Те идват от галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от

...
Те идват от галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от
Коментари Харесай

Разгадаха мистериозни радиоимпулси от Космоса


Те идват от галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от Земята

Разгадаха произхода на един от най-мистериозните явления във Вселената. Става въпрос за бързите радиоимпулси (FRB) – интензивно лъчение на радио талази, които не престават едвам милисекунди. До момента са регистрирани единствено 24 подобни сигнала, а един-единствен, означен като FRB 121102 се повтаря.

Именно повтарянето му е разрешило на астрономите да изучат явлението. Те са съумели сигурно да локализират произхода му в  галактика-джудже на 3 милиарда светлинни години от Земята . Изследователите също са открили, че сигналите идват най-вероятно от неутронна звезда.

Според обява в списание „ Nature ” FRB 121102 е провокиран от неутронна звезда, обкръжена от мощно магнитно поле. Изследователите допускат, че това поле евентуално е основано или от солидна черна дупка или от магнитен вятър в мъгливост или излишък от супернова.

Тази догадка се е наложила след наблюдения, предполагащи, че радио излъчванията са поляризирани поради магнитното поле. Магнитните полета могат да изкривяват светлинните предавания и колкото по-силно е полето, толкоз по-силно е изкривяването.

„ Единствените известни източници в Млечния път, които изкривяват колкото FRB 121102, са в центъра на галактиката, който е динамичен район покрай солидна черна дупка. Може би FRB 121102 е в същата обкръжаваща среда в своята вселена “, твърди водещият откривател Даниел Мичили от ASTRON. “Така че изкривяването на радио импулсите може също да бъде обяснено, в случай че източникът е ситуиран в огромна мъгливост или покрай излишък от супернова “.

Тази нова доктрина беше оповестена след съчетание на наблюденията от обсерваторията Arebico и тези на доста високи честоти от плана “Breakthrough Listen ” в Green Bank Telescope.

“Свойствата и формата на тези импулси са сходни на радиоизлъчването от млади неутронни звезди в нашата вселена “, добавя другият водещ откривател Андрю Сеймур от обсерваторията Arecibo. “Това поддържа модела, че радиоимпулсите са създадени от неутронна звезда “.

Екипът ще продължи наблюденията си върху FRB 121102 в опит да дефинира кой от двата сюжета е най-вероятния – черната дупка или магнитен вятър в мъгливост./ Нова тв

Всяка минута очаквай сензационна вест в PETEL.BG!

Изпращайте вашите фотоси на [email protected] 24 часа в денонощието!

Публикувай непосредствено самичък без цензура във "Фейсбук " групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко забавно!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР