Те имат смели проекти в медицината, химията и математикатаД-р Мира

...
Те имат смели проекти в медицината, химията и математикатаД-р Мира
Коментари Харесай

Tри българки учени с награди по 5000 евро

Те имат смели планове в медицината, химията и математиката

Д-р Мира Бивас (вляво) и доктор Магдалена Баймакова завоюваха стипендия „ За дамите в науката “

Три българки учени – доктор Магдалена Баймакова, доктор Мира Бивас и доктор Мирослава Недялкова – са тазгодишните носителки на националната стипендия „ За дамите в науката “. Престижното отличие им бе присъдено за техните новаторски научни хрумвания на гала в Софийски университет „ Св. Климент Охридски “, в навечерието на Деня на будителите.

Стипендиите „ За дамите в науката “ се отпускат всяка година от L’Oreal и ЮНЕСКО на млади дами учени и имат за цел да поддържат тяхната научноизследователска кариера и упоритости да трансформират света към по-добро със силата на науката. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите смели научни планове с премия от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който доктор Магдалена Баймакова впечатли журито, е фокусиран върху проучването и предварителната защита на Хепатит Е вирусна зараза. Макар родината на рисковия вируса да е Средна Азия, нарасналите равнища на миграция на хора и животни са довели до това той от ден на ден да се популяризира и в Европа. Това прави проучванията на доктор Баймакова освен извънредно забавни, само че и мощно нужни, значими и с световна употреба.
още по тематиката
Д-р Мира Бивас , млада и амбициозна повелителка на числата, цели да направи един нов прочит на класическите теореми, които затрудняват значителен брой възпитаници в учебно заведение, за по-ефективна оптимизация на разнообразни процеси.

Талантливият химик доктор Мирослава Недялкова печели стипендия с план за обширно проучване и предварителна защита на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й хрумвания са с изключителна значимост, заради възходящата приложимост на модифицирани протеини в храни, медикаменти и други, както и заради обстоятелството, че 15% от международното население страда от разнообразни типове алергии.

През последните 20 години „ За дамите в науката “ е отличила над 3100 дами учени в 117 страни, като 3 от отличените дами през днешния ден са и носителки на Нобелови награди за просвета. Новото девето издание на „ За дамите в науката “ следва да стартира след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2019 година в търсене на най-талантливите българки учени.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР