В Световния ден на здравето 7 април кметът на Пловдив

...
</TD
>В Световния ден на здравето 7 април кметът на Пловдив
Коментари Харесай

Меморандум за сътрудничество подписаха община Пловдив и МУ

В Световния ден на здравето 7 април кметът на Пловдив и ректорът на Медицински университет - Пловдив проф. доктор подписаха меморандум за съдействие сред Община Пловдив и МУ. На събитието участваха заместник-ректор по учебно-болнична съгласуваност проф. доктор Анастас Баталов, дм, и заместник-ректор по научноизследователска активност проф. доктор Благой Маринов, дм, съобщи кореспондент на Plovdiv24.bg .

" С подписването на меморандума се поставят основите на съдействието сред общинското опазване на здравето и университетските среди. Това не е фиктивен акт, а нещо, което от дълго време искахме да се случи. Преди доста години квалификацията беше планова, годишна, само че след 2000 година системата се промени. Тези връзки са извънредно значими за квалификацията и задържането на млади експерти да останат да работят с контракти в общинското опазване на здравето " - сподели шефът на дирекция " Здравеопазване " в община Пловдив доктор Калин Калинов. 

" Не е изненадващо предлагането за този меморандум. Искрено благодаря за инициирането за подписването му, защото самодейността пристигна от общината. Медицинският университет провежда доста курсове за студенти и специализанти, като образованието е в две елементи - теоретична и практическа. В интерес на специализантите е " - сподели ректорът на МУ проф. Мурджева.

" Благодаря ви като висше образователно заведение и като лекари. Няма по какъв начин да си неприятен човек по темперамент, а да си добър доктор. Няма по-хуманна специалност от лекарската. Цял живот учат, не знам друга специалност, в която непрестанно се усъвършенстваш. С удоволствие ще подпишем този меморандум " - съобщи кметът. 

" Медицинският симулационен подготвителен център е сертифициран, той е образец за добре застъпено практическо образование във всяка област на актуалната медицина. Надяваме се да помогнем на младите експерти " - сподели проф. Маринов.

Практическото образование на специализантите може да се прави единствено в упълномощени лечебни заведения. В МУ се образоват съвсем 1000 специализанти от цялата страна и от чужбина, а над 30 души са в общинските лечебни заведения. Самата специализация, според от специалността, е с дълготрайност от 3 до 5 години. По думите на проф. Мурджева, даже общопрактикуващите лекари могат да обезпечат база за специализантите.

Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР