

Днес, когато бизнесът значително се е прочистил от некомпетентни и външни за сектора хора, а жителите възстановяват доверието си към строителите, бизнесмените чакат понижаване на бюрокрацията и бумащината в интерес на крайния консуматор.

" Недостатъците на нормативната уредба или неналичието на такава личат в обособените квартали на София и в образа на техните улици. Непрецизната нормативна уредба докара до това в кв. " Лозенец " човек да не може да вземе завой с трабант и губи часове до момента в който откри място за паркиране ", разяснява арх. Марин Бакалов.

Жилището на бъдещето

Животът се развива по-бързо, в сравнение с нормативната уредба, по тази причина тя би трябвало да задава единствено съществени императивни правила и да даде повече независимост, разяснява архитектът. Все повече ще се търсят жилища, които елементарно да бъдат модифицирани съгласно смяна в фамилията на купувача или капиталовите му планове.

Всичко, което би трябвало да знаете за:Места за живеене (7)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР