.td_uid_42_5c8bb64f70220_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8bb64f70220_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Статията е на Джери Дейвис, софтуерен

...
.td_uid_42_5c8bb64f70220_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8bb64f70220_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}Статията е на Джери Дейвис, софтуерен
Коментари Харесай

Ctrl-Alt-Del: планираното остаряване на програмистите

.td_uid_42_5c8bb64f70220_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_42_5c8bb64f70220_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Статията е на Джери Дейвис, софтуерен инженер в компанията MongoDB, експерт по C, Python, Tornado и async.

Всяка година по време на конференцията PyGotham в Ню Йорк се събират към 600 програмисти. Организаторите доста добре знаят, че IT промишлеността е показана най-вече от бели и от мъже, и поставя огромни старания, с цел да показа разнообразна гама от лектори. Те разпространяват това мероприятие, като изпращат доста предложения на дами и цветнокожи, и се пробват по всевъзможен метод да ги привлекат към събитието. Всички лектори наложително попълнят анкета, а уредниците всекидневно следят статистиката за демографското многообразие на конференцията.

Аз вземам участие в комисията на конференцията и след приключването на настоящия PyGotham разбрах, че не поставих никакви старания за една съответна демографска група: възрастните кодери. Когато приказва, че в областта на IT технологиите има прекомерно малко дами, някак изпускаме обстоятелството за страхотния недостиг на програмисти на възраст над 40 години. В Ню Йорк за тях няма нито срещи, нито предложения за сходни събития, няма организации, които да показват техните ползи. Следващата година наложително ще потърся по-възрастни разработчици и програмисти, които да прочетат по една или няколко лекции на PyGotham. Само че не зная къде да ги диря.
.td_uid_41_5c8bb64f6fe91_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_41_5c8bb64f6fe91_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Софтуерната промишленост е прекомерно млада. Средната възраст на програмистите в фирмите от ранга на Гугъл и Amazon е 30 години, до момента в който междинната възраст на елементарните американски служащи и чиновници е 42 години. Анкетираните от Stack Overflow 100 000 програмисти през 2018 година сподели, че три четвърти от тях са под 35 години. В Hacker News постоянно се повдига и разисква тематиката „Какво се случва със зрелите разработчици?„. Разтревожените програмисти и разработчици на възраст 35-40 години се включват в разискването и настояват, че са едни от най-старите и „старшите“.

През месец октомври навърших 40. Аз работих 7 години съвсем една и съща работа в MongoDB. Много програмисти на моята възраст още веднъж се завърнаха към студентската пейка, с цел да сменят специалността или да станат мениджъри. Аз посветих живота си на програмирането, само че кариерната стълба за идващите 10 години ми е напълно неразбираема и не знам какво ще стане. Тревожа се от прекомерно дребния брой експерти, които са по-възрастни от мен и чиито образци мога да последвам. Къде отидоха, къде се изгубиха по-възрастните от мен програмисти и какви са кариерните вероятност за тези от нас, които останаха?

През 2007 година 22-годишният Марк Зукърбърг показа това, което мнозина в софтуерната промишленост скрито си мислят

„Младите хора просто са по-умни“ – сподели Зукърбърг

Дванадесет години по-късно дефицитът на по-възрастни програмисти съвсем не е изучен за разлика от останалото демографско многообразие. Така да вземем за пример, годишният доклад за разнообразието на Гугъл доста добре демонстрира, какъв брой дами и какъв брой цветнокожи работят в корпорацията. Microsoft брои своите американски индианци и хората от Аляска, а Apple с горделивост наема някогашни военни. Похвално е, че огромните компании разкриха някои индикатори от това многообразие, единствено че никой не оповестява какъв е делът на по-възрастните.

47-годишната Ари Рапкин Бленхърн напусна работата си, тъй като компанията, съгласно нейните думи, желае „тълпа от евтини младежи“. А те не желаят да поддържат връзки с по-възрастните от тях хора с приета кариера. Нейният шеф, който тя помоли да не загатвам, е ценял нейните умения и професионални връзки, само че спрял да я изпраща на конференции и събирания.

„Считам, че те в действителност не разбираха, за какво е значимо моето присъединяване в научната конференция, по какъв начин бих могла да споделя опита си и по какъв метод моето присъединяване се разграничава от това на доста младите хора“.

Бленхърн споделя, че когато се върнала на пазара на труда, казусът с възрастта се задълбочил от сексизма. Въпреки огромните механически достижения, HR експертите и работодателите я смятали за скучна „лелка“. Тя в действителност неотдавна е защитила докторска степен в региона на компютърните науки и се надява докторатът да увеличи нейните шансове на пазара на труда.

Кен Стивънс, 55 годиншен програмист, се сблъскал с сходно отношение, когато преди две години кандидатствал за работа в Stack Exchange. Интервюирал го напълно млад експерт, който споделил:

„Винаги се удивлявам, когато видя, че програмистите на възраст схващат от модерни технологии“.

Стивънс не е признат да работи в Stack Exchange. Сега работи като програмист в хотелска компания, в която тази възраст не е проблем.

Но за другите програмисти всичко това може да бъде доста по-зле. Изследване от 2018 година сподели, направено от Питър Хоселин и Ариана Тобин от ProPublica, анализирали възрастовата дискриминация в IBM, сподели че от началото на 2014 година компанията вдъхва нов живот, като заменя по-възрастните чиновници с по-млади. Уволнени са хиляди ветерани, а другите, със обилни професионални умения и опит, са пенсионирани. 60-годишният систематичен инженер Ед Кишкъл получил предупреждение с изискване, че в границите на 90 дни може да си потърси друга служба в IBM. Въпреки своя дълголетен опит, той е отритнат от всички длъжности. Към дата на издание на тази публикация, той работи като продавач в един от магазините на Staples.

Професионалните програмисти би трябвало постоянно поддържат актуалността на своите привички и умения в този динамичен и непрестанно изменящ се бранш. Според научно проучване от 2018 година, в STEM региона (наука, технологии, инженерство, математика), навиците се трансформират доста по-бързо, в сравнение с в която и да било друга област, а за програмистите този ритъм е изключително стремглав. На всеки добит табиет, някой различен остарява, като по този метод остават прекомерно малко шансове за струпване на привички и умения и надлежно, за повишение на заплатата.

Въпреки че началните заплати в IT технологиите са високи, през първото десетилетие на заетостта, тяхното предимство спрямо другите е намаляло двойно. „А това е нещо, което множеството икономисти елементарни не знаят“ – сподели Кадим Норай, началник на проучването. Отчетът на Hired.com от 2017 година демонстрира, че предложенията за заплата на хората на възраст над 50 години, в действителност са по-малки от тези на младите. Ето за какво, доста експерти от STEM бранша търсят и минават към по-стабилни специалности. На 24 годишна възраст 89% от приключилите в STEM региона работят по специалността си, само че на 35 годишна възраст това число понижава до 71% и продължава да понижава.

Един от разновидностите за програмистите да избегнат тази конкуренция и да останат в същата област е да станат мениджъри.

Но ръководството не е за всички. Сю Лаверсо, 54-годишният старши експерт в MongoDB споделя:

„Мениджърите би трябвало да имат избрани личностни характерности, само че аз съм интроверт и се интересува от решаването на механически проблеми“.

63-годишен софтуерен инженер на Гугъл споделя, че през късото време, до момента в който е работил като управител се е чувствал некомфортно:

„Знаех, че в работата мога да разгадавам на себе си, само че не можех да схвана, по какъв начин да направя по този начин, че да стартира да разгадавам на другите“.

Като опция на издигането в мениджмънта, Гугъл, Microsoft и някои други компании употребяват фактора на самостоятелния принос (IC). Това е стълба от длъжности за старшите експерти, която се издига редом с управническата стълба и дава опция за издигане в йерархията и приемане на по-висока заплата, без експертите да се откъсват от обичаната работа, в която са се усъвършенствали в продължение на доста години.

Но IC стълбата не е идеална. Мои другари програмисти споделят, че издигането при нея става по-бавно и разликите сред длъжностите са по-размити.

След като интервюирах една дузина програмисти разбрах, че фирмите би трябвало да основат напълно различен метод за най-старшите програмисти. Кандидатите на високи длъжности в тази област би трябвало да се правят оценка сходно на мениджърите по тяхната успеваемост, а не по някакъв лист от привички. Именно сходна изясненост би означавала, че и експертите, сходно на управителните фрагменти, биха могли по-бързо да се издигат по кариерната стълба, а престижът и новите интелектуални задания биха поддържали мотивацията на програмистите до 50 или 60 години.

Проверените с времето експерти, заемащи високи длъжности, могат да вземат решение и най-сложните проблеми в най-важните и виновни планове. Благодарение на своите задълбочени знания и просторен опит, по-възрастните програмисти умеят да показват своите познания с елементарни термини, което им дава опция да играят ролата на посланици в света, в който няма програмиране. Ари Бленхърн извърши съвършено една сходна роля, когато оглави плана за моделиране на тъкани в студиото за специфични резултати Industrial Light and Magic. Робата на Йода, плащът на Хари Потър, качулките на дименторите – всичко това е програмен продукт, който е основан с нейна помощ.

„Трябваше да приказвам на характерния език на групата по физическо моделиране и на екипа по анимация. Те не мислят за диференциални уравнения с частни производни. Те мислят за тъкан, която наподобява на коприна, която е е еластична и се развява на вятъра“.

Лично на мен ми провървя: моята компания обърна внимание на моето душевно положение и ни даде опция да направя проучване на специалността. Тази година снова сред три екипа и оставам по няколко месеца във всеки от тях, с цел да реша, какъв желая да стана в бъдеще.

Другите компании не са толкоз великодушни. Особено доста се трежова за по-възрастните дами и цветнокожите, които са подложени на комбинирани предубеждения. Компаниите би трябвало да вкарат тъкмо избрани равнища за програмистите, издигащи се по пътя на IC. В същото време програмистите би трябвало да бъдат по-активни и проведени, с цел да могат да се опълчат и да оказват въздействие върху възрастовите предубеждения. Синдикатите могат да стандартизират заплатите и да защитят старшите чиновници от уволняване, а това ще понижи расовите и половите разлики в заплащането.

Компаниите ще станат по-ефективни и обективни, в случай че софтуерната промишленост стане по-комфортна за разработчиците, програмистите и кодерите над 30 години и когато сътвори подобаващите длъжности за извънредно опитните програмисти. Тези промени ще са от изгода на всички останали – в обществото, което от ден на ден се ръководи от програмен продукт и логаритми, програмистите би трябвало да имат мъдрост и житейски опит, съответстващи на техните умения и сили. Добре е да си вземем урок от неотдавнашните случаи за навлизане, пристрастни логаритми и онлайн подстрекателствата към геноцид. Единственият метод да си извлечем нужните уроци от всичко това е да оставим най-опитните програмисти в софтуерната промишленост задоволително дълго, с цел да могат да предадат опита и знанията си на по-младите. Оставянето на зрелите и опитни разработчици и програмисти ще ни подсигурява, че днешните уроци ще се помнят най-малко още 50 години.
.td_uid_43_5c8bb64f7047b_rand.td-a-rec-img{text-align:left}.td_uid_43_5c8bb64f7047b_rand.td-a-rec-img img{margin:0 auto 0 0}
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР