.td_uid_42_5cc95c36c97ab_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cc95c36c97ab_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Samsung от доста време е лидер

...
.td_uid_42_5cc95c36c97ab_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cc95c36c97ab_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Samsung от доста време е лидер
Коментари Харесай

От един смартфон може да зависи икономиката на цяла страна

.td_uid_42_5cc95c36c97ab_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cc95c36c97ab_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Samsung от много време е водач по продажбите на смарт телефони, само че последно време бизнесът на компанията не върви добре. Финансовите резултати от първото тримесечие демонстрираха 60% спад на облагата, макар доста положителните продажби на флагманските смарт телефони от серията Galaxy S10.

През месец април тази година трябваше да стартират продажбите на най-смелия смарт телефон на Samsung – сгъваемият Galaxy Fold с еластичен екран. Но компанията отсрочи неговото излизане за неустановен период заради зародилите проблеми с екрана и в този момент това събитие се обърна против нея. И освен против нея. Корейският икономист и професор в Националния университет в Сеул Парк Сангин (Park Sangin) смята, че под опасност е стопанската система на Южна Корея .

Проблемите с Galaxy Fold разсънват спомените от 2016 година, когато Samsung иззе от пазара всичките си смарт телефони Galaxy Note 7, заради риск от самозапалване и гърмеж на акумулаторните акумулатори. Този модел по този начин и не се завърна на пазара, а употребяваните в конфигурацията на този телефон съставни елементи бяха отчасти утилизирани, като някои от тях бяха употребявани в непринудено появилият се Galaxy Note Fan Edition.
.td_uid_41_5cc95c36c92dc_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cc95c36c92dc_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
В Южна Корея, фирмите които оказват въздействие на бюджета не са доста. Samsung е най-голямата от тях, а Samsung Electronics, която се занимава с производството на смарт телефони, е нейна дъщерна компания. Южна Корея мощно зависи от експорта и точно от облагите на Samsung и Samsung Electronics се добавя бюджета на страната.

Конгломератът Samsung има към 50 компании, в това число и такива, които се занимават с продажбата на електроника, реклами, телевизия, застраховки, корабостроене и даже с производството на военна техника. Теоретично, неуспехът на Samsung единствено в една област не би могъл да провокира рецесия, само че професор Парк смята, че в действителността рецесията е пред вратата. А това може да окаже прекомерно отрицателно въздействие на цялата стопанска система на Южна Корея.

Доходът на Samsung от продажбите на разнообразни електронни устройства за 2017 година е в размер на 239,6 трилиона корейски вони или към $206 милиарда. А това са към 13% от брутния вътрешен артикул на страната. Компанията Samsung е доста добре известна в целия свят като огромен производител на електронна продукция и вложителите разчитат на триумфите в това направление.

Една от основните особености на южнокорейската стопанска система е, че най-големите компании се ръководят от фамилни кланове. Има даже и специфичен термин – „ чебол „. Това е конгломерат от група официално независими компании, които са благосъстоятелност на избрани семейства и се намират под обединен финансов надзор.



Samsung също е чебол. Многобройните родственици на президента на Samsung Electronics Ли Джае-йон, синът на ръководителя на концерна Samsung Ли Кун-хи, имат дялове във всички дъщерни компании на Samsung. Напълно е допустимо да възникне „ефекта на доминото“, който да бъде стартиран от спада в продажбите на смарт телефони и отлагането на продажбите на Galaxy Fold. Тази наклонност ще продължи да оказва отрицателно въздействие на финансовите индикатори на Samsung Electronics, а това ще провокира спад в цената на акциите на целия конгломерат и даже началото на техните продажби. Възможно е да намалее търсенето на продукцията на Samsung, а това сигурно ще провокира финансова рецесия в Южна Корея.

Парк Сангин допуска, че Samsung е избързал с презентацията на сгъваемия смарт телефон, тъй като е желал да бъде първият производител заел тази пазарна ниша. А в този момент, след известията за проблемите със сгъваемия екран, Samsung се бои да предложи това мобилно устройство на пазара, тъй като има риск да се наложи то да бъде конфискувано от магазините, както стана с Galaxy Note 7 преди две и половина години. Корейските чеболи са голяма финансова и политическа мощ в Южна Корея. Те нямат интерес от смяната на това статукво, само че точно тази централизация на капитала в техни ръце може да сложи под опасност стопанската система на цялата страна.
.td_uid_43_5cc95c36c9b55_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cc95c36c9b55_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР