Работата по Брезовско шосе може да се поднови през месец

...
</TD
>Работата по Брезовско шосе може да се поднови през месец
Коментари Харесай

Подновяват работата по Брезовско шосе през март?

Работата по " Брезовско шосе " може да се възобнови през месец март. След стопляне на времето археолозите ще се върнат на обекта, в чието трасе попада праисторическата плоска селищна могила " Яса тепе ". За да се случи това обаче общината би трябвало да обезпечи финансиране на изследванията, съобщи кореспондент на  Plovdiv24.bg

Реконструкцията на " Брезовско шосе " включва замяна на водопровода и обходния колектор и се прави по третия ЛОТ на Водния цикъл в Пловдив., когато завърши миналогодишния археологически сезон. За да не се губи скъпо време строителните действия бяха пренасочени към бул. " Дунав ", където се работи по едно и също време на два сектора и по едно и също време с това се прави замяна и на водопровода.  

Очаква се през март археолозите да получат позволение да се върнат на обекта и тогава ще се продължи с подмяната на колектора по самото " Брезовско шосе ". През март е планувано да се асфалтират някои сектори от бул. " Северен " към кръговото кръстовище на бул. " Дунав ", сподели за Plovdiv24.bg ръководителят на Водния цикъл инж. Румен Лемберов.

Отчетът на ръководителя на археологическия екип Десислава Давидова е плануван за 8 март. Докладът се показва пред Българска академия на науките - Национален археологически музей и след приемането му може да стартира идващия стадий от работата на терен, изясни за медията ни Давидова. За да се върнат археолозите на обекта обаче, е належащо да се обезпечи финансиране, което е грижа на общината. Градската администрация е известена, с цел да може да си организира съответните процедури. 

Археологическите изследвания на целия обект са на обща стойност 200 000 лв.. Археолозите са подготвени да се върнат на терен даже при отчасти обезпечено финансиране, защото са наясно с значимостта на плана и си дават сметка за комплицираната обстановка подбудена от обстоятелството, че няма постоянно държавно управление и надлежно - няма държавен и общински бюджет. На стадий сме всеки да си свърши работата - заключи Давидова.

Реконструкцията на " Брезовско шосе " стартира през март 2022 година, само че беше спряна за два месеца (юни и юли) за избавителни разкопки на праисторическата плоска селищна могила " Яса тепе ". Строителните дейности продължиха под надзора на археолозите и без тяхно наличие на терен не се копае, което извънредно бави работата. По график би трябвало да се слага по една тръба дневно, а поради археологията се слага една тръба за четири дни. 

По закон археологическите изследвания се финансират от възложителя, в тази ситуация община Пловдив. Парите за тях обаче не са включени в плана, което значи, че се обезпечават от общинския бюджет. 

Реконструкцията на " Брезовско шосе " коства близо 18 милиона лв. и по прелиминарен проект би трябвало да бъде завършена в средата на 2023 година.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР