.td_uid_42_5cb885c97f8d0_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb885c97f8d0_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Американските физици направиха огромна стъпка напред

...
.td_uid_42_5cb885c97f8d0_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb885c97f8d0_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Американските физици направиха огромна стъпка напред
Коментари Харесай

Изкуствен интелект ускорява получаването на термоядрена енергия

.td_uid_42_5cb885c97f8d0_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5cb885c97f8d0_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Американските физици направиха голяма стъпка напред в проучването на термоядрените процеси, като за първи път използваха методите на дълбокото машинно образование за прогнозиране на неочакваните сривове, които стопират реакцията на синтеза и могат да повредят термоядрения реактор.

Реакцията на термоядрен синтез, имитираща процесите в центъра на звездите можа да стане източник на безкрайна и евтина сила за човечеството . Изследването, извършено от експертите на Принстънския университет и Министерството на енергетиката на Съединени американски щати отваря нова глава в търсенето на решения за тази задача, оповестява Phys.org.

Важно изискване за реализирането на надълбоко машинно образование, което може да предвижда сривовете при удържането на плазмата, е даденият достъп до голяма научна база данни. Тя е предоставена от две научни институции: центърът за нуклеарен синтез DIII-D National Fusion Facility в Съединени американски щати и Обединеният европейски токамак JET във Англия.
.td_uid_41_5cb885c97f47c_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5cb885c97f47c_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Тези данни дават опция на изкуствения разсъдък напълно тъкмо да предскаже сривовете в термоядрените ректори Токамак с най-различни размери, както и в в този момент строящият се мощен термоядрен реактор ITER. Най-големи очаквания се разпореждат точно на ITER, който се чака напълно компактно да приближи човечеството до приемането на сила от управляем термоядрен синтез.

За разлика от обичайния програмен продукт, изкуствените невронни мрежи с логаритми за надълбоко машинно образование извличат опит от позволените неточности. Те могат да обработват данни от разнообразни равнища, като да вземем за пример измененията в температурата на плазмата във времето и пространството и да откриват скритите връзки сред другите скрити и очевидни събития.

Учените са упражнявали невронната мрежа FRNN благодарение на над два TB данни, получени от DIII-D и JET. Използван е суперкомпютъра Titan, благосъстоятелност на Министерството на енергетиката на Съединени американски щати. В процеса вземат участие и още няколко профилирани и високопроизводителни компютърни системи.

Алгоритъмът сподели дарба да предсказва тези сривове в рамките на 30 секунди, което е задоволително за условията на ITER, Точността на прогнозирането доближи 95%, като изрично погрешните прогнози са от порядъка на 3%.

Целта на плана ITER е приемането на водороден синтез, ръководен благодарение на огромни свръхпроводящи магнити. Генерираната топлота ще върти общоприети турбини. Получената сила ще бъде чиста и евтина.

Следващата стъпка от образованието на новия изкуствен интелект ще бъде преходът от прогнозирането към контрола на тези сривове. В последна сметка невронната мрежа би трябвало да се научи деликатно да изолира плазмата от районите, в които е допустимо да възникне неустойчивост.

Преди време учените от Принстън създадоха нов развой за стабилизация на термоядрената плазма. Те съумяха да открият „модове на разкъсването“ – дребни сектори от неустойчивост в плазмата, които основават магнитни острови и водят до повреди в токамака. Новият ИИ би трябвало да се оправи с този проблем.
.td_uid_43_5cb885c97fbfa_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5cb885c97fbfa_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР