Те бяха обявени от президента Анджей Дуда на церемония, излъчвана

...
Те бяха обявени от президента Анджей Дуда на церемония, излъчвана
Коментари Харесай

Промени в полското правителство заради отношенията с ЕК

Те бяха оповестени от президента Анджей Дуда на гала, предавана директно по малкия екран. Сменени бяха министрите на външните работи Витолд Вашчиковски и на защитата Антони Мачеревич.

На тяхно място бяха назначени надлежно Яцек Чапутович, доскорошен заместник-външен министър, и Мариуш Блашчак, който бе министър на вътрешните работи и администрацията.

Тереса Червинска бе назначена за министър на финансите - пост, който до момента бе заеман от самия Моравецки.

Сменени бяха още министри на околната среда Ян Шишко, на опазването на здравето Константи Радживил и на цифровизацията Анна Стрежинска.

Новините за кадровите промени във Варшава пристигнаха в навечерието на визитата на премиера Моравецки в Брюксел, където той ще се срещне с ръководителя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

През декември против Полша беше задействан член 7 от Договора за Европейски Съюз поради безпокойствие за независимостта на полската правосъдна система. Това бе невиждана мярка в историята на съюза, която може да докара до отнемането на правото на глас на Варшава в европейските институции.
Европейски Съюз упорства за господство на закона, разделяне на управляващите и независимост на словото.

Евентуално решение за налагане на рестрикции може да послужи и като предизвестие за други непокорни европейски политици, като унгарския водач Виктор Орбан, който е в спор с Брюксел по въпроса за миграционната политика на Европейски Съюз.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР