Усилени строителни дейности вървят в две бургаски училища – ОУ

...
</TD
>Усилени строителни дейности вървят в две бургаски училища – ОУ
Коментари Харесай

Вижте как вървят ремонтите в училището в кв. Сарафово и в Професионалната гимназия по туризъм

Усилени строителни действия вървят в две бургаски учебни заведения – ОУ " Христо Ботев “ в кв. " Сарафово “ и Професионалната гимназия по туризъм " Проф. доктор Асен Златаров “. В това се увери кметът, който посети двете образователни заведения и се срещна с напредъка на ремонтите.

Сградата на новия образователен корпус с физкултурeн салон на ОУ " Христо Ботев “ – кв. " Сарафово “ към този момент е вдигната на недодялан градеж. Предстоят строителни действия по довеждане докрай на фасадата и вътрешните пространства. Учебният корпус се намира в двора на учебното заведение, зад главната постройка и е обвързван с топла връзка към нея.

" Новият корпус ще реши дефинитивно казуса с дефицита тук-там в ОУ " Христо Ботев “ в кв. " Сарафово “. Ремонт се прави и в главната постройка на учебното заведение, с цел да се обезпечат класни стаи, които да обезпечат нараствания банкет в първи клас в учебното заведение “, съобщи кметът.

ОУ " Христо Ботев “ в кв. Сарафово е с дългогодишна история и обичаи, осигуряващо образование за над 250 възпитаници. Училищната постройка е въведена в употреба през далечната 1933 година, заради което актуалното й положение бе извънредно незадоволително.

В момента се ремонтира класна стая на първия етаж и пространства в остарелия физкултурен салон, които ще се обособят в нова класна стая. Освен това, се вкарват ограничения за енергийна успеваемост в остарялата постройка на учебното заведение, включващи топлинно уединяване на външни стени, покрив и под, замяна на прозорци и външни порти, създаване на нова котелна и нова отоплителна апаратура, доставка и монтаж на нови осветителни тела.

Изграждането на новия корпус на учебното заведение в " Сарафово “ бе положено през 2022 година след решение на Общински съвет Бургас за обезпечаване на средства посредством банков заем. След това локалният парламент отпусна средства за застраховане и обзавеждане на пространства отвън учебното заведение, което краткотрайно да реши казуса с дефицита тук-там. Ползването на тези пространства ще продължи и при започване на образователната 2023/2024 година, защото новият корпус, който се построява сега ще бъде приключен при започване на 2024 година

Кметът ревизира и ремонтните действия, които вървят във физкултурния салон на Професионалната гимназия по туризъм " Проф. доктор Асен Златаров “. Те са по план на Община Бургас към програмата за възобновяване или основаване на спортни обекти и уреди в учебните заведения на Министерството на обучение и науката.

Откакто е построен през 1972 година до момента салонът не бе ремонтиран главно. Сградата му не бе санирана, а покривът и хидроизолацията бяха мощно компрометирани, заради което имаше съществуване на течове в салона, затрудняващи провеждането на образователни занятия по физическо образование и спорт.

Освен на покрива и фасадата, повсеместен ремонт се прави и на физкултурния салон, съблекалните, санитарните възли и пространството към него. На покрива се поставя нова хидроизолация, водосточни тръби и топлоизолация. Подовата настилка в салона се сменя с нова спортна настилка с висок клас на износоустойчивост. Стените също ще бъдат боядисани, а осветителните тела – заменени с нови.

В съблекалните и санитарните пространства ще се подмени ВиК- инсталацията, ще се инсталират ново санитарно съоръжение и осветителни тела. На пода ще се направи настилка от гранитогрес, а стените ще бъдат шпакловани, боядисани и облицовани с фаянс. Пространството към постройката също ще бъде ремонтирано и благоустроено.

След завършването си обновеният салон ще се употребява от 914 възпитаници на Професионалната гимназия по туризъм " Проф. доктор Асен Златаров “. Подобряването на положението на спортната база на гимназията по туризъм ще сътвори условия за пълноценното й потребление за физическо образование и спорт от учениците.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР