УМБАЛ Бургас се включва в националната кампания за подкрепа на

...
</TD
>УМБАЛ Бургас се включва в националната кампания за подкрепа на
Коментари Харесай

УМБАЛ Бургас с призив към всички

УМБАЛ Бургас се включва в националната акция за поддръжка на пациентите с бета таласемия. Заболяването се назовава още " средиземноморска анемия “, а Бургас е ендемичен регион – тук то се среща по-често от нормалното. На 8 май се отбелязва Световният ден на пациентите с таласемия. Тя се лекува главно посредством кръвопреливане – пациентите се нуждаят от него на всеки 2 до 5 седмици, с цел да живеят. Мотото на акцията е " Най-рядката кръвна група е тази, която липсва “, а задачата е повече хора да станат съпричастни с тези заболели и да дарят кръв, с цел да спасят живота им. Таласемиците са най-вече младежи - до 40 години, измежду тях има и доста деца.  

Всеки месец единствено за тези пациенти са нужни към 320 кръводарители. А за бургаските таласемици са нужни най-малко 720 постоянни кръводарители на година, сочат изчисленията в Отделението по трансфузионна хематология.  

На 9 май в цялата страна ще се проведат акции по кръводаряване за пациентите с бета таласемия, като искащите да се включат могат да се запишат в особено основаната платформа на този линк: https://bit.ly/3N0ICKQ. Целта е да се сътвори организация, която да пести времето на кръводарителите. Тези, които не са съумели да се запишат авансово, също няма да бъдат върнати – те могат напряко да дойдат на място в посоченото време.  

В УМБАЛ Бургас акцията ще се организира на 9 май от 7.30 до 14 часа. Събраната кръв ще бъде употребена за пациентите с бета-таласемия, както и за всички нуждаещи се.  

Линк към събитието във фейсбук: https://fb.me/e/1aY0Xb78h

 Кампанията се провежда от " Нобел Фарма “, с поддръжката на Националния център по трансфузионна хематология, УМБАЛ " Царица Йоанна “ – ИСУЛ София, УМБАЛ Бургас, Българската организация за непринудено кръводаряване, Фондация " Калинки за живот “ на децата с таласемия, Организацията на таласемиците в България.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР