Заключителна пресконференция по проект Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за

...
</TD
>Заключителна пресконференция по проект Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за
Коментари Харесай

Проведе се заключителната пресконференция по проект Трансгранично планиране и инфраструктурни мерки за защита от наводнения в Благоевград

Заключителна конференция по план " Трансгранично обмисляне и инфраструктурни ограничения за отбрана от наводнения “ се организира в Конферентната зала на Областна администрация Благоевград.

Участие в събитието взеха регионалният шеф на област Благоевград Мария Димова, специалисти от Областна администрация, екипът за реализация на плана, както и представители на държавни и общински структури, и обществеността.

По време на срещата бяха показани осъществените действия и постигнатите резултати от осъществяването на плана.

Проектът е финансиран по третата покана за стратегически планове на Програмата за трансгранично съдействие ИНТЕРРЕГ V-А Гърция - България 2014 – 2020 година. Партньорите по плана са 7: От българска страна, това са Областна администрация Благоевград, Областна администрация Хасково, Областна администрация Кърджали и Областна администрация Смолян. От гръцка страна сътрудниците са Регион Централна Македония, който е водещ сътрудник по плана, Регион Източна Македония и Тракия и Децентрализираната администрация на Македония и Тракия. Бюджетът на Областна администрация Благоевград е в размер на 790 000 евро.

Основната цел на плана е повишение равнището на отбрана от наводнения в трансграничния район на Гърция и България и изключително в региони с висок риск от наводнения.

В област Благоевград са построени защитни уреди против наводнения на общо 12 избрани като високорискови речни сектора на р. Струма. Извършени са строително – възстановителни работи в 3 сектора до гр. Симитли и още 7 компрометирани речни обекта при с. Крупник, с. Илинденци, с. Микрево, мина Ораново, с. Българчево и с. Долно Церово. Напълно построен и възобновен е предел № 2 на р. Струма, както и десния насип на предел №3. Укрепен е и прагът на р. Струма при землището на с. Рибник, община Петрич, един от най-рисковите сектори на река Струма.

По време на конференцията бяха обрисувани опциите за надграждането на плана през новия програмен интервал по стратегия Интеррег VІ-А Гърция – България 2021 – 2027 година като бъдат осъществени нови инфраструктурни ограничения за отбрана от наводнения на високорискови речни сектори.
Източник: blagoevgrad24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР