Строителството достигна през 2022 г. рекордни нива спрямо последните 13

...
</TD
>Строителството достигна през 2022 г. рекордни нива спрямо последните 13
Коментари Харесай

Експерт: В Пловдив не са останали много качествени терени за строеж. Цените на хубавите имоти ще продължат да растат

Строителството доближи през 2022 година рекордни равнища по отношение на последните 13 години. Общата повърхност на започнатото ново строителство предходната година бележи растеж с 14 на 100 по отношение на миналата, заяви в изявление за Българска телеграфна агенция Петър Мастиков, основен анализатор на Националния указател за ново строителство.

През последните години жилищното строителство е главен мотор на тези растежи, като на сегмента се падат над 75 на 100 от стартираните площи и през актуалната година. Жилищната промишленост е с капацитет за напредък, добави специалистът.

София-град продължава да е водач в този тип строителство и за предходната година в столицата се регистрира 28 % растеж с над 3,140 млн. квадратни метра стартирана разгъната застроена повърхност, което е със 700 000 квадратни метра повече.

Област Пловдив също се развива с бурни темпове през последните години, а за предходната е регистриран рекорден размер за района площи - над 1,4 млн. квадратни метра РЗП, минали в стадий за градеж, което е растеж от 5 на 100 по отношение на 2021 година, разяснява специалистът и добави, че в района се следи интензивно търсене на жилища.

Варна и Бургас заемат трето и четвърто място в строителния сегмент с наклонност на растежи - надлежно над 22 на 100 и 14 на 100. В Стара Загора и София област са регистрирани над 260 000 квадратни метра нови площи стартирано строителство.

От лятото на 2022 година има известно балансиране на ценовите равнища на жилищата и анализаторите регистрират " изстудяване " при продажбите, тъй като купувачите стават по-предпазливи и поради упованията за прочут стопански спад в световен мащаб и заради наши неточни пазарни практики при продажба на зелено, разяснява специалистът.

Според Петър Мастиков цените на жилищата ще се запазят на сходни на предходната година нива, като за някои видове здания - при остарялото строителство - панелни жилища, те ще се редуцират сред 5 и 15 %, само че при качествените парцели, които са на топ местоположения, цените ще продължат да порастват.

Интересът на купувачите към по-ново строителство, към покупка на къщи и придобиване на жилище в нови затворени комплекси са чака да се резервира и тази година.

Същевременно инфлацията " бута " цените на строителните материали нагоре, както и на труда, в композиция с дефицита на работна ръка, няма по какъв начин да чакаме срив на цените на новото строителство, счита специалистът.

Освен това не са останали и доста качествени терени в София, Пловдив, Варна и Бургас , където се построяват комплекси, което също ще повлияе върху наклонността за растеж на цените в този жилищен сегмент.

Според Мастиков по-сериозните ценови растежи ще задълбочат спада при продажбите и това няма по какъв начин да не рефлектира върху започването на нови градежи.

За тази година се чака да бъде реализиран баланс сред търсенето и предлагането и ще стартира лека редукция на размерите на строителство, предвижда Мастиков и подсети, че за подготвяните вложения в строителството са нужни най-малко две-три години до реализация.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР