.td_uid_42_5cbc90e2775cb_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cbc90e2775cb_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Преди 30 години на този ден,

...
.td_uid_42_5cbc90e2775cb_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cbc90e2775cb_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Преди 30 години на този ден,
Коментари Харесай

Честит 30-ти рожден ден, Game Boy: Ето 6 причини защо си №1

.td_uid_42_5cbc90e2775cb_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cbc90e2775cb_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Преди 30 години на този ден, Нинтендо пускат на пазара Game Boy, първата им портативна игрова подпора. Развълнуваните японски консуматори изкупували хиляди и хиляди бройки, които се продавали за 12 500 йени (около $94 през 1989 година) при излизането ѝ – видимо дребна цена с цел да имаш NES в джоба си. В началото Нинтендо предложили 4 игри за новия Game Boy: Super Mario Land, Baseball, Alleyway, и Yakuman (маджонг игра), само че броят на игрите за него бързо повишен.

По-късно същата година, Game Boy удря пазара в Съединени американски щати на цена от $89,99 със прикрит коз в ръкава – вградено копие на Тетрис . С продаването на над милион бройки през първия коледен сезон, Game Boy се оказал също толкоз сполучлив в Съединени американски щати, колкото и в Япония, и този триумф сигурно не е бил временен: до днешна дата, Нинтендо са продали 118,69 милиона бройки от истинската Game Boy линия (като изключваме Game Boy Advance) в целия свят, правейки я най-дългогодишната династия в историята на видео игрите.

Затова, в чест на 30-тата ѝ годишнина, ще ви кажем 6 аргументи за какво Game Boy доминирал пазара през по-голямата част от живота си.
.td_uid_41_5cbc90e27716b_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cbc90e27716b_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}


1. Тетрис

Днес всяка софтуерна компания знае, че всяка нова хардуерна платформа се нуждае от „ приложение трепач “, с цел да успее. В случая на Game Boy, Тетрис се вписал съвършено в тази роля.

Класиката на Алексей Пажитнов била комфортна за играене на къси сесии, а простите ѝ графики и спокойния ѝ геймплей се оказали идеални за лимитираните благоприятни условия на екрана на Game Boy. (Ако си спомняте, първият Game Boy имаше муден LCD екран, което предизвикваше размазване на фрагментите при придвижване в екшън игрите.) Мениджмънта на Нинтендо в Съединени американски щати подхванали риск, като предложили Тетрис вместо потвърдено име като Super Mario Land и този ход се оказал основен за дълготрайния триумф на Game Boy.

Естествено, Тетрис не е почнала от Game Boy (Пажитнов в началото я пуска за компютри през 1985), само че Game Boy я направила известна. В последна сметка, Тетрис се оказала толкоз известна, че съумяла да помогне на Нинтендо да продаде милиони конзоли. А умереният и геймплей съумял да притегли и възрастните към новата платформа на Нинтендо, в допълнение увеличавайки потребителите ѝ.

2. Живот на батерията

Оригиналният Game Boy издържал от 10 до 30 часа на 4 АА акумулатори, съгласно разнообразни източници. (по-щедрите прогнози пристигнали от Нинтендо при самото пускане). Нинтендо постигнали тази устойчивост като употребявали едноцветен екран без подсветка и 8-битов процесор с ниска консумация на сила. В същото време, противниците на Нинтендо били захласнати от цветни LCD екрани с подсветка и по-мощни процесори, които предиздвикали техните конзоли да гълтат повече ток. NEC TurboExpress , Sega Game Gear и Atari Lynx успявали да изстискат единствено 2-5 часа работа от 6 АА акумулатори, което се оказвало много скъпичко за потребителите им с течение на времето.

От позиция на хардуерния дизайн, първата грижа на Нинтендо с Game Boy постоянно е била животът на батерията. Има логичност, тъй като преносимостта на едно устройство зависи най-много от това какъв брой дълго време може да се употребява без да се залепяш за контакта. За да прибавят цветове в Game Boy линията, на Нинтендо им лишава 9 години. Защо ли? Защото Нинтендо изчакали до момента в който можели да предложат на ниска цена и пъстър LCD екран с дребен разход на сила, който освен щял да резервира цената на конзолата ниска, само че и щял да предложи живот на батерията, който може да се съпоставя с монохроматичните си братовчеди.

В последна сметка, вманиачването на Нинтендо в ефикасността на батерията се оказало основно. Докато съперниците на Game Boy имали софтуерно по-добри екрани и повече изчислителна мощност, потребителите предпочели Game Boy поради по-ниската му цена на интервенция (по-малко нужни батерии) и по-добрата му преносимост. Не след дълго, цветните токогълтачи се удавили в триумфа на Нинтендо.

3. Брандът Нинтендо

В допълнение към живота на батерията, Game Boy имал друго огромно преимущество – чудовищно брандово име – Нинтендо, което доминирало 80% от пазара на видео игри. Atari била жалка сянка на предходното си аз, а SEGA към момента набирали скорост.

В контрастност на това, 8-битовата настолна подпора на Нинтендо, Nintendo Entertainment System ( NES ) и Famicom (японската ѝ версия) били на върха на известността си сред 1989 и 1991 – основни години във войните на конзолите. Потребителите от двете страни на океана се доверявали на името Нинтендо да им достави качествено преживяване. Те знаели, че Нинтендо можели да им обезпечат лични игри на международно равнище година след година, допринесено от забележително известните франчайзи като Super Mario Bros., Zelda, Metroid и Kid Icarus.

Може би по-важно от това е, че Нинтендо съумели да привлекат непознати разработчици на игри като им предложили постоянна платформа за софтуера им. Това означавало голям брой заглавия, което постоянно е положително за живота на която и да е игрова система.

4. Цената

Game Boy се продавал за $89,95 при стартирането си. Сравнете го с най-близките му съперници по това време: TurboExpress се продавал за $249,99, Game Gear – за $149,99, а Lynx – за $189,95. Нинтендо можели да си разрешат да го продават на по-ниска цена поради по-малко скъпия им едноцветен LCD екран без подсветка. Game Boy също претендирал по-малко консуматив – както казахме по-рано, конзолата на Нинтендо работела за по-дълго с по-малко акумулатори.

Цената при стартирането не била единствения фактор в триумфа на Game Boy. С течение на времето, Нинтендо продължавали да намаляват цената на конзолата си, поддържайки Game Boy конкурентен макар забележителния прогрес в технологиите.



5. Pokémon

Тетрис може и да е задоволила ранния вкус за Game Boy, Покемон ѝ оказал помощ да стане именита. RPG-то за събиране на чудовища за истинския Game Boy продало над 20 милиона бройки в Съединени американски щати и Япония и потвърдило, че платформата Game Boy към момента е настояща даже и в края на 90-те. А съществуването на известно заглавие за конзолата по това време се оказало изключително значимо в битката против новите съперници като Neo Geo Pocket, Bandai Wonderswan и Tiger Game . Факта, че нямали игра като Покемон, спомогнал за бързото им проваляне на пазара.

Трябва да се означи, че триумфът на Покемон не поддържал единствено Game Boy жив. Годините от 1996 до 2006 били тежки за Нинтендо от страна на настолните конзоли. Докато Nintendo 64 и GameCube не се продавали изключително добре, продажбите на Game Boy и Game Boy Advance останали мощни, най-много поради Покемон манията. Всъщност, след разочароващите продажби на Nintendo 64 ги предизвикали да доведат сполучливия франчайз до замиращата им подпора. В резултат на това, продажбите на N64 се утроили след излизането на Pokémon Stadium през 1999. Въпреки това, тя не съумяла да се задържи в надпреварата на настолните конзоли. Ако продажбите на Game Boy не бяха толкоз положителни, Нинтендо можеше да са банкрутирали до момента. Така че, ненапълно, Покемон и Game Boy помогнали на Нинтендо да оцелее в тежките времена.



6. Гъвкавост

През първите две десетилетия от историята си Game Boy явно е бил хардуерен франчайз, който няма да остане неподвижен. С подобряването на технологиите, Нинтендо ги последвали като постоянно обновявали портативната си подпора, с цел да предложат по-добър живот на батериите, по-добри екрани и по-компактни дизайни. От днешна позиция, Нинтендо са пуснали 7 разнообразни модела от Game Boy серията (като всички с изключение на един са съвместими с предходните модели: Game Boy, Game Boy Pocket, Game Boy Light (само в Япония), Game Boy Color, Game Boy Advance, Game Boy Advance SP и Game Boy Micro. С тези 7 модела, Нинтендо предложили доста цветови вариации и даже няколко хардуерни обновления. Нинтендо също пуснали и 3 адаптера, които разрешавали да играеш игри за Game Boy на настолни конзоли – Super Game Boy и Super Game Boy 2 (Япония) за Super NES, и Game Boy Player за GameCube.

Децата през днешния ден няма да схванат нищо за Kirby’s Dreamland . Допреди няколко години, превъзходството на Нинтендо в бизнеса за портативни конзоли продължаваше със серията Nintendo DS , а през днешния ден – с Nintendo Switch . Nintendo DS излезе през 2004 с противоположна съгласуемост с Game Boy Advance, правейки DS правоприемник на линията Game Boy. Въпреки триумфа на DS серията, Нинтендо също предлагаха и Game Boy Micro, компактна версия на Game Boy Advance, допреди десетина години.



А през днешния ден, техен правоприемник е Nintendo Switch , който няма каквато и да е противоположна съгласуемост с предците си Nintendo DS, Wii и Game Boy . За разлика от предшествениците си, той съумява да откри златната среда сред портативна и настолна подпора, а библиотеката му се състои от заглавия, които са ни добре познати от компютъра, Playstation-a и Xbox-a като Skyrim, Minecraft, Fortnite, Diablo III, Civilization VI, DOOM, Mortal Kombat XI , само че и такива, които са тясно свързани с дългогодишната история на Нинтендо като: Mario Kart 8, Breath of the Wild, Super Smash Bros., Tetris 99 и New Super Mario Bros.
.td_uid_43_5cbc90e277975_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cbc90e277975_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР