Те го наричат „хлапето”. А то – името му е

...
Те го наричат „хлапето”. А то – името му е
Коментари Харесай

Как адвокатите на CR7 се оправят с бурята около него

Те го назовават „ хлапето”. А то – името му е Кристиано Роналдо, има проблем вследствие на почивка в Лас Вегас, прекарана в безценен апартамент в тузарския хотел „ Палмс Плейс”.

През лятото на 2009 година юристът на португалския футболист – Карлуш Озориу де Кащру, писал в имейл към собствен сътрудник за диалог с „ хлапето” по отношение на прекарана бурна вечер в Лас Вегас.

Тонът бил сериозен. Американка на име Катрин Майорга твърдяла, че Роналдо я е изнасилил в своя апартамент на 13 юни. След диалог със своя клиент – един от най-скъпоплатените спортисти на планетата, Озориу де Кащру ще да е имал някакви сведения по отношение на какво би могло да се е случило онази нощ в хотелската стая.

После отишъл на работа.

Защото обвиняването трябвало да изчезне. Бързо. Тихо. Завинаги.

Адвокатът от Порто, който бил защитавал Роналдо нееднократно, събрал войската под бойните флагове – един тип екип за разчистване, чиято работа била да направи по този начин, че нищо за случая в Лас Вегас да не стане в никакъв случай обществено притежание.

Щабът включвал частен детектив с положителни контакти в полицейското ръководство на Лас Вегас (LVMPD), двама други юристи от Португалия и лондонската адвокатска фирма Schillings със специализация в спешния мениджмънт (нейното мото е „ Открийте решението, контролирайте кризата”), още един от правната компания Lavely & Singer от Лос Анджелис (направила име с работата си с решаващи проблемите си с пари звезди като Камерън Диас и Дженифър Анистън) и привлечения персонално от Озориу де Кащру юрист от Лас Вегас Ричард Райт с такса на час от 475 $. По-късно в екипа били включени също медицински и правосъден специалист.

Всички тези хора били събрани да се преборят с Катрин Майорга от Лас Вегас, която си изкарвала хляба като модел и, понякога, промоутърка. И която, през юни 2009 година, попаднала на неточното място в неточното време.



НАРУШЕНО МЪЛЧАНИЕ

„ ДЕР ШПИГЕЛ” към този момент писа по-миналата седмица за обвиняванията на Майорга против Роналдо в обезчестяване. Това е историята на една жена, която дълго резервира безмълвие – тъй като по този начин трябваше. Защото преди девет години подписала съглашение, направено от екипа специалисти на Роналдо и от нейния личен юрист.

Според извънсъдебното съглашение Майорга се съгласява в никакъв случай да не приказва обществено за случилото се в „ Палмс Плейс” на 13 юни 2009 година. Срещу своя автограф получила 375 000 $.

Сега тя реши да наруши мълчанието си. Нейният юрист Лесли Марк Стовал внесе официална тъжба по-миналата седмица в Невада, като оспорва съглашението с тезата, че единствената му цел е да заглуши неговата клиентка.

Стовал също по този начин нападна и юристите на Роналдо, защото счита, че са желали сходна конвенция за „ попречване или отсрочване на престъпно разследване” на хипотетичното нахлуване. Стовал приказва за целен „ заговор” и тематиката му е: „ Прикриването на закононарушение е закононарушение.”

Детайлите по проблема „ Майорга против Роналдо” звучат като сюжет на разказ на Джон Гришам. Клиентът. Фирмата. Рекетьорът. Има по нещо от всичко: непреклонни юристи, мазни следователи, цялостна липса на благосклонност. Също и хипотетична жертва, която бива разигравана от правния щаб на съперниковата страна като футболна топка по игрището.

Докато Майорга наела през юли 2009 година юрист, профилиран в изплащането на вреди след автоинциденти, хората на Ронално работили като интернационален екип по спешен мениджмънт.



„ ДЕР ШПИГЕЛ” съумя да пресъздаде тактиката и методите на юристите на португалеца с помощта на документи, предоставени от онлайн разобличителната платформа Football Leaks.

Документите демонстрират, че щабът на футболиста в Съединени американски щати е изпратил частен детектив в „ Палмс Плейс”, който е инспектирал жилището, стаите и джакузито и е изследвал акустиката. Решено било, че е нужно кодово име на клиента и всички се съгласили да го назовават „ Тофър”.

Адвокатите обсъждали за какво полицията в Лас Вегас още не считала случая за престъпен случай и го трансферирала на окръжния прокурор. Един от тях забелязал, че Катрин Майорга се свързала с полицията няколко часа след случая в „ Палмс Плейс”, а съгласно него този факт покачвал правдоподобността на версията, както и вероятността полицията към момента да не е завършила своето следствие по случая.

През август 2009 година юристите на Роналдо провели договаряния с представител на Майорга за извънсъдебното съглашение. Те се съгласили между тях да приказват за хипотетичен полов тормоз, а не за допустимо обезчестяване.

Споразумението щяло да бъде направено по подобен метод, че Майорга да бъде изправена пред огромно финансово наказване, в случай че наруши своята част от договорката, да вземем за пример по нехайство или посредством изявление с публицист.



НАТРУПВАЩИ съдебна експертиза РАЗХОДИ

Джей Лейвли от правната компания Lavely & Singer желал да умиротвори своя клиент. Той е умел юрист, невъзмутим и акуратен. Във всичките си години като договарящ за извънсъдебни съглашения в никакъв случай не бе видял каквито и да било елементи от към този момент подписани с негово присъединяване спогодби да изтичат към обществената сфера.

Екипът на Роналдо желал да узнае всичко за Майорга, 25-годишна към оня миг. Частен детектив отбелязвал по кое време излиза от къщи, с кого се среща, къде отива да яде и какъв брой чаши вино изпива на вечеря, а даже изровил и номера на брачното удостоверение. Също по този начин научил, че е гласувала за демократите и че е получила няколко санкции за паркиране.

Частният детектив, бивше ченге от Лас Вегас, опитал и да изкопчи информация от своите остарели сътрудници в полицията, като търсил среща със следовател от LVMPD, с цел да научи повече за следствието. В сводка за екипа на Роналдо разкрил, че от LVMPD няма да имат нищо срещу казусът да се реши с извънсъдебно съглашение и че в случай че това се случело, нямало да има в допълнение задълбаване в следствието.

Адвокатите след това се заели с американското наказателно право и по-специално с въпроса дали в сходни случаи упрекнати лица от Европа могат да бъдат екстрадирани в Съединени американски щати.



През септември екипът на португалеца изготвил просторен въпросник. Те желали да чуят версията на клиента си за онази вечер в Лас Вегас и всеки подробност бил значим. Резултатът е документ, който може най-после да изиграе централна роля в проблема.

Едно от запитванията към Роналдо било следното: „ Опишете в детайлности какво се случи, като започнете с първия си физически контакт с госпожа К в другата стая и опишете поредицата от събития.”

Един от юристите записал отговора на клиента им: „ Чуках я странично. Тя ми се предложи. Лежеше от нейната страна на леглото и аз проникнах в нея откъм гърба. Беше жестоко. Не сменихме позата. 5/7 минути. Тя сподели, че не желае, само че се предложи. През цялото време беше жестоко. Обърнах я настрани и беше бързо. Може би е получила някакви охлузвания, когато я награбих… Тя ми го излъска… Но не спираше да споделя: „ Не! Не го прави! Аз не съм като другите.” После желаех опрощение.”

Въпрос: „ В някой миг госпожа К надигна ли глас, извика ли, изкрещя ли?”.

Отговор: „ Тя сподели „ не” и „ спри” много пъти.”

Според документите от Football Leaks тази версия на случилото се била изменена. През декември се появил различен въпросник с разнообразни отговори. На същото питане в този момент било записано друго мнение: „ Тя лежеше в леглото. Проникнах в нея откъм гърба. Не сменихме позата. Беше към 5-7 минути. Тя не викам. Не вика за помощ или каквото и да било от сорта.”

Представляващите звездите юристи изпипват до дъно работата си и са скъпи. Това почнал да осъзнава Озориу де Кащру през октомври 2009 година, до момента в който го затрупвали надути сметки.

През януари 2010 година юрист от Lavely & Singer се свързал с Озориу де Кащру с искане да наеме правосъден специалист с цена от 350 евро на час, който щял да прегледа медицинските картони на Майорга и отчета от проучването, където били разказани контузиите на хипотетичната жертва. Щял да бъде притеглен и медицински специалист – против 2500 $.

През март Озориу де Кащру се оплакал още веднъж в имейл до Роналдо, „ клиента”, че намира сметките за „ прекомерни”.

Междувременно юристите в Съединени американски щати предали документ на посредника, който щял да служи за медиатор сред страните – Майорга и Роналдо, т.е. Тофър.



МЕДИЦИНСКИ ЕКСПЕРТ

Текстът цитира „ медицински експерт”, съгласно който травмите в ректума на Майорга може да са били породени от „ голям брой предмети” и не наложително от „ навлизане на пенис”.

Има също по този начин и удостоверение от различен специалист – някогашен следовател, за който се твърди, че е профилиран в следствия на полови набези. Пенсионираното ченге било представено да споделя, че Майорга може да си е предизвикала контузиите сама и че това би могло да е обяснението за какво е лишило няколко часа след хипотетичния случай, с цел да се обади на полицията.

Всеки обвинен в закононарушение има право на най-хубавата допустима отбрана. Настоящият юрист на Майорга – Стовал, обаче счита, че от екипа на Роналдо са отишли прекомерно надалеч.

По негово мнение извънсъдебните съглашения с клаузи за безмълвие са годни единствено в избран брой обстановки. „ Ако имате проблем да вземем за пример с формулата за Coca-Cola или с някакъв доста скъп програмен продукт, тогава съгласно мен тези клаузи за конфиденциалност са редни. В последните години обаче те стават все по-често срещани, и то за прикриване неприятното държание на звезди.”

След като съглашението било подписано, Озориу де Кащру се опитал да се спазари за отстъпка за своя клиент. Отговорът от юристите от Lavely & Singer в имейл бил, както постоянно, като на предприемачи:

„ Ние съумяхме да осигурим удивително съглашение за Тофър. Клиентът се бе озовал в комплицирано състояние, изправен пред екстрадиция в Съединени американски щати и възможен затвор, във всеки случай голям удар по репутацията си, в случай че въпросът „ Майорга” бе придобил гласност. Дължимото следва да бъде изплатено допустимо най-скоро.

С най-хубави пожелания!”

Когато „ ДЕР ШПИГЕЛ” за първи път писа за този случай преди година и половина, без да загатва името на хипотетичната жертва, списанието получи писма от две профилирани в медийното право компании. Те се надяваха да съумеят да попречат на публикуването на историята. Беше изпратен и договарящ в Хамбург, където е седалището на „ ДЕР ШПИГЕЛ”, с цел да научи повече за заплануваната обява – задача, в която претърпя крах. Този човек към този момент не работи в екипа на Роналдо.

По това време португалецът не отговаряше персонално на изявленията. Вместо това пусна своя фотография, която го сподели откъм гърба единствено по долни дрехи в победна поза.

След обявата на „ ДЕР ШПИГЕЛ” по-миналата седмица казусът Майорга против Роналдо попадна по всички челни страници по целия свят. Португалецът, който в този момент играе за Ювентус, употребява Инстаграм и разяснява това като „ подправена новина” и като метод някой да натрупа популярност на негов тил.

Миналата сряда той се обърна и в Туитър, с цел да се отбрани: „ Твърдо отхвърлям отправените към мен обвинявания. Изнасилването е непоносимо закононарушение, което опонира на всичко, което съставлявам и в което имам вяра.”



НОВО РАЗСЛЕДВАНЕ

Какво се е случило на 13 юни 2009 година в жилището в „ Палмс Плейс”? Само Кристиано Роналдо и Катрин Майорга знаят истината.

Поне в този момент историята на Майорга се озова там където беше мястото още тогава – в съда. Разглежда се извънсъдебното съглашение. В добавка областен прокурор би трябвало да реши дали да стартира престъпно следствие против футболиста. Майорга беше разпитвана от полицията голям брой пъти в последните седмици. Последните показания бяха записани.

Според нейния юрист Стовал тя разкрила по време една от скорошните си срещи с служителите на реда, че записът на показанията от 2009 година към този момент не съществува. Роклята и бельото, носени от нея в онази нощ в „ Палмс Плейс”, които тя споделя, че е предала тогава на полицията като доказателство, евентуално също са изчезнали. Запитани от „ ДЕР ШПИГЕЛ”, от полицията на Лас Вегас отхвърлиха да разясняват това.

Стовал също по този начин подлага на критика LVMPD, че не са подхванали спомагателни стъпки в следствието, откакто Майорга, както тя твърди, им била дала името на евентуалния причинител на закононарушение още тогава – през 2009 година. От LVMPD оспорват това.

Стовал е писал писмо до полицията, в което пита дали управляващите имат подозрения по отношение на честността на следствието до момента. И в случай че имат, какво плануват да създадат по въпроса.

Три дни след обявата на „ ДЕР ШПИГЕЛ” от LVMPD оповестиха, че отварят отначало следствието си по обвиняванията на Майорга.

ЕКИП НА „ ДЕР ШПИГЕЛ”
(Рафаел Бушман, Андреас Майхоф, Никола Набер, Герхард Пфайл, Антье Виндман, Кристоф Винтербах и Михаел Вулцингер)
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР