Регионалният природонаучен музей в Пловдив открива на 11 март 2024г.,

...
</TD
>Регионалният природонаучен музей в Пловдив открива на 11 март 2024г.,
Коментари Харесай

Природонаучният музей в Пловдив кани на вълнуващо пътешествие до Антарктида

Регионалният природонаучен музей в Пловдив открива на 11 март 2024г., понеделник, от 18:00 ч. фотоизложба със заглавие " От Антарктика до лабораторията в Пловдив ". Тя ще бъде показана от гл. ас. доктор Снежана Русинова-Видева от Института по микробиология при Българска академия на науките.

Вълнуващото странствуване посредством фотографии до Антарктида - континента, обграждащ Южния полюс на Земята, включва моменти от 31-вата Национална антарктическа експедиция и провокациите на една от българските полярни задачи на о. Ливингстън.

Първата група на 31-вата национална антарктическа експедиция отпътува на 23 ноември и се завърна на 5 март, като полярниците бяха превозени с кораба " Св. Кирил и Методий " до пристанище Пунта Аренас, на брега на Магелановия пролив в Чили, откъдето продължиха с постоянни полети на гражданската авиация. Тя е историческа, тъй като за първи път България изпраща научно-изследователски транспортен съд.

Чрез снимков материал, посетителите ще имат опцията да проследят активността на лаборатория " Клетъчни биосистеми " на Института по микробиология при Българска академия на науките и изследователската работа върху антарктическите проби.

Освен разнообразието при антарктически дрожди, може да се следят и фрагменти от опциите на лабораторията за биотехнологични изследвания на тези неповторими микроорганизми, синтезиращи биологично-активни молекули с козметично, екологично и биомедицинско значение.

България е една от 29-те пълноправни страни-членки на Антарктическия договор. По силата на това интернационално споразумение всяка от 29-те страни-членки има 1/29 част от континента. Договорът преглежда Антарктика като теоретичен резерват и разрешава самостоятелност на научните проучвания, като не позволява военна интензивност на континента.

Антарктида е континент, обграждащ Южния полюс на Земята. Заема централната част на географския район Антарктика в Южното полукълбо, съвсем напълно на юг от Южния полярен кръг, и е ограден във всички направления от Южния океан. С повърхност 14 200 000 km² континентът е пети по величина в света след Азия, Африка, Северна и Южна Америка, и пред Европа и Австралия. Около 98% от територията на Антарктида е покрита с лед със междинна дебелина 1,6 km. Това е континентът с най-ниски междинни температури, най-ниски превалявания, най-силни ветрове и с най-голяма междинна надморска височина. Цялата територия на Антарктида съставлява ледена пустиня. 

Изложбата е с вход свободен и може да бъде посетена до 5 април.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР