.td_uid_42_5c8e4438e23a2_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8e4438e23a2_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Тек Експъртс бе домакин на кръгла

...
.td_uid_42_5c8e4438e23a2_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8e4438e23a2_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Тек Експъртс бе домакин на кръгла
Коментари Харесай

България е първенец по дами в технологичния за целия ЕС

.td_uid_42_5c8e4438e23a2_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8e4438e23a2_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0} Тек Експъртс бе хазаин на кръгла маса за опциите и провокациите пред дамите в софтуерния бранш. Дискусията събра представители на държавното управление, академичната общественост, неправителствени организации на дами в ИТ сферата, както и други професионални асоциации
В по-малка или по-голяма степен на всички места по света, дамите не са задоволително показани в тази промишленост и без значение от това, че България се оправя най-добре от страните в Европейски Съюз по този индикатор, има още дълъг път до постигането на баланс по този индикатор.
Компанията хазаин на кръглата маса разгласи, че цели да насочи вниманието и да разпознава съответните фактори, които водят до неравноправие на половете, както и да дискутира провокациите, които дамите в софтуерната промишленост би трябвало да преодоляват и да се допита до гледната точка на специалисти по отношение на рекомендации за стратегически ограничения за възстановяване на обстановката.
 През февруари 2019 година, Тек Експъртс организира интернационално изследване с желанието да даде публичност на позицията на дамите в ИТ бранша в пет страни, където компанията оперира – България, Нигерия, Коста Рика, Съединени американски щати и Виетнам.

У нас, над 590 дами са се присъединили в допитването, което покрива няколко области – обучение и избор на кариерен път, достъп до свободни позиции в софтуерната сфера, процеса на асортимент, вътрешнофирмените образования и менторството, както и водачеството и опцията за заемане на управителни функции. Компанията за изнесена софтуерна и техническа поддръжка има в екипа си към 30% дами, а дамите на мениджърски позиции са цели 40%. Това е резултат от устойчивите политики за включване и баланс на половете в екипа.
.td_uid_41_5c8e4438de95b_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8e4438de95b_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Според показаните данни по отношение на образованието и избора на кариерен път, 81% от участвалите в анкетата считат, че учебните заведения би трябвало да поставят повече старания за привличането на дами в дисциплини, свързани с технологиите. По отношение на достъпа до позиции в ИТ бранша, над половината от респондентите (54%) са съгласни, че е значимо дамите да бъдат равна част от промишлеността, защото те дават друг метод към решаването на проблемите.
По тематиката за процеса на асортимент, 47% са на мнение, че наличието на повече дами на интервютата би имало положителен резултат върху цялостния баланс на половете в тази промишленост.
Също по този начин, 32% от участвалите в анкетата считат, че не получават равни благоприятни условия за кариерно развиване по отношение на мъжете. Що се касае до водачеството, 83% от дамите, взели присъединяване в допитването, са съгласни, че е изключително значимо да има изявени дами водачи във всяка софтуерна организация.


Специален посетител на събитието бе Огнян Златев, началник на Представителството на Европейската комисия в България, който произнесе одобрение от името на Мария Габриел, Европейски комисар Цифрова стопанска система и цифрово общество.
Сред останалите участници днешната кръгла маса бяха Ирина Иванова, шеф на отдел „ Равни благоприятни условия, антидискриминация и обществени помощи“ към Министерство на труда и обществената политика, проф. д.т.н. инж. Илиана Маринова, началник катедра „ Електрически апарати “ в Технически университет София, проф. Румяна Стоилова, съосновател и член на борда на Български център за дамите в технологиите (БЦЖТ), Габриела Николова, координатор на БЦЖТ, София Лятева, съорганизатор на Google Developers Group Sofia и общността Women Techmakers Sofia, Детелина Смилкова, ръководител на УС на Българска асоциация за ръководство на хора (БАУХ) и Надежда Томова, ръководител на сертификационния съвет към БАУХ, Цецка Караджова, президент и ръководител на УС на Мрежата на дамите експерти – София (PWN Sofia) и Светла Манолова, съпрезидент на PWN Sofia. Модератор на полемиката беше доктор Анна-Мари Виламовска, изпълнителен шеф на Българската аутсорсинг асоциация.
От страна на Тек Експъртс, в кръглата маса се включиха Даниела Ганчева, изпълнителен началник интервенции, Лиляна Китипова-Димова, началник механически отдел, Яна Бачовска, началник екип и Мишел Георгиева, старши софтуерен инженер.


„ Насърчаването на салдото сред работа и персонален живот оказва помощ на компанията ни да притегли и задържи гении и това е изключително значимо за дамите. Наличието на полово уравновесена работна среда и екип има голям брой преимущества – по-добри финансови резултати, повече продажби, по-добро обслужване и по-добро прекарване за клиентите “, сподели Даниела Ганчева по време на полемиката.

Въз основа на цялостните данни от извършеното изследване, Тек Експъртс приготвя отчет за дамите в софтуерния бранш, който ще бъде оповестен през април тази година.
.td_uid_43_5c8e4438e5e3f_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c8e4438e5e3f_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР