Те имат смели проекти в медицината, химията и математикатаД-р Мира

Те имат смели проекти в медицината, химията и математикатаД-р Мира ...

Tри българки учени с награди по 5000 евро.


Те имат смели проекти в медицината, химията и математиката

Д-р Мира Бивас (вляво) и д-р Магдалена Баймакова спечелиха стипендия „За жените в науката“

Три българки учени – д-р Магдалена Баймакова, д-р Мира Бивас и д-р Мирослава Недялкова – са тазгодишните носителки на националната стипендия „За жените в науката“. Престижното отличие им бе присъдено за техните иновативни научни идеи на церемония в Софийски университет „Св. Климент Охридски“, в навечерието на Деня на будителите.

Стипендиите „За жените в науката“ се отпускат всяка година от L’Oreal и ЮНЕСКО на млади жени учени и имат за цел да подкрепят тяхната научноизследователска кариера и амбиции да променят света към по-добро със силата на науката. Трите тазгодишни победителки бяха отличени за своите смели научни проекти с награда от по 5000 евро всяка.

Проектът, с който д-р Магдалена Баймакова впечатли журито, е фокусиран върху изследването и превенцията на Хепатит Е вирусна инфекция. Макар родината на опасния вируса да е Средна Азия, повишените нива на миграция на хора и животни са довели до това той все повече да се разпространява и в Европа. Това прави изследванията на д-р Баймакова не само изключително интересни, но и силно необходими, важни и с глобална приложимост.
още по темата
Д-р Мира Бивас, млада и амбициозна повелителка на числата, цели да направи един нов прочит на класическите теореми, които затрудняват немалък брой ученици в училище, с цел по-ефективна оптимизация на различни процеси.

Талантливият химик д-р Мирослава Недялкова печели стипендия с проект за обстойно изследване и превенция на човешките алергии и в частност оценка на алергенните протеини. Научните й идеи са с изключителна важност, поради нарастващата употреба на модифицирани протеини в храни, лекарства и др., както и поради факта, че 15% от световното население страда от различни видове алергии.

През последните 20 години „За жените в науката“ е отличила над 3100 жени учени в 117 държави, като 3 от отличените дами днес са и носителки на Нобелови награди за наука. Новото девето издание на „За жените в науката“ предстои да започне след няколко седмици с отваряне на приема на кандидатури за 2019 г. в търсене на най-талантливите българки учени.

Източник: technews.bg