Равнец има два пътя на развитие. Единия лесен начин е

...
</TD
>Равнец има два пътя на развитие. Единия лесен начин е
Коментари Харесай

Бачийски бие аларма за Равнец

" Равнец има два пътя на развиване. Единия елементарен метод е свободните площи отвън пистите да се даде на един вложител, които да разположи фотоволтаици на терена вместо заводи и логистични бази, от което Бургас ще загуби няколко хиляди работни места и приходите ще отиват в джоба на един вложител вместо на хиляди фамилии.

Или другия вид е всички да запретнем ръкави и да изберем сложния, само че и световен за стопанската система на района вид: Равнец да се развие като огромен промишлен парк със свободна икономическа зона, където на свободните терени към летището да бъдат построени доста логистични и индустриални бази с капацитет за 8000 работни места, вместо на тяхно място да се разполагат фотоволтаици. “, сподели Константин. Повод за коментара беше третият следващ опит Община Бургас и общинските съветници от болшинството да унищожат плана в Равнец и големите благоприятни условия, които може да обезпечи за хората района.

" Сега желаете да разположите на терен от 831 дка отново слънчеви панели и нови съоръжения за зелен водород и размахвате прогноза, че това ще докара до разкриването на 200 работни места. “ – попита той, припомняйки, че за последните пет години, откогато Общината стопанисва някогашната военна авиобаза, е направила три опита да го унищожи окончателно плана без да регистрира хилядите изгоди от него за жителите като огромни вложения и работни места.

" През 2019 година желаеха да отредят пистите за озеленяване и спорт. Твърдяха, че това е най-хубавото. За два дни с над 3000 бургазлии, посредством подписка успяхме да спрем това неуместно решение. През 2022 година щяха да го дадат на датска компания, да разположи към самите писти слънчеви панели и съоръжения за зелен водород и всичко това " опаковано “ в разкриването на 40 работни места... Тогава имаше хора в тази зала, които споделяха, че тази договорка е най-хубавата за Бургас. Твърдяха, че е договорката на века. Нищо че летището и зоната за произвеждане към него щеше да бъде унищожено от слънчеви панели и съоръжения към пистите.

Сега желаят да разположат на терен от 831 дка отново слънчеви панели и нови съоръжения за зелен водород. Обещават най-малко 200 нови работни места, унищожавайки план за 8 000 работни места и хиляди евентуални благоприятни условия “, сподели още Бачийски. Той е създател на плана за развиване на цялостния капацитет на някогашната авиобаза като огромен промишлен парк със свободна икономическа зона със лично летище и терминали за обслужване на карго товари. А през годините е представял тази опция на най-големите стопански конгреси в света.

" А питате ли се, какъв брой работни места ще унищожат?  Твърдите, че е добре за жителите на Бургас добавената стойност да отива в един вложител, а да не носи изгоди за хиляди семейства? Само и единствено с цел да покриете терените със слънчеви панели? “, попита Бачийски.

Той насочи към някогашните си сътрудници от локалния парламент и различен въпрос: Какви спомагателни работни места и съпътстващи действия ще генерират слънчевите панели? " Миячи на стъкла?! Какви процеси ще провокира тази договорка за локалния бизнес с изключение на, че някой магазин ще продаде еднократно ножица и лента за формалното разкриване на слънчевия парк. Не е нужно да си визионер, с цел да прозреш, че самолетните писти и индустриалните терените към тях съставляват скъп актив единствено тогава, когато са едно цяло. Допускането на фотоволтаици пречи на вложенията в производства и на стопанската система на града “, сподели още той.

Ако унищожите едната част, другата губи своето значение и най-много губи своята стойност. Според него, огромен вложител не би избрал летище без писти или индустриална зона с летище без прилежащи терени за индустриални производства. И още един път напомни, че мястото на индустриалните и логистични халета е наоколо до пистите.

" Учудвам се на неналичието на предвидливост на някой от хора, които са определени да пазят ползите и развиването на Бургас. Соларни панели и съоръжения за произвеждане на зелен водород могат да се разположат на всички места, летище с две писти има единствено в Равнец. През последната година и половина персонално аз се пробвам да направя по този начин, че да се обезпечат нужните транспортни връзки до него, тъй че да бъде привлекателно за огромни вложения, които ще прибавят стойност за бургаската стопанска система. Подготвих документите за лицензирането му като интернационално летище с персонални средства. А Общината даже 160 000 лева за една ограда не пожелахте да отдели. Ако го бяха създали, евентуално през днешния ден щяхме да приказваме за интернационалното летище Равнец “, сподели още Бачийски.

Той предложи на общинска администрация да даде опция на новия вложител да разположи своите съоръжения слънчевите панели върху общинските терени от 2000 дка край складовата база " Деспред “ или на остарелия боен полигон до Банево. Там има и слънце и вода, а по този начин или другояче тези терени пустеят.

" Този план за индустриална зона със лично летище има голям капацитет за стопанската система на цяла Югоизточна България, за огромни вложения и хиляди нови работни места. Това е отговорност към жителите на Бургас и района. Равнец може да е генератор на доходи за локалната стопанска система, а не приходоизточник за една или две компании. Затова ще продължа да се боря за неговото запазване и осъществяване.                    Аз не се отхвърлям, не се предавам и за разлика от други хора не се продавам. “, разяснява Константин Бачийски.
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР