В предаването Цветовете на Пловдив“ по Радио Фокус днес ще

...
</TD
>В предаването Цветовете на Пловдив“ по Радио Фокус днес ще
Коментари Харесай

Исторически разказ за пловдивските тепета слушайте в предаването Цветовете на Пловдив

В предаването " Цветовете на Пловдив “ по Радио " Фокус " през днешния ден ще приказваме за пловдивските тепета, или пловдивските хълмове.

Ще ви представим един исторически взор към тепетата. Пловдив е прочут на света като Градът на седемте тепета и затова той е сравняван с Рим. Днес към този момент тепетата са 6, тъй като Марково тепе бе унищожено с цел да се построи там мол.

Но знаем ли в действителност какъв брой тъкмо са били тепетата в древността и кои са изчезналите тепета? А знаем ли, че хълмът на Бунарджика се е наричал още Сталинов рид?

И още - за какво наименованията на множеството от тепетата са на турски език и какво значат те? Както и кое е тепето, което крие най-вече история и артефакти?

Всичките тези въпроси зададохме на историка от Регионалния исторически музей Видин Сукарев. 

В края на предаването ще чуем какви са главните цели на управлението на община Пловдив, в лицето на кмета Костадин Димитров, за развиването на туризма в града. 

Слушайте предаването " Цветовете на Пловдив " по Радио " Фокус-Пловдив " на  периодичност 89.9 MHz всеки вторник, от 14.00 до 15.00 часа. Повторението е в неделя от 22.00 часа.

Автор и водещ на предаването е Цветана Тончева.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР